Kultography

Mozi: ezeket várjuk a mainstreamen túlról 2014-ben

Mozi: ezeket várjuk a mainstreamen túlról 2014-ben

Kultography írása itt: - 2014-01-15 13:36

X-Men, új Éhezők viadala-film, a legújabb Hobbit rész – nagy filmek, amiket mindenki vár, amelyek várhatóan rekordokat döntenek majd a bevételi listákon. Mi azonban ezeken túl számos olyan filmet szeretnénk megnézni, amely valószínűleg nem csinál egetrengető jegyárbevételt, de moziélményben reményeink szerint sokat nyújt majd. Jön például a Mielőtt meghaltam, amiért Matthew McConaughey és Jared Leto Golden Globe-ot kapott, érkezik Anton Corbijn új rendezése, Ryan Gosling is debütál direktorként. Lássuk a listát!

grandbpslid.jpgVannak olyan alkotások, amelyek most erre a listára nem kerülnek fel, de nem azért mert ne várnánk őket, hanem az év eleji filmes cikkünkben foglalkoztunk velük. Ide tartozik a csütörtökön mozikba kerülő Lars von Trier-film, A nimfomániás, szintén ebbe a csoportba tartozik Spike Jonze új filmje, A nő, valamint a Mark Walhberg főszereplésével készült A túlélő, és a második világháborús könyves történetet feldolgozó, A könyvtolvaj is. Íme a továbbiak:

Dallas Buyers Club (Mielőtt meghaltam)

A film, amelyikért Matthew McConaughey a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-ot vehette át, Jared MV5BMjI4ODY1MzIxN15BMl5BanBnXkFtZTgwOTAzOTIxMDE@._V1__SX640_SY720_.jpgLeto pedig a legjobb férfi mellékszereplőét vihette haza. Nehéz, lassan folyó, de izgalmas, érdekes, megrázó alkotás, amely igaz történeten alapul, bár vannak benne fikciós részek is (például Leto karaktere kitalált, akárcsak Jennifer Garneré).

Ron Woodroof (McConaughey) egy texas-i villanyszerelő, aki hétköznapi emberként, bár a szexet – és az alkalmi szexet – nem megvetve éli az életét. Egy nap véletlen megcsapja az áram és a kórházban a rutin vérvételen kiderül: HIV pozitív, az orvosok állítják, hogy csak 30 napja van hátra az eredményei alapján. A férfi először elutasítja az egész diagnozíst, mert úgy véli csak a homoszexuálisokat érinti a betegség, amikor azonban rájön, hogy ez nem így van elkezd küzdeni az életéért... Ezzel azonban nem várt gyógyszeripari harc középpontjába is kerül.

Magyarországi bemutató: eredetileg februárra tervezték, jelenleg nincs információnk a pontos dátumról

A titokzatos szerető (The Invisible Woman)

Ralph Fiennes második, rendezőként is jegyzett filmje (az első egy Shakespeare-adaptáció, a Coriolanus volt). Fiennes ezúttal életrajzi alkotást készített, Charles Dickens és Nelly Ternan színésznő viszonyát mutatja be. A történet a Claire Tormalin által írt Dickens életrajzi könyv alapján készült.

Ralph Fiennes, Felicity Jones, Kirstin Scott- Thomas, Joanna Scanlon, Tom Hollander

Magyarországi bemutató: február 20

A Grand Budapest Hotel

Wes Anderson legújabb filmje, amelyről először mindenki azt gondolta, hogy Budapesten forog majd. Végül Berlinben készítették el, olyan sztárparádéval benne, mint Ralph Fiennes, Edward Norton, Willem Dafoe, Jude Law, Owen Wilson, Bill Murray, Adrien Brody, Jeff Goldblum és Jason Schwartzman.

Valahol a békés, bogaras Európában, valamikor a békeidőkben, a két világháború között működött egy elegáns hotel: a Grand Budapest. Vendégei átlagos arisztokraták, vénkisasszonyok és műkincstolvajok; alkalmazottai pedig a legjobbak a szakmájukban. Gustave (Ralph Fiennes), a híres főportás itt barátkozott össze az egyszerű küldönccel, Zero Musztafával, akivel együtt keverednek bele az évszázad festményrablásába. Miközben a felbecsülhetetlen értékű reneszánsz képet keresik, egy családi vagyon elvesztése vagy visszaszerzése is kockán forog: és a nyomozás meghökkentő fordulatai magukkal ragadják a hotel összes lakóját.

Magyarországi bemutató: március 20.

 

A háború démonjai (The Railway Man)

MV5BMTk5NTY0NDcwN15BMl5BanBnXkFtZTgwNTkwNzI5MDE@._V1__SX640_SY720_.jpgIgaz történeten alapuló film egy férfiról, akit a II. világháborúban megkínoztak, aki hadifogolyként az úgynevezett Halálvasút építésénél kellett, hogy dolgozzon. A vasútvonal Thaiföld és Burma között épült, több mint 400 kilométer hosszan, hogy ezen az útvonalon, vonattal küldjék a japán hadsereg számára az utánpótlást. A férfi még évekkel később sem tudja a traumát feldolgozni, ezért úgy dönt, megkeresi a kínzásáért felelős embereket.

Főbb szereplők: Colin Firth, Jeremy Irvine, Nicole Kidman, Hiroyuki Sanada, Stellan Skarsgard

Magyarországi bemutató: a tervek szerint tavasszal mutatják be, de ez még változhat

Jersey Boys

Clint Eastwood legújabb rendezése. Eastwood ezúttal rocktörténeti filmet készített. A Beatles előtt ők voltak a legnépszerűbb rock együttes. Vezetőjük, a fantasztikus hangú Frank Valli volt a hatvanas évek királya – a négytagú csapat pedig minden idők egyik legtöbb lemezt eladó együttese: világszerte több mint 100 millió lemezük került forgalomba. Ez a film az ő történetüket meséli el: a sikert és a hullámvölgyeket, négy Ne Jersey-i barát különleges sorsát, akik elképesztően népszerűek lettek – és túl kellett élniük. Szerencsejáték, maffiakapcsolatok, családi katasztrófák közepette szerezték örökzölddé váló, fülbemászó slágereiket, melyeket az a generáció is dúdol, amelyik már talán nem is ismeri a Four Seasons nevét.

Főbb szereplők: Christopher Walken, Vincent Piazza, Freya Tingley

Magyarországi bemutató: várhatóan júniusban

Map to The Stars

David Cronenberg fimjeit hol szeretjük, hol nem, egy azonban biztos, mindig várjuk. Legutóbbi, Robert Pattinsonnal készített filmje (Cosmopolis), pont a nem szeretjük kategóriába tartozott, ezért kicsit fázunk tőle, hogy ebben az alkotásban is szerepet kapott a tinik bálványa, ennek ellenére azért reménykedünk. A film elvileg Hollywoodot veszi górcső alá és azt, hogy az álomgyárnak milyen hatása volt a nyugati kultúrára.

Főbb szereplők: Robert Pattinson, Julianne Moore, Mia Wasikowska, Carrie Fisher, John Cusack, Olivia Williams

Magyarországi bemutató: várhatóan ősszel

The Zero Theorem

Terry Gilliam is új filmmel készül, bár erről még sajnos nem tudjuk, hogy várható-e belőle magyarországi premier, ami biztos, hogy Angliában márciusban mutatják be. Az első ránézésre igazi szürreális, gilliames képi világot tükröző film főszereplője egy számítástechnikai zseni, hacker, akinek a célja, hogy megtudja, mi a célja az emberek létezésének, azonban a munkáját a „Management" megzavarja. Egy számára kezelhetetlen tinédzsert küldenek hozzá, hogy az elvonja a figyelmét...

Főbb szereplők: Cristoph Waltz, Mélanie Thierry, Tilda Swinton, Matt Damon, Ben Whishaw

Black Sea

Az utolsó skót király rendezőjének új filmje. Kevin Macdonald ezúttal egy tengeri történetet rendezett: egy egykori tengeralattjáró kapitány, elszerződik tengeri kutatónak egy hajóra, amelyen egy olyan, elsüllyedt tengeralattjárót keresnek, amely a híresztelések szerint tele van arannyal.

Arról, hogy a film látható lesz-e itthon egyelőre nincs információnk, de még a nemzetközi bemutató időpontjáról se sokat lehet tudni.

Főbb szereplők: Jude Law, Jodie Whittaker

A Most Wanted Man

Anton Corbijn legújabb filmje, amelynek még nincs magyarországi bemutató időpontja, információnk szerint MV5BNjEyNDk4NDc0OF5BMl5BanBnXkFtZTcwODk2NjkwOQ@@._V1_SX640_SY720_.jpgforgalmazója sem, azonban a hírek szerint többen is szeretnék itthon bemutatni. A film John le Carré Az üldözött című regényének filmes adaptációja. A történet: Egy éhségtől tántorgó orosz fiatalembert csempésznek be Hamburgba az éjszaka közepén. Rengeteg mennyiségű készpénz van nála. Megrögzött muszlim. Vagy nem? Azt mondja, Íszának hívják.

Annabel, az idealista, fiatal német polgárjogi ügyvéd úgy dönt, hogy megmenti Íszát a deportálástól. Ám ügyfele túlélése lassan sokkal fontosabb lesz neki, mint a saját karrierje és biztonsága. Íszá titokzatos múltja után nyomozva találkozik Tommy Brue-val, egy Hamburgban székelő angol magánbank tulajdonosával. Annabel, Íszá és Tommy szokatlan szövetséget kötnek. Eközben a „terrorizmus elleni háború” örve alatt a rivális német, angol és amerikai kémek elkezdik bekeríteni az ártatlanokat…

Szereplők: Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Robin Wright, Willem Dafoe, Daniel Brühl, Grigoriy Dobrygin

The Trip to Italy

Két férfi, hat étkezés, ha különböző olasz városban egy körút során. Nyami, kell ennél több? Liguria, Toszkána, Róma, Amalfi... Az alkotás valahol a 2010-es The Trip című filmjének folytatása, amelyben két komikussal (akik a mostani alkotásnak is főszereplői) Steve Coogannel és Rob Brydonnal Anglia északi részén voltak éttermes túrán.

Egyelőre nincs arról információnk, hogy jön-e hozzánk a film, de mi reménykedünk benne.

How to catch a monster

A végére hagytuk Ryan Gosling rendezői (és írói) debütáló alkotását, amelyről egyelőre szintén semmilyen információnk nincs a bemutatását illetően, mint az, hogy a film készül, jelenlegi utómunkálati fázisban van. Műfaji besorolását tekintve a film fantasy/thriller. A történet egy egyedülálló anyáról szól és fiáról szól: a fiú egy felfedez egy útat, amely egy titkos, víz alatti világba vezet. Ez pedig bonyodalmakat szül. 

Főbb szereplők: Eva Mendes, Saoirse Ronan, Christina Hendricks

Boyhood

Miután tavaly elkészítette a Mielőtt-trilógia harmadik részét, a Mielőtt éjfélt üt az órát Richard Linklater újabb filmet készített, Boyhood címmel. Egyelőre sokat nem tudni róla, csak azt, hogy a főszereplői között Ethan Hawke-ot és Patricia Arquette-t találjuk, illetve azt, hogy a nemzetközi premierje az idei Berlinalén lesz, amelyet február 6. és 16. között rendeznek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása