Kultography

Tényleg vannak boszorkányok?

Tényleg vannak boszorkányok?

Izbéki Petronella írása itt: - 2012-08-28 09:30

Könyvünk főhőse Connie Goodwin Amerika gyarmati történelméből vizsgázik, utolsó kérdéseként kapja, hogy adjon egy sokoldalú és tömör áttekintést az észak-amerikai boszorkányságról.  Connie történelmi szemlélete persze kizárja a boszorkányok létezését. A vizsga fényesen sikerül, témavezetője Manning Chilton professzor pedig megbízza azzal, hogy még a nyár folyamán találja ki disszertációjának témáját, és kezdje is el a kutatásait. Connie édesanyja, Grace azonban azzal bízza meg a lányt, hogy tegye rendbe rég elhunyt nagymamájának a házát, hogy el lehessen adni. Takarítás közben egy bibliában elrejtve talál egy kicsiny kulcsot, amelynek szárából kihull egy összegöngyölt papír, rajta egy név: Deliverance Dane. Ki lehet ez a nő és mi köze a nagymamájához?

A kulcs megtalálása és az azt követő levéltári látogatás felderíti, hogy Deliverance Dane egyike volt a salemi perek során megvádolt asszonyoknak, és a többiekkel ellentétben könnyen lehet, hogy tényleg boszorkány volt. Legalábbis nagy tudású, a gyógyfüvekhez és varázsszavakhoz értő, akit egy községi férfi vádolt meg, még a nagy persorozat előtt jóval, hogy megrontotta és megölte a lányát. Deliverance tulajdonában volt egy receptes könyv, amely nem csak Connie, hanem még témavezetőjének érdeklődését is felkelti. S hogy a romantika se hiányozzon, a kutatásban Connie segítségére van Sam is, a kedves ipari alpinista, akit azonban hamarosan egy rejtélyes baleset ér.

A könyv remekül adagolja a jelen és a középkori események bemutatását: Connie nyarát és kutatásait lineáris idővezetéssel, míg az 1690-es évek eseményeinek bemutatását aszerint, ahogy a megtalált információk egymásra épülnek. A mozaikdarabkák bemutatják a középkori babonákat, az emberek viselkedését megfertőző tudatlanságot, rosszindulatot, előítéleteket, kapcsolatrendszereket. Miközben a regény varázslatokat taglal, a történetvezetés mégis megmarad a hihetőség határain belül – talán egyedül a könyv csúcspontja kivétel ez alól. De addigra a szerző remekül felkészíti az olvasót ennek a fantasztikumnak a befogadására.

Katherine Howe szerzeménye, A boszorkányoskönyv, a GABO Kiadó gondozásában jelent meg, és egy könnyed szórakoztató olvasmány, amely izgalmas tartalmával fogja meg a téma iránt érdeklődőket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása