Kultography

Novemberben Budapesten lép fel Lionel Richie

Novemberben Budapesten lép fel Lionel Richie

Kultography írása itt: - 2012-03-02 16:30

Lionel Richie hihetetlen karriert mondhat magáénak, amely közel 30 éve tart. Túl van közel 100 millió eladott lemezen, 50 különböző megnyert díjon – köztük 5 Grammy-n, egy Oscar-on és egy Golden Globe-on.

Lionel Brockman Richie Junior néven látta meg a napvilágot 1945-ben, viszonylag későn kezdte zenei pályafutását. Egyetemi tanulmányai után mérnökként, majd váratlan fordulattal lelkészként tevékenykedett. Ez az utóbbi kitérő azonban jót tett neki, hiszen bensőséges viszonyba került a soul és a gospel izgalmas zenei világával. Csak ezután szentelte tehetségét a zenének. 1967-ben barátaival megalapította az akkor még The Mystics névre hallgató, később The Commodores névre átkeresztelt csapatot. Sikerük az egész hetvenes éveket jellemezte, olyan slágerek kerültek ki albumaikról, mint az Easy, Sail On, Still vagy a Three Times a Lady.

1982-ben látott napvilágot első szólóalbuma, melynek címe egyszerűen Lionel Richie lett. A korong azonnal sikert aratott, több mint négymillió példányt adtak el belőle. A következő, 1982-ben megjelent Can't Slow Down albumon található számok mindegyike sláger, de közülük is kiemelkedik a Hello, és az All Night Long amelyek több mint tízmillió példányban keltek el. Szinte természetes, hogy az Év Albuma címet a Grammy díjkiosztón ez az album nyerte el. Egyébként Richie igen sok Grammy-díjat zsebelhetett be az idők folyamán, különösen, mint zeneszerző aratott a legkülönbözőbb kategóriákban.

1985-ben Michael Jackson-nal és Quincy Jones-szal közösen megírták a We Are The World című "segélydalt". Ebben az évben adta ki Dancing On The Ceiling című albumát is, ezen található Say You, Say Me - a White Nights című film betétdala, amelyért 1986-ban Golden Globe- és Oscar-díjat is kapott.

Idén márciusban jelenik meg legújabb lemeze Tuskegee címmel. Richie Alabamában, Tuskegee-ben született és nevelkedett, itt érték az első zenei benyomások is. Ez alapján készült el a lemez 14 dala, melyeket Richie kedvenc előadóival játszott fel duettben. A lemezen közreműködnek többek között Shania Twain, Kenny Rogers, Willie Nelson, Pixie Lott és Jennifer Nettles.

"Alabamában, Tuskegee-ben születtem és ott is nevelkedtem. Vidéki fiú vagyok és büszke vagyok erre. Ezt a lemezt létrehozni természetes volt számomra." - mondja Richie.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása