Kultography

Frankofónikus hangulat a nagyvárosokban

Frankofónikus hangulat a nagyvárosokban

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2011-03-07 10:14

Változatos programokkal megspékelt hetek elé néznek azok, akik a francia kultúrát választják a következő napokban. A Francia Intézet közreműködésével szervezett rendezvénysorozat március 4-én vette kezdetét, és egészen a hónap végéig, március 27-ig tart. A fővároson kívül Debrecen, Pécs, Szeged, Győr és Miskolc ad otthont a fesztiválnak.

Budapesten ennek keretein belül kerül megrendezésre a hetedik „Frankolorés”, a Théâtre du jour által alapított Frankofón Színház Fesztiválja Közép-Európában című eseménysorozat. Idén a fesztivált az afrikai frankofón írók tiszteletére rendezik. Március 9-én, szerdán Frankófón Mozi Estet tartanak a Millenárison, az Európa Pontban. Szintén a szerdai program része Poison d'Avril, Nina Kibuanda, Dj B. Loo és a magyar duó, "Akkezdet Phiai" (Süveg Márk és Závada Péter) egyedülálló előadása, mely a zene és a költészet keveréke.  Az érdeklődőket a Francia Intézetbe várják.

További programok a http://www.francophonie.hu/hu/budapest.html oldalon érhetők el.

Debrecenben többek között Gasztronómiai verseny, képregény kiállítás, francia dalest és hamisítatlan frankofón burleszk várja a látogatókat. De az irodalom, a tánc és divat szerelmesei sem maradnak programok nélkül. Ha valakinek pedig betelt a naptárjuk nappalra, részt vehet a Frankofón filméjszakán is.

A programokról részletesebben a http://www.francophonie.hu/hu/debrecen_hu.html oldalon olvashatnak.

A győriek sem maradnak program nélkül, ők is elsősorban a zene, irodalom, filmművészet jegyében várják a szervezők. Bemutatásra kerül a Bovaryné című film, lesz Szefárd est, ahol hangulati és tematikus egységekbe rendezve, sokszor egymásba fűzve szólalnak meg szerelmi dalok, esküvői dalok, altatók, vallási énekek és hosszabb lélegzetű balladák a szefárd folklórból.

A győri programok a http://af.org.hu/?lang=hu oldalon érhetők el.

Miskolcon Hadjirah Sellès Segorbe fotó-kiállítása tekinthető meg, aki a A Mascareignes szigetcsoporttól a Dordogne folyóig kalauzolja a látogatókat, de Jean-Michel Puyau fotóit is megcsodálhatják az érdeklődők. Természetesen itt is lesz sok film a Művészetek Házában, és még számtalan program, amiről a http://www.af.org.hu/-Alliance-Francaise-de-Miskolc oldalon tájékozódhatnak.

Pécsett nemzetközi diákszínjátszó fesztivál, Antoine de Saint-Exupéry kiállítás, Les Yeux d’la Tête koncert is lesz, de az Erik Truffaz 4tet is koncertet ad. A francia kultúra szerelmesei természetesen itt sem maradnak kultúra és színház nélkül, de ezekről, és minden további programról a http://www.francophonie.hu/hu/pecs_hu.html -n is olvashatnak.

Szegeden is filmmaratonra várják a látogatókat, de lesz Sanzonéneklési verseny, Avios Rose koncert, és az Egyetemisták francia nyelvű színházi fesztiválját is itt rendezik. Március végétől a Reök Palotában Kilár István szobrászművész kiállítása is megtekinthető. A Frankófónia Fesztivál szegedi programjai a http://www.af.org.hu/-Francophonie-2011- érhető el.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása