Kultography

Nyári színdarabok – ezeket mindenképpen nézd meg!

Nyári színdarabok – ezeket mindenképpen nézd meg!

Kultography írása itt: - 2014-06-14 18:39

Új Alföldi-rendezés(ek), Illés-darab, várhatóan zajos siker Kulkával a főszerepben – régen, ha nyár volt, mondhatni meghalt a színházi világ (nem számítva a szabadtéri, sokszor az elvárhatónál rosszabb minőségű előadásokat). Mára azonban ez is megváltozott, remek darabokat mutatnak be kő- és szabadtéri színházban egyaránt a nyári szezonban is. Ezekből válogattunk most olyanokat, amelyeket szerintünk mindenképpen érdemes megnézni.

szindarabslid.jpg

Az Őrült Nők Ketrece - Átrium-Film-Színház

Kétségkívül a nyár egyik legjobban várt darabja nálunk Az Őrült Nők Ketrece Alföldi Róbert rendezésében, Hevér Alföldi Róbert, Gergye Krisztián, fotó Mészáros Csaba.jpgGáborral és Stohl Andrással a főszerepben. Alföldi rendezéseit általában imádjuk, kíváncsian várjuk, hogy ebből a darabból, mit fog kihozni. A musical főszereplői egy mulatót működtető meleg pár, akiknek áldozatot kell hozniuk egy szerettükért, ami nagy hatással lesz az életükre. Fehér Balázs Benő, Józan László, Fehér Tibor, Parti Nóra, Mihályfi Balázs, Hullan Zsuzsa és Nagy Dániel Viktor mellett Csobot Adél is kapott szerepet a produkcióban.

Az előadás koreográfusa Gergye Krisztián. A produkcióban a kilenc színész mellett nyolc táncos lesz látható, az élő zenét hattagú zekekar adja.

Bemutató: július 12.

Amadeus - Belvárosi Színház

Főszerepben Kulka János és Keresztes Tamás, a rendező Szikszami Rémusz. Kell ennél több indok arra, hogy miért akarjuk megnézni az Orlai Produkció egyik legújabb darabját? Nekünk nem, de az előbbiekhez pluszként társul még a Peter Shaffer művében szereplő további művész, köztük Lovas Rozi, Egri Márta és Kaszás Gergő. Mozart zseni volt. Ez ma már nem vitás, de saját kora gyakran az ügyes virtuózt, a kulturális látványosságot látta benne. Antonio Salieri, a bécsi udvari zeneszerző az egyetlen, aki rögtön felismerte: ilyen muzsika kizárólag isteni sugallatra születik. Élet-halál harcba kezd tehát, hogy Mozarttal szemben ő legyen a kiválasztott, akinek hangján megszólal az örökkévalóság. Peter Shaffer világhírű műve természetesen fikció. De mi van, ha valóban igazak a korabeli feltételezések. Mi van, ha Mozartot valóban meggyilkolták? És mi lehetett az indíték?

Bemutató: június 18.

jatekszin_tiedavilag.jpg„... Tiéd a világ" - Játékszín

Szente Vajk rendezésében készül a Játékszínbe az Illés-darab. 50 éve jött létre az a zenei formáció, amely kitörölhetetlen és azóta is meghatározó a hazai  könnyűzenei életben. Az Illés Zenekar szinte minden dala sláger, minden megszólalásukat kőbe lehet vésni, minden üzenetük kordokumentum, de a házibulikból sem hiányozhatnak a dalaik. A produkcióban 20 Illés-sláger hangzik el, olyan fiatal művészek előadásában, mint Gubik Petra, Serbán Attila, Feke Pál, Nagy Sándor és Vastag Tamás. A zenés játékon minden este színpadon lesz Szörényi Szabolcs vagy Szörényi Levente vagy Bródy János.

Bemutató: június 19.

Háry János – Szegedi Szabadtéri Játékok

Kodály Zoltán Háry Jánosa megosztja az embereket, sokan szeretik, sokan igazából már rettenetesen unják. A mostani, szegedi darab azonban a szereposztása miatt jelent csemegét: Napóleon szerepében Gerard Depardieu-t láthatja majd a közönség. A daljáték címszerepét Homonnay Zsolt énekli, de a színpadon látható lesz még Bodrogi Gyula, Gálvölgyi János és Szabó Győző is. Az előadás koreográfusa Juronics Tamás, rendezője Béres Attila lesz.

Előadás: augusztus 1., 2.

Cica és Bagoly - Balatonföldvár, Budapest Belvárosi Színház

Felix ifjú író, aki a nagy áttörésre vár. Szakadatlanul dolgozik a nagy regényen, amely majd híressé teszi, ám a Bagoly és cica próbafotók_Takács Attila fotós_1.jpgkiadók sorra visszautasítják őt. Doris, a magát modellnek valló fiatal nő a jég hátán is megél – illetve élne, ha hagynák. Ám az éjszaka közepén kiteszik a lakásából, ő pedig bekopog, hogy menedéket keressen Felixnél. Náluk ellentétesebb két embert nem hordott még a hátán a föld. Csupán egy percre van szükség, hogy egymás agyára menjenek. Ám mégis össze vannak kényszerülve egy pici garzonlakásba. Hát mindent megtesznek, hogy valahogy túléljék a helyzetet. Az 1970-ben hatalmas sikerrel bemutatott komédia filmen is emlékezetes volt: főszerepeit Barbra Streisand és George Segal játszott. A Pelsőczy Réka rendezésében megvalósuló darabban Jordán Adélt és Szabó Kimmel Tamást láthatjuk majd. A darabot először szabadtéren, a Kultkikötőben láthatja a közönség, néhány nappal később azonban felköltözik Budapestre.

Bemutató: június 28. Balatonföldvár, július 2. Budapest

Íphegeneia Tauriszban – Magyar Állami Operaház

Még egy Alföldi-rendezés, ráadásul különleges stílusban: a darab egy német nyelvű opera (magyar felirattal). Az előzetes hírek szerint Alföldi Róbert Christoph Willibald Gluck és Richard Strauss közös darabját is a saját képére formálta, a megszokottól eltérő térbe, nézőpontba helyezte. Az előadás szereplő az Opera kíváló művészei: Wierdl Eszter, Gál Gabi, Megyesi Zoltán és Haja Zsolt.

Bemutató: június 22.

carmen.jpgCarmen – Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A végzetes szenvedélyek operáját ezúttal Oberfrank Pál rendezésében láthatja a közönség, francia nyelven, magyar felirattal. Bizet legnépszerűbb művének főszerepét egy külföldi „sztár Carmen", Rinat Shaham alakítja majd. Az izraeli származású sztárénekes a legrangosabb operaházakban énekli a szerepet: a Honkongi Opera, a szentpétervári Mikhailovsky Színház, a hamburgi Staatsoper, a Sao Paolo-i Teatro Municipal, a Moszkvai Bolsoj, a Sydney-i Opera és a Bécsi Staatsoper után először mutatkozik be a magyarországi közönségnek.

Bemutató: július 4.

Liliom - Thália Színház

S bár a legtöbb színház már sorra tartja évadzáróit, a Thália még június közepén is új bemutatóval kedveskedik nézőinek. Molnár Ferenc Liliom című darabja igazi szomorkás- romantikus nyáresti kikapcsolódást ígér. „A Liliomot azért fogják szeretni a nézők, mert ebben a történetben azt kapják, amire igazán vágynak” ismertette a vidámparki kikiáltó fiú és „mindenes” lány közös sorsának tragikus történetét Béres Attila rendező. Az 1909-ben íródott és mára klasszikussá vált darab csodás mese a szerelemről, összetartozásról és a hétköznapok mindent felemésztő szürkeségéről, ezúttal többek között Schell Judit, Csányi Sándor, Udvaros Dorottya és Molnár Piroska tolmácsolásában.

Bemutató: június 14.

Happy Ending – Szentendrei Teátrum

Újabb mesés szereposztással készülő előadás: mások mellett Hernádi Judit, Fekete Ernő, Margitai Ági, Hegyi Barbara és Bánfalvi Eszter. A Gergye Krisztián rendezésében debütáló Anat Gov-darab zenés mű, amelyik zajos sikert aratott több országban is. Főhőse egy rajongott színésznő, akit hirtelen próbatétel elé állít az élet. Olyan döntést kell hoznia, amely egészen más természetű, mint hogy melyik szerepet mikor, kivel, milyen rendezésben vállaljon el. Ez a szerep a saját életéről, önérzetéről, bátorságáról szól, és pusztán egy dolog múlik őrajta: hogy milyen finálé legyen a végén...

Bemutató: július 25.

Mamma Mia - Szegedi Szabadtéri Játékok

A Mamma Mia talán a Szegedi Szabadtéri Játékok minden idejének legnagyobb dobása. Az ABBA-musicalt itt mutatják be a világon először non-replica változatban, azaz saját rendezésben. A Szegedi Szabadtéri és a Madách Színház produkciójra pillanatok alatt elkeltek a jegyek, az eredetileg tervezett három helyett végül összesen hét előadást tartanak, mindegyiket telt házzal. Akinek eddig nem sikerült jegyet vennie, annak nagyon szerencsésnek kell lennie ahhoz, hogy még Szegeden megnézhesse, ősszel azonban a darab beköltözik a Madách Színházba és rendszeresen repertoáron lesz. Szegeden Donnát Kováts Kriszta alakítja majd, Sophie-t Simon Boglárka, Samet Sasvári Sándor, Skye-t a vőlegényt pedig Sánta László.

Bemutató: augusztus 15.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása