Kultography

Latin ritmusok az Arénában: jön a Gipsy Kings!

Latin ritmusok az Arénában: jön a Gipsy Kings!

Kultography írása itt: - 2011-03-29 18:54

Volare, Bamboleo, Djobi Djoba – csak néhány dalcím a Gipsy Kings elképesztően népszerű repertoárjából, melyeket a zenekar valószínűleg magyarországi koncertjén is előad majd. A hatalmas bulinak ígérkező fellépésre május 7-én este 8-kor kerül sor a Budapest Sportarénában. A világsztár banda előtt a Megasztár ötödik szériájából ismert Fivérek együttes lép színpadra előzenekarként, akik a Gipsy Kings nagy tisztelői – a tehetségkutató döntőjében a Bamboleót adták elő a zenekartól.

A Gipsy Kings az 1970-es években alakult Dél-Franciaországban, két zenészcsalád sarjaiból. A Reyes és a Baliardo-család elődei közül többen is népszerű muzsikusok voltak. José Reyes a Baliardo-család gitáros apjával, Manitas de Plata-val alakított duója már az 1950-es években is jelentős koncertsikereket aratott.  Fellépéseik során olyan művészek csodálatát nyerték el, mint például Charlie Chaplin, Pablo Picasso, vagy Salvador Dalí.

Apjuk elvesztése után a Reyes-fiúk egy cigány-zarándokúton kerültek közelebb a Baliardo-családhoz, ahol együtt énekeltek, boroztak és közben szépen lassan összeállt a zenekar. Mikor egy amerikai csodálójuk elmondta, hogy nevük a Los Reyes angolra fordítva Kings-t (azaz királyokat) jelent, azonnal nevet változtattak. Így lett belőlük Gipsy Kings.

Kezdetben a Reyes és a Baliardo-fiúk Cannes utcáin zenéltek, esküvőkön, cigány ünnepeken és fogadásokon léptek fel. Mivel állandóan úton voltak zenéjüket saját életük ihlette. Ifjúként a flamencót a nyugati poppal és latin ritmusokkal fűszerezték, az életvidám gitárjáték és a szenvedélyes vokál pedig pályafutásuk alatt a csapat védjegyévé vált.

A nyolcvanas évek vége óta népszerű zenekar világszerte több mint 14 millió albumot adott el. Platina válogatáslemezük, a The Best of the Gipsy Kings több mint 1 évig szerepelt a slágerlistákon, zenéjüket pedig olyan filmhez kölcsönözték, mint A nagy Lebowski vagy a Félelem nélkül című alkotások.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása