Kultography

Rossz szomszédság, magyar átok

Rossz szomszédság, magyar átok

gyukerim írása itt: - 2014-09-25 14:55

szabadeses-magyar-film02-r.jpg.jpgEgy társasház hét lakásába kukucskál be Pálfi György új filmje. A Szabadesés pont annyira abszurd és megmagyarázhatatlan, mint a saját szomszédságunk.

plakát.jpg„Csókolom, azért jöttem föl, mert eláztatták a fürdőszobám plafonját.” „Á, az képtelenség, mi nem szoktunk itthon fürdeni!”

Tegye fel a kezét, akinek nem volt még hasonló élménye valamelyik szomszédjával. Mert a szomszéd külön állatfajta, alaptulajdonsága pedig nem az, hogy ellenszenves vagy idegesítő, hanem az, hogy egyszerűen megmagyarázhatatlan dolgokat művel.

Ezt az alapigazságot dolgozza fel a Szabadesésben (16) Pálfi György. A cím azonban nem arra utal, hogy a néző hanyatt vágódik a hét szomszéd életének abszurditásától, hanem arra, hogy Molnár Piroska zuhan el a hétemeletes ház ablakai előtt – a tetőtől az aszfaltig. Többször. Mondhatni hobbiszinten. Biztos unja a Szulejmánt. Akarom mondani az életét.

A rendező a bemutatón arra szólított fel mindenkit: nevessen csak a filmet alkotó hét szkeccsen, mert akármennyire is morbidak a történetek, egy vígjátékról van szó. Ez utóbbi kitétellel mondjuk vitatkoznánk, azzal azonban nem, helyenként valóban vicces, de legalábbis nevetésre ingerel a Szabadesés. Mert hogyan is lehet reagálni arra, ahogy Jordán Tamás sarlatán guruként nyomja le a földre azt a tanítványát, amelyik valóban képes elrugaszkodni a földtől. Vagy arra a vadászra, aki párjával annyira tisztaságmániás, hogy a szexet is csak több réteg folpackba csomagolva tudják elképzelni.

Valahol felszabadító is ez az egész, hiszen Pálfi – vagy bárki – végre nem a rögmagyar rögvalóságot figurázza ki, hanem a mai emberek megannyi mániáját – a gyerekneveléstől, a monogámiától, a magánytól, az unalomtól, a kosztól vagy bármi mástól való félelmüket. És helyenként úgy döbbent meg, hogy nem feltétlenül szájbarágós – legalábbis a film jó részében nem az. Mert azért nehéz lenne tagadni, a szkeccsek nem csak stílusukban sokfélék, de a színvonaluk sem feltétlenül ugyanolyan. Ami persze ugyanúgy jellemzi a szkeccsfilmeket, mint a furcsaság a szomszédokat.

Pálfi György célja ezzel a filmmel láthatóan nem az volt, hogy megfejtse az emberiséget feszítő legnagyobb titkokat. Hanem kis szórakoztatás, kis elgondolkodtatás, Ruttkay Zsófiával együtt kis stílusgyakorlatok formájában. És közben akaratlanul is megmutatják azt, állami támogatás nélkül – pontosabban egy Dél-Koreából érkezett százezer dollár segítségével – is lehet vállalható, nézhető – sőt, a Karlovy Vary filmfesztiválon három díjat is elnyerő mozifilmet készíteni. Ha az embernek van egy jó ötlete, és olyan színészeket tud segítségül hívni, mint Molnár Piroska, a zsémbes férjét alakító Benedek Miklós, Jordán Tamás, Nagy Zsolt vagy Hegedűs D. Géza.

20140331114046_still_8.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása