Kultography

A gyermekvállalási ösztön romantikus regénybe zárva

A gyermekvállalási ösztön romantikus regénybe zárva

Kultography írása itt: - 2012-05-10 08:30

Jodi Picoult Amerika egyik legnépszerűbb írónője, aki hazánkban is egyre nagyobb sikereket arat. Népszerűségének titka valószínűleg az, hogy noha nőknek szóló regényeket ír – nem kis számban –, mégsem tucat, amolyan szirupos, egy kaptafára készülő szerelemi történeteket kapunk tőle. Picoult mindig talál olyan témát, amely nem hétköznapi, nem elcsépelt, és ezeknek köszönhetően az olvasó jó ideig nem feledi el a könyveit.

A különleges témákhoz pedig nem mindennapi stílusban, meglehetősen érzékenyen nyúl, így ezzel mindenki lelkéhez elér. Legutolsó könyvében összetett problémával foglalkozik, teszi mindezt olyan meghatóan, hogy többször le kellett tennem a könyvet az olvasás közben, hogy kitöröljem a szememből a könnyeket.

Az egynemű párok házassága, gyermekvállalása napjainkban igen népszerű vitatéma, de egyre többször merül fel a mesterséges megtermékenyítéshez lefagyasztott embriók sorsának kérdése is – ezeket a bonyolult, kedélyeket sokszor felkorbácsoló témákat Picoult most egyetlen történetben ötvözte, és ezzel ismét olyan művet alkotott, amelyről sokáig beszélnek majd az emberek.

Zoe Baxter negyvenéves zeneterapeuta és férje, Max, évek óta próbálkoznak családalapítással, azonban kísérleteik sajnos sorra kudarcba fulladnak. Amikor a sokadik próbálkozás, injekciózás után Zoe végre mesterséges megtermékenyítés útján terhes lesz, mindketten nagyon boldogok. Egészen addig, amíg újra be nem következik a tragédia: Zoe babája a 28. héten meghal. A házasság azonban már nem bírja el ezt az újabb megpróbáltatást, Max és Zoe viszonya zátonyra fut.

A nő, noha lelkileg teljesen összetörik, szeretne újra próbálkozni, férje azonban nem tud mellette állni, nem akar tovább kísérletezni, hiszen az életük lassan már másról sem szólt, csak a gyereknemzés körüli problémákról. Zoénak végül egy barátnője nyújt támaszt, aki idővel már nemcsak barátnő, hanem szerelem is lesz a számára, akivel újra megpróbálhatná a családalapítást, ha a körülmények – és volt férje – engedné...

A fent említett témák mellé Picoult társítja a különböző vallási felekezetek, vallási vezetők emberek életében betöltött szerepének kérdéskörét is. A történettel forszírozza azt, hogy vajon meddig szabad hagyni, hogy az életünkben a vallás, az egyes körök vezetői szerepet játszanak, befolyásoljanak minket.

A kötet különlegessége, hogy az eredeti angol nyelvű műhöz egy zenei CD is tartozott, amely Zoe dalait tartalmazta, a fejezetek is ezekre a dalokra épülnek. A magyar kiadáshoz a CD-t nem mellékelték, azonban a kiadó honlapján letölthetők a dalok.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása