Kultography

A Színes Város kihozza a művészetet az utcára

A Színes Város kihozza a művészetet az utcára

Pataki Anita írása itt: - 2014-05-30 19:37

Nyáron 10-12 budapesti tűzfal kap "új ruhát" a Színes Város kezdeményezés jóvoltából egy új művészeti- és zenei fesztivál keretein belül, ami augusztus folyamán várja majd az érdeklődőket a belvárosban. A hatalmas és látványos falfestmények első darabja mától meg is tekinthető a Mika Tivadar Mulató oldalán. 

slid_6.jpg

IMG_3322.JPGA Színes Város Budapest Fesztivál programsorozatban 10-12 kültéri tűzfalat festenek meg képzőművészek közel száz zenei program, kerekasztal beszélgetések, kortárs aukciók és slam-események kíséretében. A tűzfal festés egy olyan együttműködés a város vezetősége és a civil kezdeményezések között, amellyel Budapest új arcát szeretnék bemutatni a lakosságnak és a turistáknak egyaránt. Nem véletlen tehát, hogy a fesztivál fővédnöki posztját Tarlós István, Budapest főpolgármestere vállalta el, ezzel is kifejezve a város támogatását. Az első tűzfal-festmény bemutatását kísérő sajtótájékoztatón Finta Sándor, Budapest főépítésze meg is jegyezte, hogy az utóbbi években mennyire megváltozott az, hogy mit tartunk városfejlesztésnek, hiszen például a néhány éve még rongálásnak címkézett street art egyre inkább kezd fontos helyet elfoglalni a város színesítéséért folytatott törekvések között. Arról nem is beszélve, hogy a tűzfalfestésnek, és úgy általában a város színesítésének a társadalmi haszna sem elhanyagolható.

A Színes Város is ilyen civil, graffitis kezdeményezésként indult, egyre terjedő városszépítési projektjeik népszerűségét és ismertségét ezzel az önkormányzatilag is támogatott fesztivállal remélik növelni. A Színes Város egyik alapítója, Megyeri András már azt is hatalmas dolognak tartja, hogy a 2008-ban megszületett, kis csoportos ötlet mára akkorává nőtte ki magát, hogy egy egész fesztivált lehet köré szervezni. Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere, városarculati tanácsnok viszont éppen azt emelte ki, hogy az ilyenfajta megmozdulások mindig is civil kezdeményezésekből születnek, csak lehetőséget kell nekik teremteni a kibontakozáshoz. "Egy város önmagában minidg kő, üveg és beton és ha mi ebbe nem tudunk lelket vinni, akkor az is marad." - tette hozzá Ughy, és kifejezte abbéli reményét, hogy az ehhez hasonló projektek révén "Budapest nem csak a fürdők városa lehet, hanem egy, a fiatalok számára is érdekes, izgalmas hely."

A Színes Város Budapest Fesztivál alkotói pedig azon lesznek, hogy ez így is legyen. Nádudvari Noémi, a fesztivál kurátora igaz nem árult el konkrét témákat vagy a rajtuk dolgozó művészek nevét, arról viszont biztosított, hogy úgy válogatták össze a tűzfalakra felkerülő alkotókat, hogy minél több stílus megjelenjen. Elmondta, hogy az üres tűzfalak grafikiai felületként való használata külföldön egyáltalán nem ritka, mivel így ki lehet hozni a művészetet az utcára, egy olyan térbe, amit mindenki használ. Hozzátette, hogy sokal több van ebben a műfajban, mint szimpla dekoráció, példának okáért a turizmust is fellendíti egy színesebb városkép, és az ott lakókra is pozitív hatásal van a szürkeségből való kitörés.

Végül Pálfalvi Márta, a fesztivál fő szponzoraként jelen lévő Heineken Hungária vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója révén mégis megtudhattuk néhány festmény témáját. A fejlődés-dinamika-innováció hívószavak mentén dolgozó cég a hasonló elgondolás miatt lépett közreműködésre a fesztivállal, így az általuk támogatott festmények is Budapesttel kapcsolatos, vitaindító, provokatív célú alkotások lesznek, olyan kérdéseket feltéve, hogy "Buda vagy Pest" illetve "Budapest vagy más nagyváros".

Az ezeket a témákat feldolgozó falfestményeket, többi társukkal egyetemben nyáron már meg is találhatjuk a belvárosban. A keresésük közben pedig ne feledjünk el néha körbenézni ebben az egyre színesedő városban, ami, ahogy azt a legelső festmény is mutatja, sokkal nagyobb, mint gondolnánk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása