Kultography

Jövő héttől kapható Roberto Saviano a világ kokainkereskedelmét leleplező könyve

Jövő héttől kapható Roberto Saviano a világ kokainkereskedelmét leleplező könyve

Kultography írása itt: - 2014-04-24 09:51

zerozerozero.jpgA 7 évvel ezelőtt a nápolyi maffia, a camorra működését leleplező olasz oknyomozó újságíró, Roberto Saviano ezúttal a világot behálózó kokainkereskedelemről ad mélyreható és minden, a hétköznapi hírek hátterére és magyarázatára éhes olvasónak hiteles tudósítást. A ZéróZéróZéró - A világot felforgató kokain nyomában című könyv április 30-án kerül a magyar könyvesboltok polcaira.

10169375_10152353383617485_8759402148130312274_n.jpgA 2006-ban megjelent Gomorra Olaszországban egész tüntetéshullámokat indított el, de szerte a világon felhívta a figyelmet a maffiaszervezetek által okozott gazdasági, környezetvédelmi és erkölcsi károkra. Azóta sikerült megtörni a camorra évtizedekig megingathatatlannak hitt hatalmát a szervezet fejének „levágásával’. 

Saviano új könyvének címe, a három egymás melletti nulla a drog tisztaságára utal. Regényszerűen megírt oknyomozó riportról van szó: a kokain kereskedelmének és fogyasztásának világméretű hálózatát mutatja be. A kötet rámutat a gazdasági világválság és a drogkereskedelem kapcsolatára is, azt fejtegetve, hogy a drogkereskedelemben megforgatott pénzek nélkül a legnagyobb nemzetközi pénzügyi szervezetek aligha élték volna túl a válságot…

„A kokainról írni olyan, mint használni. Egyre több hírt akarsz, több információt, érezni akarod a zamatukat, nem tudsz nélkülük élni. Függő vagy. Hiába követik a történetek az általános sémát, melyet már jól ismersz, elbűvölnek a részletek. Befészkelik magukat a fejedbe, és addig maradnak ott, amíg egy másik, hihetetlen, de igaz mozzanat át nem veszi a helyüket. Nincs mese, egyre inkább rászoksz, és reméled, hogy nem fognak jelentkezni az elvonási tünetek. Számomra ezek a hírek csak fellobbanó, és egy pillanatra elvakító lángcsóvák. Meg fülsiketítő robaj odabenn, a gyomromban. De miért csak én hallom ezt a robajt? Minél beljebb hatolok a kokain fehér poklába, annál nyilvánvalóbb, hogy az emberek semmit sem tudnak. Nem tudják, hogy a nagyvárosok alatt egy folyó hömpölyög, egy folyó, amely Dél-Amerikában ered, és Afrikán át minden irányba elágazik. Az emberek meg sétálnak Rómában a Corsón, Párizsban a sugárutakon, Londonban a Times Square-en. Nem hallanak semmit? Hogyan bírják elviselni ezt a zajt?”

A könyv olaszországi megjelenésekor (2013.ápr.05.) Saviano már 38.000 napot töltött rendőri védelem alatt. Jelenleg – egy 2013. októberi olasz híradás szerint – új személyazonosság alatt, új lakóhelyre költözött, hogy ismét hétköznapi életet élhessen. Elképzelhető, hogy ez az utolsó kötete. A szerző helyzetének rendkívülisége, első könyvének óriási hatása, valamint a mostani téma súlya az oka annak, hogy mind az európai, mind az amerikai kiadásokat várhatóan jelentős médiafigyelem kíséri ebben az évben. A kötet itthon április 30-án kerül a boltokba a Partvonal Kiadó gondozásában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása