Kultography

7 izgalmas koncert, amelyekért hajóra kell szállni

7 izgalmas koncert, amelyekért hajóra kell szállni

Kultography írása itt: - 2015-09-22 11:47

Gázoljunk át a Petőfi híd lábánál az őszi színekben pompázó leveleken, és sétáljunk végig a pallón, majd hagyjuk, hogy elnyeljen az A38 Hajó gyomra. Hagyjuk, mert lesz ott húsruhában ázó holland lány, örmény testvérpár terjeszti a világzene igéjét, igazi reggae guru érkezik egyenesen Jamaica földjéről, de ordíthatunk akár az északír frusztráltságtól is. És ez még nem minden.a38_bea1991_kiemelt.jpg

Anima Sound System – 2015. szeptember 25.

Kezdjük természetesen a legközelebbivel: az A38 Hajó nagy sikerű klasszikus album­újrajátszó sorozatának legújabb epizódja az a koncert, melyen a hazai elektronikus tánczene alapzenekara, a Prieger Zsolt és Németh Gergely köré épülő Anima Sound System ­ ezen az estén korabeli felállásában ­ a két évtizeddel ezelőtt készült, dub­, reggae­, elektronikus zenei­ és népzenei elemeket egyedülálló módon ötvöző Shalom című nagylemezének anyagát adja elő szeptember 25­én.

Bea1991/morningdeer – 2015. október 5.

Bea1991­ről a művésznevébe foglalt születési évén kívül nem sokat lehet tudni. A dalszerző-­énekesnő gondosan homályba borítja életrajzi adatait, csak annyi biztos, hogy Amszterdamban él. Valósággal a semmiből robbant be első EP­-jével, és a fantasztikus atmoszférájú, az elektronikát, art­popot, smooth jazzt, trip-hopot egészen egyedi módon ötvöző Breadwinner előtt leborultak a legmenőbb magazinok. Hangjáról és hangvételéről eszünkbe juthat Sade, zenéjében ott bujkál valahol a nyolcvanas évek smooth jazzpopja, ugyanakkor van az egész jelenségben valami naiv kislányosság is.

a38_bea1991.jpg

Dányi Krisztina dalszerző­-énekesnő 2010-­ben kezdett morningdeer név alatt felvételeket készíteni. Az art­rock, barokk pop és lo­fi zajzene határmezsgyéjén mozgó első albuma, a Days 2011-­ben jelent meg. Hálószobaprojektjét négytagú együttessé alakítva rövid, ám annál sikeresebb koncertsorozattal lépett élőben a közönség elé, 2012 nyarán viszont már fel is oszlatta kvartettjét, és új hangzáson kezdett dolgozni. Ennek eredménye a Concert on a Twig című lemez, amely 2013 nyarán jelent meg. Az első kettőhöz hasonlóan Krisztina a 2015 májusában kiadott harmadik lemezét, a poposabb, de még mindig bátran kísérletező, elektronikával erősen átitatott Blue for B-­t is egymaga alkotta, némi produceri segítséggel. Ezzel együtt megújult koncertzenekara is, és A38­-as fellépése igazán különleges élmény lesz majd.

Deti Picasso – 2015. október 15.

A Magyarországon élő örmény testvérpár által alapított Deti Picasso már-már legendásnak számít a világzenei-folkrock rajongók számára. Az együttes hosszú hallgatás után, némileg átalakulva tér vissza, hogy új lemezét bemutassa az A38 Hajón. Számukra mindig is kulcskérdés volt - mind művészileg, mind érzelmileg - az anyaföldhöz fűződő viszony. Erről az új lemez sokatmondó címe - Motherland - is árulkodik. Időközben a zenekar persze rengeteget változott, de a csodálatos dalok ereje, a rock, a pop és az örmény népi hagyományok termékeny feszültsége, a frontleány-énekesnő, Gaya szuggesztív színpadi jelenléte ugyanaz maradt. Előzenekarként pedig egy remek osztrák folk-punk-metal kvartett, a Gasmic Gilmore lép fel.

a38_mr_and_mississippi.jpgMister and Mississippi – 2015. november 7.

A holland Mumford & Sonsnak is nevezett Mister and Mississippi jóformán minden zenei díjat besöpört hazájában az elmúlt két évben. Zseniális, finom folk-pop dalok, egy szuperbájos énekesnő, gyönyörű, éteri muzsika: mi kellhet még? A húsz év körüli tagokból álló kvartett egészen különleges zenei világot épít: külön kiemelik Bon Iver, a Fleet Foxes vagy a Sigur Rós hatását, de nem lehet nem észrevenni mondjuk a Mumford & Sons kézjegyét sem. Finom, elegáns, meghitt, nagyon erősen a folkban gyökerező, ugyanakkor profin megírt popdalok, fülbemászó refrének, okos és mély szövegek: ebben rejlik a Mister and Mississippi titka. No meg természetesen Maxime Barlagban, az énekes-frontleányban, akinél sugárzóbb színpadi személyiség kevés van európai folk-pop körökben.

Fink – 2015. november 12.

Tizenöt, de akár tíz évvel ezelőtt kevés ember gondolta volna, hogy egy Fin Greenall nevű tisztes downtempo mesterember-producer egy évtizeddel később személyes hangvételű, akusztikus gitáros dalokkal arat majd elképesztő sikereket. Fink első lemeze, a száz százalékig elektronikus Fresh Produce után hirtelen teljesen kiábrándult az elektronikus zenéből, és a 2006-os Biscuits for Breakfast már egy teljesen más világot tár elénk. Akusztikus gitáros, finom, hol a neosoullal, hol a blues-zal kacérkodó, befelé forduló, meghitt dalokat hallhatunk rajta. A lemez komoly sikert aratott, majd 2011-ben megjelent a Perfect Darkness, ez a tökéletes chillout-lemez, ami előtt ájultan hajolt földig a kritika és a közönség is. Ezt 2014-ben követte a legfrissebb album, a szintén egekbe magasztalt Hard Believer, aminek turnéján Budapestet is útba ejtette az előadó. A fellépés sikere nyomán most Fink visszatér az A38-ra egy újabb atmoszférikus klubkoncert erejéig.

Junior Kelly – 2015. november 19.

Junior Kelly, a kortárs reggae középgenerációjának egyik legnagyobb alakja a nyári Reggae Camp után visszatér Magyarországra, hogy új, október 9­én megjelenő nagylemezét (Urban Poet) bemutassa a magyar közönségnek. A Kingstonban született, szegény ötgyerekes családban felnőtt Junior Kelly első nagy sikereit a kétezres évek elején aratta a Love So Nice felvételével, ami hosszú hónapokon keresztül vezette a jamaikai listákat. Azóta is következetesen járja a "hiteles roots reggae" útját, gondosan kerülgetve az olyan modernizációs próbálkozásokat, mint a dancehall és hasonlók. Azok közé tartozik, akik visszautasítják az elektronika meg a sound systemek használatát, és a lehető legautentikusabb módon közelítenek a reggae­hez.

Therapy? – 2016. január 21.

A végére maradt pedig az egyik legnagyobb durranás, amivel már át is csúszunk a télbe és a jövő évbe: a modern metal egyik alapvető, kiszámíthatatlan, mindig megújuló zenekara az északír Therapy?, amely az énekes­frontember Andy Cairns vezetésével több mint huszonöt éve ontja a lemezeket. A legfrissebb idén tavasszal jelent meg, és a bevallottan az együttes legsikeresebb albumát, az 1994­es Troublegumot folytató Disquit turnéján a Therapy? ismét Magyarországra látogat ­ ezúttal azonban nem fesztiválfellépésre, mint eddig, hanem súlyos klubkoncertre az A38 Hajón. Vad, ugrálós posztpunk keveredik monumentális riffekkel, sötét és maró iróniától áthatott, szürreális dalszövegek szégyentelenül szájbarágós stadionhimnusz-refrénekkel. A Therapy? kereskedelmileg legsikeresebb lemeze, a Troublegum már­már punkpop­slágergyűjtemény, miközben az alig pár évvel későbbi Semi-Detached vagy a Suicide Pact elborult, hallgathatóság­határon egyensúlyozó kísérleti noise­rock zúzda.

a38_therapy.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása