Kultography

Bölcsesség – Pillanatok – Változások – Paulo Coelho Naptár 2013-ra

Bölcsesség – Pillanatok – Változások – Paulo Coelho Naptár 2013-ra

Izbéki Petronella írása itt: - 2012-09-30 10:01

… az előző évekhez hasonlóan megint lenyűgözött. A művész Catalina Estrada életvidám színkavalkáddal alkotta meg ismét a Paulo Coelho nevével fémjelzett és tőle származó idézetekkel gazdagított naptárat. A korábbiakhoz hasonlóan most is minden hónap új mottót kapott: Ébredés, Nagyság, Tapasztalat, Elfogadás, Harmónia, Odaadás, Csere, Lelkesedés, Alkotás, Szabadság, Kaland. Ezek a mottók az elmúlt években mindig nagyon találónak bizonyultak, éppen ezért már most nagyon várom a 2013-as évet, és egyáltalán nem bánom, hogy múlik az idő. Újra és újra, amikor felidéztem az elmúlt hónapok eseményeit, minden egyes hónapot találóan jellemeztek a mottók. Mintha valami jós előre megírta volna életem történetét, pedig az olyan sok fordulatot vett, amelyre magam sem számítottam.

Kicsit olyan érzés tehát kinyitni a 2013-as Coelho-naptárat, mintha a jövőmben kutakodnék. Az akár könyvnek is titulálható kalendárium főmottója, a „Változások“ igen sok izgalommal kecsegtet.

Nyilván nagy kérdés, hogy lehet-e egy harmadik naptárat is megtölteni fontos, híres, tanító és építő jellegű Coelho-idézetekkel. Őszintén szólva igazából nem nagyon érdekel. Nyilván elő fognak fordulni visszatérő idézetek, de ezekre is nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon a szerkesztő mi az amit úgy értekel, újra és újra érdemes megosztani az olvasóval. Így például kíváncsian várom, hogy a jövő év valamely napján találkozom-e majd a a következő, szinte életmottómként szolgáló híres-hírhedt Coelho-idézettel: "És ha akarsz valamit, az egész Mindenség összefog, hogy kívánságodat megvalósítsad."

Tudom sokan úgy gondolják, hogy ezek álbölcselkedések, de engem – és valószínűlag számos más Coelho-rajongót sem – ez nem érdekel, mint ahogy az sem, hogy a fényes papírra nyomtatott, puhafedeles könyv-naptár lehúzza a vállamat, hogy nincsenek benne mindenféle  „jajjjdemodern” időpontbeosztások, névnapok, holdtöltékről szóló információk és egyéb nyalánkságok. Mert remekül használható jegyzetelésre, és a napjaimat kísérő idézeteket újra és újra elolvasom, ízlelgetem, emésztgetem, ezáltal számomra sokkal több mint egy napra, noha nem állítom, hogy útmutatást nyújt a mindennapjaimban, nem állítom, hogy meghatározza a döntéseimet. De állítom, hogy ezek a kiválasztott mondatok mint STOP-táblák kerülnek elém, hogy a rohanó világban megálljak egy pillanatra és elgondolkodjak, mit is jelent számomra az adott a mondat, milyen üzenetet hordoz.

Talán az egyetlen igazi hibája a naptárnak, hogy csak az adott évre szóló áttekintő naptár van benne, következő évi nincs, és így az előretervezést max jegyzetek formájában lehet megoldani.

A naptár az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása