Kultography

Tragédiák és remények a zene útvesztőjében

Tragédiák és remények a zene útvesztőjében

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-09-18 08:38

BeFunky_slider.jpg_2.jpgKétkedve vettem kézbe az első könyvet, mert a hátoldalon lévő leírás semmi jót nem ígért, a borító sem keltette fel a kíváncsiságom, de rá kellett jönnöm, hogy igazi kincset találtam. Senkit ne tévesszenek meg ezek a külsőségek, a Ciceró Kiadó gondozásában megjelent regények ugyanis remek szórakozást és rengeteg gondolkodni valót ígérnek a fiatalabb és az idősebb olvasóknak is.

A két könyv, két szereplő szempontjából mutatja be a tragikus eseményt és annak következményeit. A Ha maradnékban megismerjük a családot, az apukát, az anyukát, a lányukat Miát, és a kisfiút, akik egy autóbaleset áldozatai lesznek. Az ütközést, csupán Mia éli túl, de ő is kómába kerül, és az orvosok óráról órára az életéért küzdenek. A baleset hatására azonban mintha Mia lelke kiszakadt volna a testéből. Látja és hallja, ami körülötte történik, sőt sétálni is tud az emberek között, akik természetesen nem látják őt. Az ő emlékei és gondolatai alapján bontakozik ki a szemünk előtt a történet. Megismerjük az áldozatokat, Mia rokonait, barátait és a barátját, Adamet.

Ahogy haladunk előre a regényben, nem csupán a könnyek árasztják el időről időre a szemünket, ami nagyban megnehezíti a sorok közötti eligazodást, de újra és újra feltesszük önmagunknak a kérdést: Mi vajon maradnánk? Ha bekövetkezne egy ilyen szörnyű tragédia, hogyan döntenénk, folytatnánk tovább az életet, a szeretteink nélkül, vagy követnénk őket a halálba? Lenne bennünk elég erő, hogy feldolgozzuk és élni tudjunk ezek után?

A második könyvben Adam nézőpontjából ismerjük meg a történet folytatását, és a szemünk elé tárul egy olyan veszteség, ami életünk során mindannyiunkkal megesik. Mia az életet választotta, azonban felépülése első hónapjai után elhagyta Adamet, a szülővárosát, és a zenének szentelte az életét. Adamet előbb lesújtja a teljes depresszió, majd fájdalmát dalok formájában adja ki magából, amivel megnyílik előtte és bandája előtt a világhírnév felé vezető út. Csakhogy elveszíteni valakit, aki pár hónapja még a karjaid között haldokolt, sokkal nehezebb feldolgozni, mint egy sima szakítást. Már három év telt el, azonban a fiú nem hogy jobban lenne, de egyre mélyebbre süllyed a depresszió és a komplexusok útvesztőjében.

A Hová tűntél? épp ezért sokkal közelebb áll az olvasókhoz, és bár Adam negatív lelkiállapota könnyedén átragad ránk is, de még sincs olyan felkavaró hatása, mint az első regénynek volt. A történetre azonban szükségünk van, hogy megnyugodjunk és érezzük a remény illatát Mia és a saját életünkkel kapcsolatban.

Gayle Forman Ha maradnék és Hová tűntél? című regénypárosa nem csupán megindító és tanulságos, de az olvasót megajándékozza a túléléshez szükséges remény csodájával is, a szerelmes tinédzsereknek pedig kifejezetten kötelező olvasmány.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása