Kultography

Költészetnapi programok országszerte

Költészetnapi programok országszerte

Kultography írása itt: - 2011-04-10 12:56

A sokéves múltra visszatekintő költészet napi Dalnokverseny idén a Nemzeti Színházba költözik. A korábbiakhoz hasonlóan ez alkalommal is költő veteránok és ifjú titánok mérik össze erejüket a verselésben, az elkészült alkalmi mesterműveket pedig jeles zeneszerzők ültetik át lágy - vagy éppen keményebb - dallamokra. A vetélkedés a korábban megszokotthoz hasonló módon és szabályok szerint zajlik, de számos új elemmel is bővül majd. A két részből álló Dalnokverseny és gálaest 19 órától kezdődik; az ifjú és éltesebb poéták mellett közreműködnek többek között: Csukás István, Darvas Ferenc, Gerendás Péter, Geszti Péter, Márta István, a Merlin Kommandó, Nádasdy Ádám, Presser Gábor, Sebő Ferenc, Spiró György, Varró Dániel és Várady Szabolcs és Hobo. A műsorvezető Mácsai Pál, a rendező Jordán Tamás lesz.

A Költészet Napja nem múlhat el ünnepi műsor nélkül a Gödörben sem! Már kora estétől kortárs írók és költők szavalnak saját szerzeményeket, amelyre bátor spontán jelentkezőket is várnak „itt és most” alapon! Később Sebő Ferenc együttese lép színpadra, hogy megzenésített verseket daloljanak.

Egerben a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Heves Megyei Tagozata „Karóval jöttél, nem virággal, feleseltél a másvilággal" címmel szervez költészet napi programot Dr. Fűzfa Balázs és Dr. Cs. Varga István irodalomtörténészek részvételével.

Szintén Egerben ajándék műsorral ünnepli a Magyar Költészet napját a Gárdonyi Géza Színház. Az est különlegessége, hogy ezúttal az egri teátrum fogyatékkal élő művészekkel együtt lépnek fel. A műsor első részében Villon, Goethe, Poe, Petőfi, Karinthy, József Attila, Vass Albert, Váczi Mihály és Reményik Sándor verseit és dalait hallhatják putnoki előadók tolmácsolásában. Elek Tamás, Cserháti (Csedy) István és a Fakopáncs Zenekar ajándékozzák meg a közönséget Robert Burns verseinek lélekkel teli megzenésítésével.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház egy különleges hangulatú színházi esttel adózik a 125 éve született Kosztolányi Dezső emlékének, ennek keretében a Színes tinták című előadással készül a Költészet napjára. Megidézi az örök gyermeket, aki felnőttként is csak játékokban tudta feldolgozni, értelmezni, továbbszőni életét; képpé varázsolta a tájat, a gondolatot, a másik embert és a makacsul szökni készülő időt. Ezen kívül a Móricz Zsigmond Színház művészei, Jenei Judit és Fellinger Domonkos a határon túli magyarokhoz is ellátogatnak, Ungváron és Nagydobronyban köszöntik verses összeállítással a Költészet napját. Műsorukban többek között József Attila, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Áprily Lajos, Pilinszky János legszebb verseit adják elő. A Móricz Zsigmond Színház honlapján - a Mustár Rádió jóvoltából - a színművészek által előadott verseket hallgathatnak meg.

A budapesti Vígszínház jelképes összegű belépő váltása mellett ajánlja költészet napi műsorát, amely tulajdonképpen a művészek verses szavalóestje. Fellép többek között Börcsök Enikő, Eszenyi Enikő, Fesztbaum Béla, Gyabronka József, Halász Judit, Hámori Gabriella, Harkányi Endre, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Hullan Zsuzsa, Igó Éva, Kovács Patrícia, Lukács Sándor, Majsai-Nyilas Tünde, Pap Vera, Tahi Tóth László, Venczel Vera és Varró Dániel.

Idén a Szegedi Egyetemi Színház, az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület és az Azték Színjátszó Csoport közös rendezvénnyel, a Dugonics téri Versünneppel emlékezik József Attila születésének 106. évfordulójára a költészet napján. A délután 14 és 18 óra közötti rendezvényen fellépnek a Szegedi Nemzeti Színház művészei, az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület társulata, a Slam Poetry szegedi képviselői, az Azték Színjátszó csoport és a Szegedi Egyetemi Színház tagjai.

A Magyar Televízió A költészet napjáról szóló beszélgetését ide kattintva nézheted meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása