Kultography

Ritka Nap lesz (Pécsett) szombaton

Ritka Nap lesz (Pécsett) szombaton

Kultography írása itt: - 2012-02-25 09:22

A világszerte hagyományosan február utolsó szombatján tartott eseményt először rendezi meg a megyeszékhely a PTE Orvosi Genetikai Intézettel karöltve. Háziasszonya Weisz Fanni fotómodell lesz. A hagyományteremtő programsorozat a Kulturális Negyed két helyszínén valósul meg: a Bóbita Bábszínház főként a családoknak nyújt egész napos szórakozási lehetőséget. A tizenegy órakor kezdődő bábelőadást követően kézműves-bábkészítő foglalkozáson vehetnek részt a vendégek, majd Várnagy Kinga és Köles Ferenc színművészek mesedélutánja kápráztatja el hallgatóságuk apraját-nagyját.

Eközben a Pécsi Galéria szakmai fórumoknak ad teret: a tíz órai megnyitót az orvosi és pedagógia előadások követik. Az érintett témák közt szó esik a ritka betegségek ellátási hálózatáról a Pécsi Tudományegyetemen, azok komplex diagnosztizálásának helyzetéről Baranyában és a sajátos nevelési igényű gyermekek közoktatási lehetőségéről is. A szakmai fórumok sorát az Éltes Mátyás Iskola diákjainak műsora zárja.

A rendezvény ideje alatt a galéria egész területén információs standokkal, tanácsadással, játszóházzal, vásárral, a MásKépMás Alapítvány fejlesztőjátékaival várják a látogatókat, de a vendégek bizonyos időközönként a Kulturális Negyed területét is bejárhatják orvostanhallgató "idegenvezetők" segítségével.

"Nemcsak a ritka betegséggel együtt élők megismerése és a figyelem felkeltése a cél, hanem hogy egy összefogást is elindítsunk" - magyarázta Melegh Béla professzor, az Orvosi Genetikai Intézet igazgatója. A világnap elsődleges célja, hogy e betegségekre és a betegek életére gyakorolt hatásukra hívja fel a társadalom és a döntéshozók figyelmét, ezért a jövőben Pécsett is minden évben megszervezik a rendezvényt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása