Kultography

Európa legnagyobbjai között a most megnyílt budapesti flippermúzeum

Európa legnagyobbjai között a most megnyílt budapesti flippermúzeum

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2014-04-18 13:15

2014. április 10.-én Budapesten megnyílt Európa legnagyobb folyamatosan működő, interaktív flipperkiállítása a Pbal Flippergalériában, ahol mind a 130 kiállított játékgép ki is próbálható.

IMG_1470.JPGA kiállításon a klasszikus flippereken kívül egyebek mellett korai videojátékok, puskás gépek, wurlitzerek és videoflipperek kaptak helyet. A tárlat legrégibb gépe - a szakzsargon ezeket “flipperősöknek” nevezi - például 1871-ből, valamint a legelső, karokkal rendelkező flipper 1947-ből származik, de sok régi kedvenc is fellelhető: például az Addams Family vagy az Indiana Jones.

Érdekesség, hogy a gyűjteményt nemzetközi szakmai berkekben már a nyitás előtt komolyan jegyezték, olyannyira, hogy a múzeum nyilvános elindulását megelőző flipperversenyekre eddig 13 országból érkeztek versenyzők és továbbiakból - Európától Dél-Amerikáig - jelezték már részvételi szándékukat. A gyűjtemény ráadásul a jövőben a tervek szerint tovább bővül majd.

 

DSC_8929-PANO.jpg“A flippermúzeum megnyitása 5 év kitartó gyűjtőmunkájának eredménye: a gépeket az Egyesült Államokból és 16 európai országból szereztük be, majd újítottuk fel azokat. Magyarországon kiemelkedő hagyományai vannak a flipperek iránti rajongásnak. A játéktermek bezárása óta azonban világszerte (elsősorban tengerentúli) magángyűjtők vásárolják fel a még megmaradt játékgépeket. Ez tovább szűkítette annak lehetőségét, hogy a hazai érdeklődők a popkultúra ikonikus játékgépalkotásait - így köztük például a flippereket - használatba vegyék. Ezeket a gépeket eredetileg is elsősorban közösségi használatra tervezték és nem arra, hogy egy nappaliban álljanak. Hiszem, hogy a Pbal Interaktív Flippergalériában megnyíló kiállítás segít visszatalálni ezeknek a játékgépeknek az eredeti rendeltetéséhez. A múzeum vonzó - akár családosan is látogatható - alternatívát kínál majd a szabadidő eltöltésére azoknak, akik a kikapcsolódás és a szórakozás mellett a gépeket mint művészeti alkotásokat, sőt kortörténeti ereklyéket is értékelik” - mondta el Pálfi Balázs tulajdonos.

 

A fővárosban a XIII. kerület, Radnóti Miklós utca 18. szám alatt található kiállításon az 500 forintos látogatói belépőjegy mellett az interaktív flippermúzeum gépeinek használata 200 forintba kerül majd negyedóránként, 2,5 óra használat után a további játék ingyenes. A kiállítás a tervek szerint bérlettel is látogatható lesz a jövőben.

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása