Kultography

Hamar Zsolt elismerése a firenzei zenei fesztiválon

Hamar Zsolt elismerése a firenzei zenei fesztiválon

Kultography írása itt: - 2012-06-04 10:23

A csodálatos mandarin rendezését rendkívül érdekesnek tartom - mondta el a karmester, hozzátéve: A kékszakállú herceg várának színre vitele minden rendező számára nagy falat. Jo Kanamori japán koreográfus-rendező elképzelései szerint valósul meg az előadás, a produkció közös a híres japán Szaito Kinen Fesztivállal.

Eredetileg Ozava Szeidzsi, a japán eseménysorozat alapítója, művészeti vezetője dirigálta volna az előadást, ő azonban hosszabb ideje betegeskedik, így kérték fel Hamar Zsoltot. A magyar karmestert 2013-ra az Orchestra di Maggio Musicale visszavárja.

A kékszakállú címszerepét a világhírű bariton, Matthias Goerne énekli, Judit szerepében izgalmas felfedezésnek látja Hamar Zsolt a kanadai mezzót, Davida Kavanast. Az előadás érdekessége, hogy az opera prológusát Palerdi András szólaltatja meg, aki itthon és külföldön egyaránt énekli a Kékszakállú szólamát. A Noism Dance Company és a Maggio Danza Ballet adja elő Jo Kanamori koreográfiáját, az alkotó különleges - a fesztivál hírlevele szerint "multidiszciplináris" - eszközöket használ az expresszív történetben.

A 75. firenzei sorozat május 23-án kezdődött és jövő vasárnap, június 10-én fejeződik be. Bartók munkássága Francesca Zardini sajtófőnök közlése szerint ezen az idei fesztiválon is hangsúlyos, ezért játszotta el a kitűnő cseh Bennewitz Quartet a zeneszerzőnek mind a hat vonósnégyesét.

A keddi előadás után közvetlenül Miskolcra utazik Hamar Zsolt, hogy a Bartók+Puccini Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon elkezdje a három Bartók-színpadi mű, A fából faragott királyfi, A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin próbáit. A fesztivál 12 éves történetében először játsszák egy estén mind a három darabot, a premier július 8-án lesz.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása