Kultography

Valamit elfelejtettünk: hogyan kell élni!

Valamit elfelejtettünk: hogyan kell élni!

Kultography írása itt: - 2011-11-19 12:23

A Dohány utcában szerzett élményeink sokaságából két dolgot kell mindenképpen kiemelnünk. A békebeli, mégis kozmopolita hangulatot és a remek gasztronómiai fogásokat. Tulajdonképpen mindkettő némi pontosításra szorul, nézzük is, miről is van szó pontosan!

A Dohány utcában magas vastartalmú vizet találtak, így 1827-ben meg is nyitotta kapuit a Hungária Fürdő. A nagy érdeklődés miatt ezt bővítették és 1910-ben át is adták a többemeletes, bécsi szecessziós stílusú épületet, amelyben a korábban megszokott fürdőhelyiségek mellett egy úszóversenyek lebonyolítására is alkalmas, oszlopos úszócsarnok is helyet kapott. Ez az épület adja ma is a két telken álló szálloda és annak földszintjén megtalálható étterem igazi báját. Az 1970 óta elhagyatott, düledező szecessziós épületrészt korabeli fényképek segítségével felújították, mellé - a Klauzál utca és a Dohány utca sarkán lévő telekre - pedig modern, funkcionálisan az előbbi kiegészítéséül szolgáló szállodaszárnyat húztak fel. Aki érezni szeretné azt a hangulatot, amely a századforduló óta utánozhatatlan, érdemes a látogatást a szálloda halljában kezdenie (még a forgóajtó is teljesen eredeti, motoros forgatót sem szereltek bele az autentikus rekonstrukció szellemében). Belépve, a múltat övező tisztelet és a bölcs, modern igényeket szem előtt tartó változtatások elgondolkodtatnak, tanítják az embert, hogy a legújabb (és egyébként sikeres) dolgok milyen módon képesek a múltból táplálkozni, annak értékeit beépíteni, átültetni a XXI. századi ember számára.

A másik dolog - nem kertelünk - a brunch. Ez az a szó, amit nem szívesen fordítanak magyarra, és persze amelyben francia és olasz városok éttermei már évek óta élen járnak. Aki még nem hallott a "brunch-olásról", annak mindössze elég annyit tudnia, hogy ez a gasztronómiai intézmény a lassú, kóstolgatós, ízeket kiélvezni tudó, nem siető, kiegyensúlyozott étkezésről szól. A brunch menük lényege részben a "mindenből egy keveset" alapelvére épül - épp azért, mert a "brunch-olás" akár egész koraestébe nyúló elfoglaltságot is jelenthet.

Az Araz étterem elhatározta, hogy - a brunch itthoni népszerűsítésében szerepet vállalva - sorra veszi a nemzetek konyháját és minden hónapban ennek szellemében kínál menüt a vendégeknek. Persze ne csak a megszokott francia, olasz, mexikói konyhákra gondoljunk, amelyekből rendre szakácskönyvek jelennek meg, itt egzotikusabb dolgokról van szó. A november például a grúz konyha jegyében telik, decemberben pedig az orosz konyha különlegességeit ismerhetik meg a látogatók.

Mi megkóstoltuk a grúz ételeket és azt kell mondanunk, teljesen újszerű élményt jelentett - az ember nem is gondolná, hogy kisebb nemzetek kultúrái mennyi gasztronómiai különlegességgel szolgálhatnak. Ráadásul nem is kifejezetten a formában vagy a műfajban keresendők az egyediségek (igen, nekik is vannak leveseik, főételeik és desszertjeik), hanem a felhasznált alapanyagokban és az ízvilágban.

Legnagyobb meglepetésünkre a grúz húsleves az, amely - miközben közel áll a közép-európai ízléshez - igazi hírvivője is lehet a grúz konyhának. Ennek a nemzetnek a gasztronómiája leginkább a fűszerként használt gyógynövények használatával jellemezhető igazán. A levesekben és a bárány esetében is tetten érhető a magyar ember számára üdítően szokatlan ízesítés - éppen ezért olyan nagyszerű. Ez az étkezési kultúra egyébként még erős a szószok tekintetében, de érdekes végigkóstolni a némiképp török beütésű desszerteket is.

Persze próbálhatnánk még részletesebben körülírni azt az élményt, amit ezek a különlegességek okoztak, de inkább mindenkit arra buzdítunk, vesse bele magát a vasárnapi kényelembe és - nem is olyan drágán - próbálja ki ezt az életérzést.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása