Kultography

Egy barátság keletkezése, avagy két furcsa gyerek nyomozónak áll

Egy barátság keletkezése, avagy két furcsa gyerek nyomozónak áll

Gulyás Ildikó írása itt: - 2012-12-17 18:00

Rico egy "mélyképességű" berlini gyerek. Saját bevallása szerint, fogyatékos. A memóriája különösen rossz, mivel elfelejt dolgokat, de sose tudja előre mikor és miket. Nála a kétszer kettő csak néha négy. Csak egyenesen tud menni és csak egy utcát ismer, mert másfelé már kanyarodni kellene jobbra, vagy balra. De melyik a melyik? Ha gondolkodnia kell, érzi a fejében a bingógépeket, ahogy zakatolnak. Viszont szenvedélyesen szereti a szomszéd lakásokat feltérképezni, így jó viszonyban van a szomszédokkal is, akik kérdéseikkel előszeretettel hozzák zavarba. Épp azt nyomozza, kié lehet a járdatészta, amit az utcán talált, mikor összetalálkozik egy bukósisakot viselő különös gyerekkel, Oskarral. Oskar pont Rico ellentéte, "magasképességű" gyerek. A környéket egy gyerekrabló tartja rettegésben, aki váltságdíj ellenében engedi el áldozatait. Rico és Oskar elkezdi összerakni a mozaikokat. Rico épp a barátságukban kezd el kételkedni, mikor Oskar hirtelen eltűnik.

Andreas Steinhöfel könyvei a német gyerekek között nagyon népszerűek. A nálunk most debütáló regény elnyerte a Német Gyermekirodalmi Díjat, a Katolikus Gyermek- és Ifjúsági díjat és a CORINE díjat is. A könyvet Németország egyik legelismertebb illusztrátora, Peter Schössow egészítette ki mókás rajzaival.

Felnőtt fejjel olvastam el Rico és Oskar nagy kalandját, és minden percet élveztem belőle. A mulatságos szófordulatok, a szokatlan naplóstílus, a fordulatos történet önkéntelenül is elfeledtették velem a felnőtt lét gondjait. Először mosolyogva, majd hangosan nevetve lapozgattam, mit sem törődve a környezetemmel. Ezt a könyvet nem csak gyerekek fogják élvezni, hanem a szülők is, akik felolvassák, vagy épp az alvó gyerek mellől elcsenik, hogy mielőbb a végére érjenek.

A történet izgalmas, nem nagyon lehet kitalálni előre, mi is fog történni. Rico ugyebár, nem az a könnyen kiismerhető kisfiú. Ő "mélyképességű" és máshogy gondolkozik. A rajzok is szórakoztatóak, a gyerekeknek segítenek elképzelni, milyen lehet a két furcsa barát. A könyv nyelvezete könnyen érthető, bár a kisebb gyerekeknek nem árt mellette néha némi szülői magyarázat.

Németországban már megjelent pár könyv Rico és Oskar történeteivel és nagyon remélem, hogy nálunk is hamarosan olvasható lesz a többi is. A könyv kitűnő karácsonyi ajándék lehet a fa alatt, és megannyi szórakoztató perc a gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása