Kultography

Pilinszky öröksége a Budai várban

Pilinszky öröksége a Budai várban

Kultography írása itt: - 2011-04-05 16:57

Pilinszky János életét és költői hangját egyaránt meghatározta, hogy a helyszínen szembesült a világháború és a koncentrációs táborok borzalmaival. A tragikus képek örökké bevésődtek a lelkébe, és egész életére kiható, mély felelősségtudatot ébresztettek benne. Ezzel az öntudatos, humanista szemlélettel ismerkedhetnek meg a látogatók. A
kiállítóteremben egyszerre jelennek meg az ihletadó versrészletek és Nágel tusrajzai, így adva teljes képet Pilinszky gondolatvilágáról és annak XXI. századra értelmezett üzenetéről.

"Pilinszky verseit olvasva a legmélyebb érzéseim erősödnek fel." – idézi fel Nágel Kornél, miként született meg a kiállítás ötlete. "Ilyenkor egyszerre fel sem fogható, de kikerülhetetlen érzések szabadulnak fel, és formálódnak bennem képekké. A mostani grafikai sorozat ezeknek a képeknek egy nagyobb válogatása."

Nágel Kornél kiállítása május 1-ig tekinthető meg. A kiállítás helyszíne is különleges. A Budai vár szívében, a Mátyás templom és a Halászbástya szomszédságában található a Magyar Kultúra Alapítvány Széchenyi Aulája, Magyarország egyik legimpozánsabb kiállítási tere, amelyet 2010-ben teljes körűen felújítottak és Zsolnay kerámiákkal díszítettek. A
századelőn épült székház (Szentháromság tér 6.) jelentős tudományos és kulturális események emlékét őrzi.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása