Kultography

Könyvheti kedvenceink TOP 10

Könyvheti kedvenceink TOP 10

Kultography írása itt: - 2012-06-09 18:00

Csütörtök óta félve közlekedünk a Vörösmarty tér irányába, ugyanis veszélyes terület lett számunkra: a június 7-én megnyílt könyvhét a könyveket kedvelők paradicsoma és ezáltal remek pénzköltési lehetősége is. Hosszasan róttuk a köröket a pavilonoknál, hogy megtaláljuk a kedvenceinket a magyar szerzők frissen megjelent köteteik között. Nehéz választás volt, de végül sikerült megtalálnunk azokat, amelyeket most megmutatunk olvasóinknak. E tíz mellett a kedvenceink között vannak még azon szerzők művei is, akikkel interjút készítettünk friss alkotásaik kapcsán. Ezeket az interjúkat (Böszörményi Zoltán, Fábián Janka, Finy Petra, Parti Nagy Lajos, Kondor Vilmos, TemesSzi Ferenc) a következő napokban, hetekben folyamatosan olvashatják nálunk, illetve néhány már meg is jelent (Baráth Katalin, Novák Valentin, Lackfi János).

Íme a szubjektív TOP 10-es listánk:

 Tóth Gábor Ákos: Édesvízi mediterrán: Kanadai magyar menni Balaton...

Egy bűbájos könyv, amely sokszor mosolyt csal az olvasó arcára. Hol a stílusával, hol pedig azzal, amit a szerző a magyarokról, a balatoni helyzetről leír. A könyv a toszkán és provanszi stílusú élményeket leíró kötetekre hajaz, egy érdekes, eddig nem látott szemszögből mutatja be a Balaton-felvidék hangulatát. T.G. Oaks kanadai magyar, aki soha életében nem élt hazánkban (édesanyja pocakjában volt, amikor a szülők kivándoroltak), egy nap azonban kénytelen ellátogatni Magyarországra: balatoni házat örököl, amelyet ráadásul titokzatos legenda is övez. Oaks legelső terve az, hogy amint lehet megszabadul a Fenséges Romtól...(XXI. Század Kiadó)

 

Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák

Novellák, hangulatokra. Ha olyan kedvünk van, egyszerre többet elolvashatunk belőlük, de egy-egy írásért is érdemes kinyitni. Örök könyv, amelyben mindig találhatunk újdonságot. A kötet egyes novelláiban a szerző mesél az olvasónak: hangulatokról, állatokról, tájakról, pillanatokról. Mindenről és mindenkiről. De leginkább mindenkinek. (Mérték Kiadó)

 

 

Szabó Róbert Csaba: Fekete Dacia

A fiatal erdélyi szerző negyedik novelláskötetében az angolszász gyökerű gótikus rémtörténet műfajában írta meg erdélyi történeteit. Az Erdélyi rémtörténetek alcímet viselő kötet olyan helyekre kalauzolja az olvasót, mint Kolozsvár, Nagyszeben, a Duna-delta és az erdélyi havasok. Ezek a helyek mind, mind számos titkot rejtenek, többet, mint gondolnánk. Különös gyilkosságok, visszajáró halottak és még sorolhatnánk... Olyan történetek ezek, amelyeket még egymás közt is csak suttogva mesélnek a városok, falvak lakói.... (Libri)

 

Trux Béla: A templomos lovag

Szeretjük a jó történelmi regényeket, Trux Béla kötete pedig elég izgalmas lett. A történet főhőse a német kisnemesi származású Tristan von Zorn lovag, aki a keresztes hadjáratok idején éli viszontagságos életét. Tristan egy tragikus végű szerelmi kaland után a Templom rendjéhez menekül, s így akaratlanul is részese lesz a háborúnak és ezzel számos megrázó eseménynek. Személyesen tapasztalja meg Tripolisz ostromát, látja a Szentföld elleni végső hadjárat előkészületeit. A események közepette majdnem Tristan is odalesz, azonban egy kivételes képességekkel megáldott gyógyító leány visszahozza az életbe... A kötet az Akkon-sorozat első része. (ABA Könyvkiadó)

 

Jókai Anna: Éhes élet

A napjainkban játszódó regény hősei mindennapi emberek , akik folyamatosan kénytelen szembesülni a gyorsan változó világunk új helyzeteivel. Egyetlen család története ez, amelyben minden korosztály képviselője megjelenik. Erős regény, amely őszinte kritikát fogalmaz meg napjainkról. Az írónő a kötetben beszél az öregedésről, a halálról, a fiatalok és az idősek családon belüli kapcsolatáról, a rontott és élő szerelmekről. Egy év történetét írta meg hónapokra bontva. Azért érdemes ezt a művet beszerezni, mert Jókai Anna a kötet megjelenése után úgy nyilatkozott: többet regényt nem ír, jelenleg egy memoár foglalkoztatja. (Széphalom Könyvműhely)

 

Darvasi László: Vándorló Sírok

Akár az ókori Kínában, akár a keresztes háborúk idején vagy éppen saját korunk groteszk díszletei között játszódnak Darvasi László történetei, van, ami mindegyik világban közös: a halottak bármikor föltámadhatnak. Néha csak az emlékek kísértenek, de a sírok szünet nélkül vándorolnak korokon és földrészeken át. Darvasi László új kötetében visszatér a novellákhoz. A novelláskötet titkos főszereplője, Jézus, voltaképpen meg sem jelenik a könyvben, de föltűnik Júdás, Jézus névtelen sírásója és Malkus, a tudatlan katona, akinek levágják a fülét a Getsemáne-kertben. Saját életében Jézus-manöken mindenki: a reménytelen vágyakozások, a testi szerelmek, az elkerülhetetlen árulások világában nincs, akit ne hagyna el valaki, és aki ne várna valami bizonytalan megváltásra. (Magvető)

 

Agota Kristof: Tegnap/ A szörny

A svájci otthonában tavaly elhunyt magyar származású (és a halála napjáig magát magyarnak valló) írónő legújabb kötetében egy kisregény és négy dráma kapott helyet. A Tegnap egy önéletrajzi elemekkel átszőtt mű, amely az idegenbe szakadt magyarok problémáiról szól, az igazság és a hazugság szétválasztásának nehézségeivel szembesíti az olvasót. Megrázó mű, amelyet nem mindegy, hogy hol és milyen hangulatban olvasunk. A kisregény mellett a kötetben helyet kapó négy dráma korábban még soha nem jelent meg hazánkban. (Cartaphilus)

 

Aczél Endre – Török Péter: Acélsodrony – Sport (1962-1989)

Aczél Endre legújabb könyvében a sport vízére evez, és csaknem három évtized történetét foglalja össze az olvasóknak. Ez a könyv nem is lehetne máskor aktuálisabb, mint az olimpia idején: nemzetközi és magyar sporttörténelem, érdekesen megírva. A kötetben olvashatunk a sportvilág nagy egyéniségeiről, a politika és a sport viszonyáról, olimpiákról, Európa- és világbajnokságokról, sikerekről és kudarcokról egyaránt. (Park Kiadó)

 

Brandon Hackett: Az ember könyve

Senkit ne tévesszen meg a szerző neve, valójában magyar alkotóról van szó, ezért kerülhetett bele e könyve az összeállításunkba. Remek sci-fi, amelyet, ha elkezdünk olvasni, képtelenség letenni. A történet: háromezer embert ragadtak el egyszerre a Föld különböző pontjairól. Köztük van Attila, a félénk budapesti kamasz fiú, Jurij Vitkov, a magabiztos orosz vállalkozó és annak lánya, a tízéves Aurora is. Ők most egy élő űrhajó belsejében utaznak, és minden pillanatban egyre távolabb kerülnek a Földtől. Nyomasztó körülmények között élnek összezsúfolódva, erkölcsök nélküli, öntörvényű közösségbe szerveződve anélkül, hogy tudnák, miért kerültek ide, hova tartanak, és milyen sorsot szántak nekik elrablóik. Hamarosan egy számukra felfoghatatlan, idegen világba érkeznek, ahol az evolúció egészen más utat választott magának, és az érkezésük fajok és kultúrák százainak életét dúlja fel. Attila, Jurij és a többiek előtt csak a túlélés lebeg, de előbb-utóbb szembe kell nézniük egy sokkal fontosabb kérdéssel. Vajon sikerül-e megőrizniük az emberi mivoltukat? (Agave Kiadó)

 

Berg Judit: Rumini Ferrit-szigetén

Igazságtalanok lennénk, ha kihagynánk ezt a kötetet az összeállításból. Amikor a Magyar Színház felkérte Berg Juditot, hogy írjon színdarabot Rumini kalandjaiból, az írónő rögtön egy egészen új Rumini-kalandot írt meg. Szegény Rumini már a történet elején pórul jár: egy rablóbanda támadja meg a Szélkirálynőt, amire egyedül ő vigyáz. Azonban a hajósinas a rakomány helyett a saját, varázstárgyakkal tömött zsákját őrzi. Persze a kapitányt ez nem hatja meg, Rumininek, Negró közbenjárására, el kell hagynia a hajót. De nem azért ő a legtalpraesettebb egér a világon, hogy lemaradjon a hajóútról: potyautasként szökik vissza, ami számos mulatságos bonyodalom okozója. (Pozsonyi Pagony)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása