Kultography

Egy autista bőrébe bújva

Egy autista bőrébe bújva

Karlócai Regina írása itt: - 2014-09-09 11:02

Képzeld el, hogy egy üvegdobozban ülsz.  Mindent látsz és hallasz, de bármi, amit reagálnál csak részben, vagy egyáltalán nem jut el a külvilágba. Ráadásul ismeretlen erők időnként alaposan megpörgetik a dobozt, és amikor végre leteszik, kóválygó fejjel próbálhatod összerakni újra, hogy mi van körülötted.ugráőlok.png

termek650.jpgA fenti élmény mindennapos azok számára, akik autizmussal élnek, csakhogy ők sosem szállhatnak ki a dobozukból. Naoki Higashida, egy japánban élő autista fiú megpróbálja bemutatni, milyen az élet az üvegdoboz belsejében. Hihetetlen elszántsággal és konok kitartással sikerült elsajátítania egy olyan technikát, melynek segítségével írásban kifejezhetővé váltak a gondolatai, meglátásai. Ennek eredménye a magyarul 2013-ban megjelent Hát ezért ugrálok című könyv. Fejezetcímei olyan kérdéseket fogalmaznak meg, melyekkel egy autizmussal élő ember (pláne, ha gyerek) nap mint nap találkozik, s amelyekre Naoki előtt nem kaphattunk választ. Ilyen például, hogy tényleg utálja-e, ha megérintik, miért állítja sorba a játékait vagy miért ismételgeti ugyanazokat a cselekvésket újra meg újra.

Szinesíti a kötetet a szerző néhány saját meséje és egy novellája, mely bemutatja azt a mély magányt és érttlenséget, melyet mindannyian ismerünk, ám amely legtöbbünk életében csupán időszakos, míg egy autizmssal élő számára maga a mindennapi valóság. Ha elolvassuk a könyvet, hirtelen értékelni kezdjük saját életünkben az olyan magától értetődő dolgokat, mint az időérzék, a beszédre való képesség, a dolgok átlátására irányuló reális törekvéseink vagy az, hogy ki tudjuk fejezni dühünket, haragunkat, megbántottságunkat.

A legizgalmasabb ebben az írásban - túl azon, hogy egy 13 éves autista fiú írta - , az, amivel szembesít. Nevezetesen, hogy egy autizmussal élő embernek ugyanolyan vágyai vannak, mint bármelyikünknek: elfogadás, közösség, szeretet, szabadság. Az ő tragédiájuk az, hogy éppen ezen vágyak megvalósulásának áll útjában a betegségük, az, hogy be vannak zárva egy olyan testbe, amely nem, vagy nem mindig engedelmeskedik nekik, s amely időnként önálló életet él - személyes kapcsolataik rovására. Ennek ellenére lelkesítő is az írás, hiszen Naoki hangja megszólalhatott az autizmus csöndjéből, s reméljük, sok sorstársának lesz módja hasonlóan kifejezni belső világát.

Együttérzésre, megértésre hív minket a szerző, s bátorít, hogy merjük másképp látni a világot magunk körül, így kitartó munkával talán van esélyünk lebontani az üvegfalakat.

Naoki Higashida: Hát ezért ugrálok című könyve a Park Kiadó gondozásában jelent meg.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása