Kultography

Szilvás, mézes, csokis és bio – belga sörök minden mennyiségben

Szilvás, mézes, csokis és bio – belga sörök minden mennyiségben

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-06-04 18:00

Hatalmas tömeg, jókedvű emberek, fenséges sörök, gyöngyöző poharak – így lehetne pár szóval jellemezni a III. Belga Sörfesztivált. A Vajdahunyad vár árkádjai között sétálva mi magunk is megkóstoltunk jó pár sörkülönlegességet, amiket bátran ajánlunk minden sörbarátnak.

A jó időre való tekintettel az első két sör, ami a poharunkba került a Cuvée des Trolls vagyis az általunk trollos sörnek elnevezett 8 %-os világos, vallon ale, valamint a Floris maracujás 3,6%-os gyümölcsös söre volt. Egyikben sem kellett csalódnunk. A trollos sör tökéletes frissítőnek bizonyult kellemes kesernyés ízével, és enyhén gyümölcsös illatával. S bár nem lehet gyenge sörnek nevezni, mégis igazi felüdülést jelentett a terem fullasztó melegében. A Floris gyümölcssöreit minden belga sörkedvelő jól ismeri, hiszen 3,5% körüli alkoholtartalma és intenzív gyümölcsaromája miatt sokak kedvencévé vált az elmúlt években. A maracujás változattal sincs ez másként. Az erős gyümölcsillatot savanykás-édes íz követte, mintha nem is sört, hanem maracujás pezsgőt kortyolgattunk volna.

A második körben egy barna mézsörre és egy szilvás lambicra esett a választásunk. A Barbar Bok 8%-os mézzel ízesített barna söre, kifejezetten testesnek bizonyult. Illatában és ízében is jól érződött a méz, amit jó magunk a vár parkjában ülve leginkább a fenyőmézek kicsit gyantás aromájához hasonlítottunk. A Chapeau Mirabelle Lambic, ez a 3,5%-os szilvás sör pedig minden várakozásunkat felülmúlta. Az első korty után rögtön arra gondoltunk, hogy valójában ezt a sört nem is szilvával, hanem finom, fűszeres szilváspitével ízesítették. Így nem is csoda, hogy utunkat ezután a sajtokat, bonbonokat, szendvicseket áruló standok felé vettük.

Egy szelet "red pesto"-s sajttal, mortadellás és sertéspástétomos szendvicsekkel felfegyerezve, megvettük az újabb adag kóstolni való sör párost is. Ezúttal a tavalyi év nagy slágerét a Kasteel Rouge-t és a Gulden Draak 9000-t teszteltük. A "red pesto"-s sajtot bátran ajánljuk mindenkinek, a paradicsomos, fűszeres sajt bár első ránézésre egy véres húscafatra emlékeztet, de az íze a legfinomabb bolognai ragukkal vetekszik. A pikáns falatok mellé a Gulden Draak kifejezetten selymes, gyümölcsös aromájával és a Kasteel Rouge enyhén fűszeres meggyes ízével tökéletes választásnak bizonyult.

Végezetül két igazi sörkülönlegességet kóstoltunk meg, a Floris csokoládés-, és a Quintine bio búzasörét, mellé pedig desszertnek pár belga bonbon is a tányérunkra került. Mikor megvettük a csokis sört nem tudtuk mire számítsunk, hiszen nehéz volt a már megismert ízek és illatok után is elképzelnünk, hogyan fog összepasszolni a csokoládé és a sör. Izgalmas és érdekes kombináció azt meg kell hagyni: gazdag csokoládé illata mellett az íze korántsem vadítóan édes, sőt inkább a keserű csokoládét idézi. A bio búzasörről pedig hamar kiderült, hogy a kóstolás tökéletes lezárója. A citromfű aromájától frissítő, enyhén kesernyés, semleges ízű sör segített feldolgozni mindazt a rengeteg érzékszerveinket elbódító aromát, amit a délután folyamán megismertünk. A bonbonok esetében nem tudunk hatalmas felfedezésről beszámolni, bár a citromos-teás csokoládé különlegességében kicsit kilógott a többi közül, de az epres, a kávés és a mogyorós bonbon csak egy volt a szokásos finom falatok sorában.

A III. Belga Sörfesztivál után mi már alig várjuk a IV-et, hiszen bár sok sört megkóstoltunk, azonban mindez csak elenyésző hányada volt a fesztiválon megjelent összes italnak, így van még mit pótolnunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása