Kultography

Oscar esélyes A nagy füzet

Oscar esélyes A nagy füzet

Kultography írása itt: - 2013-12-20 19:53

Ma jelentette be Az Amrikai Filmakadémia az idegen nyelvű filmek Oscarjára esélyes alkotások 9-es shortlistjét. Ezen Szász János filmje, A nagy füzet is szerepel.

szaszslid.jpg

A kilenc ma megnevezett alkotás közül végül öt versenyezhet majd ténylegesen az Oscar-díjért, de óriási dolog, 974555_10151918747488645_1185076332_n.jpghogy magyar film „elődöntőbe" került, hosszú évek óta nem történt ilyen. Legutóbb 1988-ban Szabó István HANUSSEN címû filmje jutott el a jelölésig.

Szász filmje mellett versenyben van még a belga Felix van Groeningen filmje, Denis Tanovic alkotása, az Epizód egy vasgyűjtő életéből, a dánok vadászata (A vadászat), amelyet Thomas Vinterberg rendezett, Wong Kar Vai A nagymester című műve, az olasz Paolo Sorrentino filmje, A nagy szépség, egy kambodzsai, egy német, és egy palesztin alkotás.

A lista sokakat meglepett, több alkotást hiányoltak róla, így például a Variety cikke szerint a chilei Gloria című filmet, az iráni rendező, Asghar Farhadi Múltját (The Past), a szaud-arábiai Haifaa Al Mansour „Wadjda" címet viselő alkotását és a lengyel filmet, a „Walesa. Man of Hope-ot,”, amelyet Andrzej Wajda rendezett.

A kilenc filmet 76 alkotás közül választották ki. Szász János filmje nyáron a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasa lett.

Az Agata Kristof regényéből készült filmre Szász János 15 évet várt, de úgy tűnik, megérte a várakozás.
A magyar származású írónő regényét többen is szerették volna megfilmesíteni, végül Szásznak sikerült az, ami másoknak nem. Az előnye sokakkal szemben az volt, hogy magyarul szerette volna leforgatni a filmet, ez a terv pedig közel állt az írónő szívéhez.

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült alkotás főszereplője egy tízéves ikerpár, akiket Gyémánt László és András amatőrszínészek alakítják, lenyűgözően. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A jelöltek listáját január 16-án jelentik be, addig izgulhatunk, hogy Szász János filmjének sikerül-e a végső versenybe beszállnia. Az Oscar-díjakat március 2-án osztják ki, ami nálunk már 3-a hajnal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása