Kultography

Ezeken a fesztiválokon lazulunk idén

Ezeken a fesztiválokon lazulunk idén

Kultography írása itt: - 2014-06-18 19:45

Nyáron szinte nincs olyan hét, hétvége, amikor ne várna ránk az ország valamely pontján egy-egy fesztivál. Ezekből csemegéztünk: olyan rendezvényeket válogattunk össze, amelyeken mi biztos, hogy legalább egy napot ott leszünk.

fesztslid.jpg

morcheeba.jpgVOLT Fesztivál (Sopron, július 2-6.)

Az idei fellépők listája alapján nyugodtan állíthatjuk, hogy a soproni fesztivál kilépett a nagy testvér, a Sziget árnyékából.  Olyan világsztárok váltják egymást a színpadon, mint a Hurts, a Morcheeba, a Thirty Seconds to Mars, az Artic Monkeys, vagy éppen Birdy. A fesztivál július 1-jén a nulladik nappal kezd, egy nappal később, szerdán pedig már a nagy sztárok is a húrok közé csapnak. A nemzetközi fellépők mellett idén is lent lesz a VOLT-on a hazai zenei élet krémje.

http://www.sziget.hu/volt

II. ZAKO Fesztivál (Zalaegerszeg, július 2-12.)

Idén második alkalommal, július 2-12. között lesz Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek programjában tizennégy előadást láthat a Zalaegerszegre látogató közönség. Az idei válogatás a mai független színházi alkotók szórakoztató, izgalmas és kísérletező színházi munkáival ismerteti meg az érdeklődőket.  Két produkció kifejezetten a kicsiknek szól: a Holdvilág Kamaraszínház Szélike királykisasszonya, és Fabók Mancsi Bábszínháza Vitéz László előadása. A hazai kortárs szerzők közül Vinnai András, Tasnádi István egy-egy műve és Pataki Éva zenés darabja, az Edith és Marlene tekinthető meg. Jegyeket a helyszínen, a Kvártélyház kihelyezett jegypénztárában (Zalaegerszeg, Kossuth tér) lehet megvásárolni, valamint hamarosan az interneten is lehetőség lesz belépőt váltani a www.kvartelyhaz.hu címen keresztül.

tankcsapda_1.jpgEFOTT (Miskoltapolca, július 15-20.)

Az egyetemisták legnagyobb nyári buliját sem hagyjuk ki, főleg azért, mert imádunk a retró sztárok „koncertjeire" bulizni, idén pedig az EFOTT-ra is érkeznek fellépők a 80-as évekből. Jön Haddaway, a Vengaboys és a Mr. President is.Természetesen a hazai fellépők legnépszerűbbjei sem hiányozhatnak majd az eseményről, ott lesz például a Tankcsapda, az Anna and the Barbies, a Quimby és az Ivan and the Parazol is.

www.efott.hu

Művészetek Völgye (Kapolcs, július 25. - augusztus 3.)

A nagy nyári fesztiválpaletta egyik színfoltja a Művészetek Völgye. A nem klasszikus fesztivál-formában megrendezett, sokkal inkább egy jó nagyra nőtt családias kirándulásként, udvarokban megtartott fesztivál igazi felüdülés lehet a július végére már megfáradt fesztiválozóknak. Kapolcs környékén tíz napig élvezhetjük Magyaroszág legnagyobb összművészeti fesztiválját, ahol minden karnyújtásnyira történik az embertől, ledöntve a nézőt az előadótól elválasztó formailtásokat. A különböző zenei stílusokat, művészeti ágakat saját udvarukban találhatjuk meg, de ha a sors éppen úgy hozza, akkor egy random almafa árnyékában jammelve találhatunk rá kedvencünkre. A fesztiválok között is kötetlen, nyugodt és családias hangulatra vágyóknak csak ajánlani tudjuk.

Zempléni Fesztivál (augusztus 8-17.)

Igazi multikulturális fesztivál, ahol a komolyzenétől kezdve, a színházi programokon át, a kiállításokig kínálnak programokat. A rendezvények több zempléni településen – többek között Sárospatak, Tokaj, Szerencs, Sátoraljaújhely – zajlanak. Kedvelt program az úgynevezett kiránduló koncertek, amelyeknek köszönhetően a látogatók eljuthatnak a legeldugottabb falvakba is. Az idei programban például Michael Collins és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös koncerjét találjuk, amelynek a sárospataki Rákóczi-vár ad otthont, Tokajon az István, a király lesz látható, de zenél majd Török Ádám és az Ős Mini is.

A programokról bővebben itt tájékozódhattok.

ordogkatlan-2014_plakat_480x640_1.jpg7. Ördögkatlan Fesztivál (augusztus 5-9.)

Még egy különleges hangulatú rendezvény, amely igazi kulturális csemege, öt napon keresztül, négy baranyai falucskában. A fesztivál díszvendége idén a budapesti Katona József Színház lesz. A teátrum társulata több produkcióját is bemutatja az eseményen.

A tavalyi Mozart Requiem után Beremenden a Megbékélés Kápolna előtti réten most Beethoven IX. Szimfóniája zeng majd fel Dinyés Dániel vezénylésével. A  komolyzenénél maradva még: a palkonyai templomban a Dohnányi-kvartett szintén Dinyés Dániellel Mozart-Beethoven-koncertet ad, és folytatódik az Opera-beavató sorozat is – ezúttal Offenbachhal.A nép-, világ-, és jazz-zene rajongói a Csík Zenekarral, a Romungro Fiúkkal, Ferenczi Györggyel & a Rackajam-mel, a Wahorn Airporttal, Both Miklóssal, Balthazar Montanaro-Naggyal, Tompos Kátyával és Hrutka Róberttel ünnepelhetnek. A további programokról: www.ordogkatlan.hu

III. Paloznaki Jazz és Bor Piknik (Paloznak, augusztus 8-9.)

Bor, jazz, Balaton. Kell ennél több? Idén harmadik alkalommal rendezik meg a fesztivált a Balaton északi partjának egyik leghangulatosabb falujában. Két nap alatt két színpadon 15 országosan ismert jazz produkció ad koncertet. A 2014-es év kiemelt fellépői a DePhazz és a Mezzoforte, fellép a Djabe, Tompos Kátya, a Bin Jip, a Mrs. Columbo, a Tárkány Művek, a Hajdu Klára Quartet, Manoya, Herczku Ágnes & Sinha Róbert, a Smárton trió és a Peet Project, valamint színpadra lépnek a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei. 

A piknik hangulatot piknik kosarak és gasztro vásár biztosítja a paloznaki Homola Pincészet boraival és helyi termelők finomságaival, napközben gyerekprogramok várják a családosokat, éjjel fényfestés borítja be Paloznak központi épületeit.

Sziget (Hajógyári-sziget, augusztus 11–18.)

Tudjuk, mindenki elmondta már ezerszer, hogy nem ugyanaz, ami volt, de nekünk a Sziget még mindig A Fesztivál. Ahogy leszállsz a Hévről a Filatorigátnál, és sétálsz befelé, kerülgetve a feketéző jegyüzéreket meg az eurójukat az óbudai kisközértekben elverő európai diákokat, akaratlanul is könnypárás nosztalgia ereszkedik rád. Hogy bezzeg régen! Igen, az emlék még élénken él bennünk arról, amikor 1500 forint volt egy napijegy, és minden sátornál belefutottál egy ismerősbe, de a Sziget esetében sem árt elfogadni, hogy az idők változnak. És ahogy átsétálsz a Hajógyárit a "szárazfölddel" összekötő hídon, azonnal megrohan a hamisítatlan Sziget-feeling, midőn az első security-s végigtaperolja a ruházatod. Szóval egy nyár a Sziget nélkül olyan lenne, mint egy romkocsma itallapja roséfröccs nélkül, vagyis mindenképpen azt mondjuk, hogy ha csak egy napra is, de érdemes ellátogatni a Sziget Fesztiválköztársaságba (tavaly az útlevél formátumú programfüzet nagy királyság volt!). Pláne, hogy lesz idén Blink 182, Queens of the Stone Age, Placebo (igen, megint, de szeretjük őket), CeeLoo Green, OutKast, Kelis, és még millió más fellépő. Ó, és természetesen Prodidzsáj! Azért pedig, hogy ezt még a szervezők is poénra vették, jár nekik egy újabb fürgeszarvasos nyomda az ellenőrzőkönyvükbe.

www.sziget.hu/fesztival

Bor, mámor... Bénye (Erdőbénye, augusztus 15-17.)

Imádjuk ezt a fesztivált: hangulatos, emberléptékű, szerethető. Erdőbénye borászatai és kertjei idén is megnyílnak a látogatók előtt. A fesztivált hatodik alkalommal szervezik meg a település borászai az augusztus 20-át megelőző hétvégén. Az egyedülálló, több helyszínen zajló fesztiválon a sokszínű kulturális programok mellett a különleges tokaji borok és a kulináris élvezetek is fontos szerepet játszanak.

A pincészetek kertjeiben a legjobb zempléni éttermek készítenek a helyi borokhoz illő fogásokat, köztük a régióra jellemző ételeket. A falu piacán háztáji és kézműves finomságok is várják majd a vendégeket, akik a nagyvárosok zajától távol pihenhetnek és válogathatnak a programok között. A koncertek és kiállítások mellett idén számos újdonságra, köztük építészeti és történeti előadásokra, író-olvasó találkozókra is sor kerül, a kulturális eseményeken kívül pedig biciklis és gyalogos túrák, kirándulások és madárgyűrűzés is részei a fesztiválnak.

Erdőbényére egyedül, kettesben, baráti társasággal és az egész családdal is érdemes ellátogatni, hiszen a fesztiválra jellemző családias házibuli-hangulatban gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat. A péntektől vasárnapig tartó fesztiválon a szervezők külön gyermekprogramokról is gondoskodtak. A borászatok udvarán táncház, kézműves foglalkozások és gyerekkoncertek várják a kicsiket, amíg a felnőttek bort kóstolnak.

Részletes program:  http://bormamorbenye.hu/programok-2014/

STRAND – Nagon zene fesztivál (Zamárdi, augusztus 20-23.)

A tavaly első ízben megrendezett fesztivál hamar a közönség egyik kedvence lett. Az idei rendezvényen is több külföldi kedvenc teszi majd tiszteletét a magyar fellépők mellett. A nyitónapon a Papa Roach zenél majd, de jön John Newman, a Knife Party és Parov Stelar is.

Részletes program: http://www.strandfesztival.com/

3.Paloznaki_Jazz_es_Bor_Piknik_fenyfestes.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása