Kultography

Rófusz Ferenc fődíjat nyert a Valladolidi Filmfesztiválon

Rófusz Ferenc fődíjat nyert a Valladolidi Filmfesztiválon

Kultography írása itt: - 2011-10-30 10:27

Az október 22-29. között idén 56. alkalommal megrendezett SEMINCI (Semana Internacional de Cine de Valladolid) Spanyolország legfontosabb filmművészeti találkozója a San Sebastian-i és a sevillai mellett. Ezen a találkozón láthatta a külföldi közönség először az Oscar-díjas Rófusz Ferenc legújabb művét, a Ticket című animációt. A 9 perces magyar alkotás a premier alkalmával rögtön el is nyerte a spanyolországi filmművészeti találkozó legjobb rövidfilmjét illető Arany Kalász díjat az olasz Enrico Maria Artale Il respiro dell’arco című alkotásával megosztva.

A rangos elismerést a szombat esti díjátadón személyesen vette át Rófusz, aki A légy című felejthetetlen alkotásáért kerek 30 évvel ezelőtt, 1981-ben nyerte el az Amerikai Filmakadémia Oscar-díját.

„Mi az élet?” – Az örök kérdésre keresi a választ a Ticket című animációs film. A kézirajz technikával készült, és A légy című filmben átélt perspektívát ezúttal egy ember szemszögébe helyező Ticket, egy férfi életét kíséri végig, saját szemszögéből, a születéstől a halálig. Az emberi létet költőien összefoglaló mozgóképben az élet fordulópontjai kelnek életre. Rófusz Ferenc új animációja a Cameofilm gyártásában készült, a rendezés mellett a forgatókönyvet is Rófusz jegyzi; a film operatőre Erdős István és Pugner Edit, producere Csáky Attila, zeneszerzője pedig DJ Bootsie volt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása