Kultography

Öt barlang, ahol érdemes sétálni, csúszni vagy éppen fürödni

Öt barlang, ahol érdemes sétálni, csúszni vagy éppen fürödni

Bender Krisztina írása itt: - 2012-07-27 08:30

Pálvölgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangjában, mely egyébként 29 km, 500 méteres útvonalon túrázhatnak a kalandra vágyók. A helyet sokan Pálvölgyi-cseppkőbarlangként ismerik, hiszen cseppkövei adják egyik különlegességét. A kevésbé merészek kb. egy órás, utcai ruhás túrát vállalhatnak. A túra előtt vagy után a barlang előtti réten lehet pihenni, és az ismert golyójátékot űzni – petanquozni, csocsózni vagy éppen kiállítást nézni. Sőt… még esküvői helyszínnek is nagyon népszerű. A bátrabbak a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszerbe is bemerészkedhetnek, persze ide is vezetővel. Itt azonban már inkább csak vízszintesen lehet közlekedni, a fény pedig mindössze a sisaklámpából árad.

1025 Budapest, Szépvölgyi út 162

http://palvolgyibarlang.hu

 

Csodabogyós-barlang

A Keszthelyi-hegység keleti részénél, Balatonedericstől nem messze található barlang a helyszínen is látható örökzöld cserjéről kapta a nevét, melyet szúrós csodabogyónak hívnak. Megközelítése autóval nem lehetséges, kb. 40 perces séta, míg a túrázó elér a bejárathoz – a séta már maga a túra része, melyet a vezetővel tesz meg az ember. A barlang további elnevezése is kissé meseszerű, olyan szakaszokat tartalmaz, mint Függőkert vagy éppen Meseország. Érdekes természeti jelenségeket és képződményeket láthat itt, aki végigmegy. Vagy kúszik-mászik a kapott overallban, fejlámpával világítva, néha sáros területen – igazi kaland. Két túra közül lehet választani, az alaptúra 1,5-2 órát tart, az extrém verzió 3,5-4 órát.

8312, Balatonederics, 71-es főút mellett

http://www.csodabogyos.hu/

 

Abaligeti-barlang

A Mecsek északnyugati részén található az Abaligeti cseppkőbarlang. Kb. 500 méteres kiépített útvonalon, cseppkőképződmények között közlekedhetnek az érdeklődők, mely képződményeken még mindig patak folyik. A séta kb. 30 percet tart, de aki még szeretne egy kicsit barlangi környezetbe kerülni, a mellette található Denevérmúzeumot is érdemes meglátogatnia, ahol az állatok viselkedési szokásaival, élőhelyeivel is megismerkedhet a denevér-információkra vágyó látogató. A barlang légúti megbetegedések kezelésére is alkalmas.

7678, Abaliget, Bodó-hegy

http://www.abaligetibarlang.hu

 

Szemlőhegyi-barlang

A barlang meglehetősen kiépített, így azoknak ajánlott, akik inkább csak a természeti szépségekben akarnak gyönyörködni, de kevéssé szeretnének csúszni-mászni. A vezetett túra kb. 40 perc és 250 méter hosszú, és a kiépített útvonal mentén Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválások és gipszkristályok láthatóak. A levegő annyira jó minőségű, hogy a barlangban kezeléseket is végeznek légúti betegségben szenvedők részére. A nemrég felújított fogadóépületben interaktív kiállítás is látható, a parkban játszótér és geológiai tanösvény szórakoztatja a kisebbeket és nagyobbakat.

1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

http://www.szemlohegyi.hu

 

Tapolca-barlang

Itt nincs se túra, se csúszás-mászás, ez a barlang azoknak való, akik kényelmesen    szeretnék élvezni a barlang nyújtotta hangulatot, miközben éppen fürdőznek vagy különböző  szolgáltatásokat  vesznek igénybe. A természetes barlangfürdő mellett több, medence, például termál- és élménymedence vagy éppen gyerekmedence található, a pancsolás mellett pedig többek között iszappakolás, vízi gyógytorna is kipróbálható. Az Európában egyedülálló fürdő vize 30°C-os, és számos betegségre, például légzőszervi panaszokra, bőrbetegségre is kiváló.

3519 Miskolctapolca, Pazár István sétány 1.

http://www.barlangfurdo.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása