Kultography

Filmek, amikért csuriban tartjuk az ujjunkat

Filmek, amikért csuriban tartjuk az ujjunkat

Mittelholcz Dóra írása itt: - 2014-02-17 11:48

A kínai rendező, Diao Yinan Black Coal, Thin Ice (Fekete szén, vékony jég) című filmje nyerte az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, ennek ellenére ezt az alkotást mi kevésbé várjuk a hazai mozikban. Vannak azonban olyan filmek, amelyekért csuriban van az ujjunk, hogy valamelyik filmforgalmazó elhozza hozzánk. Ilyen például a 91 éves Alain Resnais ezüst medvével díjazott alkotása is, a Life of Riley. De lássunk másik ötöt...

clooneyslid_1.jpgAzokról a filmekről, amelyeknek már tudjuk, hogy van magyar forgalmazója, vagy esetleg bemutatási ideje, nem írunk hosszabban, de ezeket is midenképpen várjuk a mozikba. Ilyen például a kint nem túl jónak értékélt George Clooney-film, a Műkincsvadászok, amely a héten érkezik meg hozzánk. Szintén ebbe a kategóriába tartozik Wes Anderson zsűri nagydíjas alkotása, A Grand Budapest Hotel, amelynek március 20-án lesz a hazai premierje, a Boyhood, amelyért Richard Linklater a legjobb rendezőnek járó ezüst medvét vehette át, Császi Ádám filmje, a Viharsarok, illetve A száz éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt.

Calvary

Nagyon vártuk, hogy megnézhessük az alkotást a fesztiválon, nem is okozott csalódást, mint ahogy a rendező, John Michael McDonagh előző alkotása, A guardista sem. És Brendan Gleeson sem, aki a rendező mindkét filmjében főszerepet kapott. Sőt, Gleeson játszott McDonagh testvérének ma már mondhatni kultfilmnek számító művében, az Erőszakikban is. A Calvaryban Gleeson amelyen a színész egy jó humorú ír papot alakít, aki az egyik neki gyónótól megtudja, hogy nem fog már sokáig élni, mert valakit azt tervezi, hog egy hét múlva megöli az atyát. A nagy kérdés, hogyan birkózik meg ezzel a ténnyel?

God Help the Girl

A Belle & Sebastian frontemberének, Stuart Murdoch-nak a rendezői debütálása. Murdoch zeneszerzőként olyan filmeknél működött közre, mint például a Juno, az 500 nap nyár, illetve az Ördög mindig Pradát visel. Az alkotás hasonlóan, mint Linklater Boyhoodja több évig készült. Murdoch 2004-ben kezdett el a projekttel foglalkozni, lányok problémáira fókuszáló számok felhasználásával kívánt filmtet forgat, ezt végül 8 évvel később tette meg. Az Emily Browning főszereplésével készült filmben Browning egy elmegyógyintézetből elszökő lányt alakít, aki menekülés közben találkozik egy fiúval és úgy döntenek, hogy közös együttest hoznak létre. A tervezgetés (és a megvalósítás) számos kalandot rejt magában.

Snowpiercer

Joon-ho Bong első angol nyelvű filmje is igen jól sikerült. A sci-i szerint a Föld egy jéggolyóvá változott, a túlélő emberek egy száguldó vonaton élik az életüket. A vonat elején utazik az elit, hátul pedig a nyomorgók. Az utóbbiak azonban egyszer csak megelégelik az egészet és fellázadnak... A film szereplői között van Tilda Swinton, Jamie Bell, John Hurt, Chris Evans és Ed Harris is.

The Turning

A The Turning mondhatni maratoni alkotás, három óra hosszú, de érdemes végignézni. A film Tim Winton The Turning című könyvén alapul, annak 17 novellájából készített 17 rövidfilmet egy-egy rendező, és ezek az alkotások álltak össze egy nagy egésszé. Az egyes alkotások rendezői között van a leginkább színészként ismert Mia Wasikowska, Simon Stone, Robert Connolly, Ian Meadows, Justin Kurzel és David Wenham is.

Kreuzweg (Station of the Cross)

Hosszú ideig ezt a filmet tartották - a sok fanyalgás mellett – a legjobbnak az újságírók az idei fesztiválon. Az alkotást egyébként a forgatókönyvéért végül ezüst medvével díjazták. A Dietrich Brüggemann rendezte alkotás középponti témája a vallási fanatizmus ereje. Elgondolkodtató, fontos kérdést felvető alkotás, amelyben egy tizenéves lány mártírhalálát láthatjuk tizennégy szcénában, egy statívra lerakott kamera szemszögéből.

Der Anstandige (A megfelelő ember)

Várhatóan Vanessa Lapa dokumentumfilmjének van rá a legkevesebb esélye, hogy a magyarországi mozikba eljusson, hacsak nem a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon vagy Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programjában tűzik műsorra. Lapa alkotása Heinrich Himmler naplóin és magánlevelezésein keresztül mutatja be, hogy a tömeggyilkosok is csak átlagemberek. Brutális, mellbevágó film, amit mindenkinek látnia kell. Mint ismeretes, 1945. május 6-án amerikai katonák bevonultak a Himmler-rezidenciába Gmundban, és lefoglalták Heinrich Himmler teljes magánlevelezését, fotóit, naplóit és egyéb dokumentumait. Az anyag ezután huszonöt évre eltűnt, majd egy férfihoz került Tel-Avivban, aki az ágya alatt rejtegette további negyven éven keresztül. Végül Vanessa Lapa apja megvette a teljes dokumentációt, hogy a lánya feldolgozza és filmet készítsen belőle.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása