Kultography

„Ez az egész csak játék. Olyan játék, amely leginkább az életünkre hasonlít."

„Ez az egész csak játék. Olyan játék, amely leginkább az életünkre hasonlít."

Kultography írása itt: - 2014-03-29 07:27

Tavalyi sikere után ismét egyedülálló produkcióval érkezett a Recirquel az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválra. A Vági Bence vezette társulat A meztelen bohóc című előadással most is magasra tette a mércét és újabb jelentős lépést tett, hogy a műfajjal még csak ismerkedő hazai egy közönség különleges élménnyel azonosítsa a kortárs cirkuszt.  

recirqslid.jpg

Hiszen mi is jut eszünkbe először a cirkuszról? Fogadni mernék, hogy ötből legalább hárman rávágják: a bohóc. recirq1.jpgEz a csetlő-botló, ügyetlenkedő figura ugyanis, akinek valahogy mindig túl nagy a cipője és elszabott a ruhája, egyetlen műsorból sem hiányozhat. Ő az, aki apró trükkökkel, ártatlan tréfákkal szórakoztat minket két főprodukció között, amíg az artisták vagy az oroszlánidomár felkészül. A klasszikus cirkuszban legalábbis ilyen. Magyarország első újcirkusz társulatának legújabb produkciójában azonban egy merész kísérlettel főhőssé emelkedik, aki kilépve a hagyományos játékos miliőből zavarba ejtően hús-vér emberré válik.

Vági Bence rendező-koreográfus a mesélő bohóc figurájával, illetve a darab többi produkciója során is nagyon ügyesen egyensúlyoz a drámai mondanivaló és a könnyed humor között. A darab minden apró részlete – a bohóc monológjaitól a finoman kidolgozott koreográfiákon át a művészek arcjátékáig – képes megérinteni a nézőt, miközben a direkt poénok folyamatosan emlékeztetnek minket, hogy színházban vagyunk, és ez az egész csak játék. Olyan játék, amely leginkább az életünkre hasonlít.

Az újcirkuszra jellemzően az előadók nem csupán a magasban, elérhetetlen távolságban mutatják meg lélegzetelállító mutatványaikat, hanem maszkjukat és jelmezüket levetve fokozatosan kitárulkoznak, megszólítják és bevonják a közönséget, akik egyébként élvezettel játszanak is velük. Ahogy az Egyedi Brigitta (más napokon Farkas Gábor Gábriel) által zseniálisan megformált bohóc a darab elején mondja: olyan nézőre van szükség, aki nem csak néz, de érti is, amit lát. Ez az újfajta előadásmód ugyanis már nem csak a lenyűgöző látványon keresztül kíván hatni a közönségre, hanem sokkal személyesebb bevonódást kíván elérni, ami a nézőkkel való közvetlen kapcsolatban is megmutatkozik. Remek példa erre az első nagy közös jelenet, amelyben a színészek levonulnak a színpadról és a közönség közé ülve egy ideig ők is mintha nézőkké válnának.

Természetesen azoknak sem kell csalódniuk, akik elsősorban a látvány kedvéért váltanak jegyet A meztelen bohócra, hiszen a korábbi produkcióban már bemutatkozott fiatal artisták (Herczeg Richárd, Illés Renátó, Veres Zsanett, Pintér Áron, Lakatos Leonetta) számos lélegzetelállító szóló és páros számot mutatnak be a hozzájuk csatlakozott táncosokkal, és a többszörös díjnyertes gumiasztal csapatattal, a WallKings-szel. Mindezeket a show-elemeket Czigány Judit éneke és Sárik Péter külön az előadáshoz komponált zenéje kíséri, utóbbi színvonala miatt önálló produkcióként is megállná a helyét.

 A Recirquel A meztelen bohóc című darabját a március 28-i ősbemutató után március 29-én és 30-án láthatja a közönség a Művészetek Palotája – Fesztivál Színházában, már akinek sikerült rá jegyet váltania, ugyanis az összes tavaszi fesztiválos előadásuk telt házas. Legközelebb áprilisban és májusban lesz látható a produkció a MÜPÁ-ban.

recirq3.jpg

Fotó: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása