Kultography

Könyvek, amelyeket izgatottan várunk a könyvhétről

Könyvek, amelyeket izgatottan várunk a könyvhétről

Kultography írása itt: - 2014-06-10 12:25

Új Baráth Katalin-könyv, várhatóan remek új magyar krimi, megrázó igaz történetek, mesekönyvek,  – történetek, amelyeket mindenképpen elolvasunk a június 12-én kezdődő 85. Ünnepi Könyvhét kínálatából. Íme a mi kedvenceink előzetesen. Könyvek, amelyeket mi biztosan beszerzünk.

könyveske.png

Baráth Katalin: Az arany cimbalom

Barath_Katalin_Az arany_cimbalom_b1_72dpi.jpgBaráth Katalin két év szünet után ismét a Könyvhéten jelentkezik új Dávid Veron-regénnyel, amiről az a hír járja, hogy hosszú ideig ez lesz az utolsó a sorozatban. Az arany cimbalom egy eltűnt társaskocsi és a betyárvilágba visszanyúló évtizedes rejtélyek körül játszódik. A minden lében kanál Dávid Veron 1914 fullasztó júliusán veszedelmes ügyben kezd el nyomozni. A poros bácskai kisváros, Ókanizsa kávéházaiban és kocsmáiban még nem érezni az I. Világháború közelségét, változatlan hévvel pörögnek a pletykás nyelvek, nyílnak-csukódnak a bicskák, a mezőkön suhog a kasza. Így hát alig akad valaki, aki észrevenné, hogy a társaskocsi, amely a szomszéd városba indult, nem érkezett meg. Utasait egyszerűen elnyelte a föld… Veron, akinek mindennapjaiban A borostyán hárfa hátborzongató történései óta jelentős fordulat állt be, életét kockáztatva próbálja kideríteni, miféle gonosz cselszövény rejlik az utasok eltűnése mögött. Baráth Katalin legújabb könyve kötelező olvasmány a krimi kedvelőknek, de akiket inkább a századforduló világa érdekel, ők is megtalálják ebben a regényben a számításukat.  (Agave Kiadó)

Kovács Noémi: Gyilkos vágy

kovacs-noemi-gyilkos-vagy.jpgTavaly jelent meg Kovács Noémi első regénye, a Lélekölő, amellyel rögtön felhívta az íróra a magyar olvasók figyelmét. Legújabb krimijében, a Gyilkos vágyban Peter Page nyomozó pályafutásának eddigi legravaszabb sorozatgyilkosával kerül szembe. Egy befolyásos és gazdag üzletember feleségét holtan találják, a gyilkos módszere a szerb maffiára tereli a gyanút. A tetthely közelében egy bűnöző a zsarukra támad, miközben az üzletember gyermekeit életveszélyesen megfenyegetik. Pár nappal később újabb gyilkosság történik. A titokzatos elkövető után ismét semmi használható nyom nem marad a helyszínen, mintha ott sem járt volna, ráadásul az áldozatok között sincs kimutatható kapcsolat. Kovács Noémi újra a magyar rendőrséget használta ihletőül a regény zsaru karaktereinek megalkotásakor, a nyomozás így nem csak izgalmas, de hiteles is. (Athenaeum)

Bagdy Emőke: A tehetség kibontakozása

tehetség2.jpgA magyar pszichológiában kevesen tettek annyit az asztalra, mint Bagdy Emőke. Éppen ezért mindig nagyon várjuk új könyveit. A mostani műben a gyerekek tehetségéről ír, egy olyan kutatás alapján, amit többedmagával végzett száz fiatal géniusz bevonásával.

Minden szülő vagy pedagógus örül, ha gyermeke kimagaslik a többiek közül valamiben, de kevesen tudják kezelni a tehetség árnyoldalait, felszabadítani a fiatalokat az elvárások terheitől, folyamatosan motiválni őket. Ebben segít a Helikon Kiadó gondozásában megjelent könyv. (Helikon)

Takács Hajnal: Az asszony verve

TakacsHajnal_Az_asszony_verve.jpgA bántalmazó kapcsolatok lélektanával, kialakulásuk mechanizmusával, azzal, hogy miért olyan nehéz az áldozatnak kilépni belőlük, számos szakkönyv foglalkozik. Takács Hajnal ebben a könyvben azonban saját bántalmazó kapcsolatát és néhány más áldozat történetét írja meg, úgy, ahogy arra egy szakkönyv sem képes: a személyes nézőpont megrázó bepillantást enged az ilyen kapcsolatok belső működésébe.

Kíméletlen igazságokkal szembesít, és segít abban, hogy valóban megérthessük, milyen egy bántalmazó kapcsolat, miért olyan nehéz kilépni belőle, és hogyan lehet túlélni. (Háttér Kiadó)

Tóth Gábor Ákos: Szerelmem, Balaton

Két évvel ezelőtt jelent meg az Édesvízi mediterrán című könyv, amelyet azonnal a szívünkbe zártunk, és aminek tga2jo.jpga folytatását azóta nagyon vártuk. Most elérkezett ez az idő, újra olvashatjuk T. G. Oaks kalandjait és azt, hogy hogy boldogul a Balatonon örökölt kúriával.  T. G. Oaks, a kanadai kertészeti vállalkozó és felesége minden erejükkel és elhatározásukkal vetik bele magukat hihetetlen körülmények között megörökölt balatoni kúriájuk felújításba és hisznek abban, egy szezon alatt nemcsak tökéletes állapotú, vendégseregek fogadására alkalmas palotát építenek, hanem sikeres borászati vállalkozásukat is be tudják indítani. Ó, a boldog tudatlanok! - mondanánk hóbortosnak tűnő ötleteikre, ha nem ismernénk már jól a könnyelműségében is csalhatatlan ösztönű házaspárt.

Az édesvízi mediterrán életformába, a szőlőültetvényekbe és a varázslatos Balatonba és természetesen, a nekik új otthont adó falu lakóiba egy életre beleszerető T. G. és Françoise számára finoman szólva sem indulnak zökkenőmentesen a dolgok: nemcsak az egyre jobban elmérgesedő szomszédi háborúskodással és a kúria körüli felújítási hercehurcával, hanem Oaks bogaras édesapjának hazaköltöztetésével is meggyűlik a bajuk. Ám minden nehézség ellenére Oaksék szép lassan ráébrednek, hogy a Fenséges Rommal nemcsak új otthonra, hanem egy szép, nagy családra is szert tettek. Az első rész igazi kellemes kikapcsolódást nyújtó nyári olvasmány volt, bízunk benne, hogy a második is hasonlóan remekül sikerült. (XXI. század Kiadó)

Münz András: Malomzúgás – Emlékezetem emberei

munzmalomjo.jpgMünz András új kötete kettős könyv: egyrészt a szerző közel 40 éves újságírói/szerkesztői pályafutása alatt megjelent egyedi interjúit tartalmazza, másrészt önéletrajzi ihletésű kis novelláit. Az interjúk olyan neves művészekkel, közszereplőkkel készültek mint: Faludy György, Rubik Ernő, Vágó István, Horgas Eszter, Szulák Andrea és még sorolhatnánk.

Igazi kis színes gyöngydarabnak tűnik a kötet, amelyet nem kell egyszerre kivégezni, hanem bármikor elővehető, amikor van 10 percünk és olvasni szeretnénk.  (Ulpius-ház)

Egressy Zoltán: Százezer eperfaEgressy_Szazezer_eperfa_kozepes.jpg

A Százezer eperfa hat főszereplője a Margit-szigeten találkozik egy hatalmas viharban, amelyet eddig soha nem tapasztalt szélcsend követ. Egressy Zoltánt nemcsak a hat egymásba gabalyodó élet története érdekelte, hanem meteorológusok és szakemberek bevonásával dolgozott az időjárási anomália hátterén és hatásain is.

Ezekből együtt áll össze az a különleges és egyedi hangulatú világ, amelyet a Százezer eperfa megteremt. (Európa Könyvkiadó)

Romhányi Ágnes – Szyksznian Wanda: Lepkefarsang

RomhányiSzyksznianLepkefarsang.jpgKi ne várná Romhányi József lányának a mesekönyvét? Furfangosan mesél Romhányi Ágnes.
Az ő lepkéi hol szárnyra kelt virágok, hol gubóból szabályszerűen előbújt pillék. De mindenképpen emberarcot varázsol rájuk a költészet ereje. Hiszen farsangot ünnepelnek, jelmezekben pompáznak, és festik a szemüket. Szyksznian Wanda – bravúros ellenvarázslattal – „újralepkésíti” a látványt. 

Képeihez közeledve azonban rögtön szemünkbe tűnnek szép, szárnyas alakjainak rejtett emberi vonásai. Az újra egymásra talált alkotópáros könyve különleges „pillangós” világ: törékeny, gyorsan illanó, mégis örök. Hiszen: „…az idő itt pillangószárnyon száll, az életet pedig pillepercben mérik”. (Ulpius-ház)

Nemere István: Nincs idő meghalni – Gyilkosságok a bankvilágban

Budapest kellős közepén, a Nemzeti Bank előtt, különös módon gyilkolnak meg egy belga bankárt: fúvócsőből B1255268.JPGmérgezett tűt lőnek a nyakába. Lakos Donát az EURPOL-lal együttműködő budapesti iroda nyomozója, a szigorúan bizalmas nemzetközi ügyek specialistája alighogy belefog a nyomozásba, máris újabb áldozatról érkezik hír.

Ljubljanában, hasonló körülmények között ölnek meg egy másik bankárt, nem sokkal ezután pedig Brüsszel legforgalmasabb pontján megtörténik a harmadik kivégzés. Donát a térfigyelő kamerák felvételeit elemzi, ingázik a három főváros között, de nem jut közelebb a megoldáshoz. Ám feltűnik neki, hogy a tettes minden helyszínen otthagyta sajátos ,,kézjegyet". Egy hárombetűs feliratot: ZVB. A nyomok végül Breznába vezetnek, ahol Donát mellé szegődik egy csinos helyi rendőrnő, Norina, aki egy nemzetközi bankellenes maffia ügyében nyomoz... (Athenaeum)

Szabó Tünde: Balla Adrienn 1. - Az alibi

balla-adrienn-1-az-alibi.jpgA diáklány nyomoz - mellé pedig még kosárlabdázik, és egy pendrive is belekeveredik a képbe. Gyanús. Roppant gyanús. Ha az elsőre így kicsit zavaros is, mi biztosra vesszük, hogy az ifjúsági könyvekre szakosodott Ciceró Könyvstúdió izgalmas és szórakoztató regénnyel lep meg minket a Könyvhétre. Az alibi a Balla Adrienn-sorozat első darabja lesz, és senki se csodálkozzon, ha még nem hallotta Szabó Tünde nevét, ugyanis ez lesz az írónő bemutatkozó regénye. A címszereplő Balla Adrienn - aki amúgy gimnáziumi tanuló - egyik nap egy borítékot talál a küszöbén. A benne lapuló pendrive Adrienn osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagát tartalmazza, vagyis annak egy részét. A helyes, de szemétkedésre hajlamos Balázs pár hónappal korábban lelépett otthonról, mindenki szerint azért, hogy megszabaduljon utált szüleitől. Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, miközben egyéb gondja is akad. Szóval kinéz itt nekünk nem kevés cselekmény a nyomozás közepette, és talán lesz némi gimis románc is, mert azon meg jó nosztalgiázni. Ráadásul a könyv igen laza és menő borítót kap, de remélhetőleg az élénk, neonzöld színek mellett a tartalom is elcsábítja majd a könyvszerető hazai ifjúságot. (Ciceró Könyvstúdió)

Rakovszky Zsuzsa: Szilánkok

Egy képzeletbeli kisváros – Sók – az ország nyugati szegletében egy nagyon is valóságos történelmi időszakban arakovszky.jpg 20. század első negyedében. A kifáradó, viktoriánus századvég lassú tétele után következik a századelő hirtelen gyorsuló allegrója. Ebben a tempót és formát váltó korban játszódik több emlék- és idegszálon a Szilánkok. Árva vagy félárva hősei saját mostoha sorsukat megértve próbálnak új életet kezdeni, de eközben a számukra sok esetben ismeretlen és titkokkal teli múlt folyamatosan meghatározza és behatárolja őket.

Némelyikük nyíltan nekimegy ezeknek a határoknak, és forradalmat hirdet a régi renddel és polgári életvilággal szemben. A Szilánkok lenyűgöző és szívbemarkoló regény az apakeresés kudarcairól, a 20. század elejéről, a békeidők zavarairól és az első világháború által felrobbantott tegnap-világ rejtélyes titkairól. (Magvető Kiadó)

+1 Neil Gaiman: Szerencsére a tej

gaiman.JPGBár a könyvhét leginkább a magyar szerzőkről szól, nem mehetünk el a szó nélkül Gaiman legújabb mesekönyve mellett, amelyik szintén erre az eseményre jelenik meg. Szerencsére egy apa pontosan tudja, mi a kötelessége, ha megtörténik a katasztrófa, azaz elfogy a tej, s így a gyerekek nem tudják mivel enni a reggeli kukoricapelyhet. Megacélozza magát, és megkísérli a lehetetlent: tejet hoz a boltból. Szerencsére az apák leleményesek, és mindig akad egy segítőtársuk, így még az űrbéli idegenek, vérszomjas kalózok és egyéb kekeckedők sem tudják meghiúsítani a küldetésüket, közben pedig egyik kaland a másik sarkára tapos. Szerencsére a tej tejhatalmúnak bizonyul.

Szerencsére Neil Gaiman fejéből ismét kipattant egy eszelős történet, amelyben szerepet játszik az időutazás és az időjárás, énekelnek a dinoszauruszok és durcáskodik egy isten, valamint bizonyítékot kapunk arra, hogy apa csak egy van.. (Agave Kiadó)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása