Kultography

Boldog nőnapot kívánunk!

Boldog nőnapot kívánunk!

Kultography írása itt: - 2012-03-08 07:10

Idén is mondhatnánk, hogy Nőnap van, na!, de ezt már tavaly mondtuk, ezért idén nem sütjük el újra. Akit viszont érdekel, hogy pontosan mi a háttere ennek a világnap-szerű jelenségnek, az a linkre kattintva olvassa el a történelmi részleteket. Annyit semmiképpen sem tagadhatunk, hogy magának a nemzetközi nőnapnak szociológiai, nem pedig érzelmi gyökerei vannak, pontosabban fogalmazva bizonyos társadalmi jelenségekre szükségszerű válaszok születtek és ezek vezetettek el addig, hogy napjainkban már világszerte ünneplik a nőnapot.

Sikerességét minden bizonnyal annak köszönheti, hogy egyrészt mindig találni aktuális, nőkkel kapcsolatba hozható társadalmi problémát, amire érdemes felhívni a figyelmet (bérhátrány, családon belüli és kívüli erőszak, harmadik világbeli helyzetük), de ha épp ilyen nem lenne (vagy valakit ez mégsem érdekel), megközelítheti a témát filozófiai vagy érzelmi aspektusból is. Merthogy nőnek lenni egyáltalán nem könnyű, de nem kizárólag azért, mert túl sokféle szerep jutott a nőknek amióta világ a világ, hanem mert a szerepek sokszor nehezen vagy egyáltalán nem (voltak) összeegyeztethetők. Az elvárásoknap...opp, egy elírás...tehát az elvárásoknak így nem könnyű megfelelni. Anélkül, hogy a nők mellett lengetnénk feminista zászlót, a kedves olvasó akármelyik nem képviselője is lehet, a szerető otthon, a családösszetartás, a békés megoldáskeresés, a precizitás vagy épp a változatos divat vívmányát nem vonhatja kétségbe velük kapcsolatban. Ezen gondolatokkal érdemes elidőzni egy kicsit és hálás tekintetünket az égre emelni amiatt, - hogyha nehezen is - de a világ lassan a nők egyenjogúsága és elismerése felé halad. Legalábbis bízunk ebben, és ezért mi magunk is hajlandók vagyunk tenni, ha máshogy nem is, de legalább egy szál virág ajándékozásával azoknak a hölgyeknek, akiket szeretünk.

Aki kíváncsi, hogy milyen programok kötődnek idén ehhez a naphoz, egy kis ízelítőt itt talál. Kedden egyébként az Európai Parlament is foglalkozott - természetesen a nők társadalmi helyzetének aspektusából - a témával, emellett női EP-képviselők felolvasást is tartottak a Vagina Monológokból a nők elleni erőszakra való figyelemfelhívás jegyében.

[caption id="attachment_20013" align="aligncenter" width="670" caption="A Google képtalálatai "nőnap" kifejezésre"][/caption]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása