Kultography

Világhírű művész ihlette program húsz éve a magyar iskolákban

Világhírű művész ihlette program húsz éve a magyar iskolákban

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2014-04-15 11:01

Multikulturális mintaprogram részeként több általános iskolában a tanrend része lett egy óra, ahol a diákok önkifejezést, együttműködést és elfogadást tanulhatnak, hogy aztán ezt saját élethelyzetük javítására használhassanak fel. A MUS-E kezdeményezés a világhírű  Lord Yehudi Menuhin nevéhez kötődik, aki az iskola és a művészet összekapcsolásával képzelte el az oktatás reformját. mus.png

prog_05.jpgMusique-Europe program célja, hogy elsősorban hátrányos helyzetből jövő diákok számára adjon lehetőséget, hogy a hagyományos iskolai órákon túl egy-egy művészeti foglalkozáson olyan tudást szerezzenek, aminek segítségével egyszerre dolgozhatják fel problémáikat, tanulhatnak meg együttműködni egymással, és kapcsolhatnak ki egy kicsit a többi óra között. A cél tehát nem az elit művészképzésen van, sokkal inkább az életminőség fejlesztésén. 

A program igazi mozgatórugói azok a művészek, akik többek között a színjátszás, a tánc, a festés, vagy éppen a zene területéről érkeztek, hogy tudásukat és szenvedélyüket átadják a gyerekeknek. A képzés elsősorban az elsős diákokat veszi célba, de vannak osztályok, amelyek már több éve rutinos MUS-E résztvevők. 

Magyarországon eddig hat város hat iskolája csatlakozott a programhoz, ahol a MUS-E ugyanúgy az órarend része, mint a matematika vagy a magyar. Habár a többivel ellentétben nem osztályozhatóak a teljesítmények úgy, mint a legtöbb iskolai tárgy esetén, de ha valaki betéved egy ilyen foglalkozásra, láthatja, hogy Menuhinnak nagyon is igaza volt.

mu.jpgAz a gyerek, aki az óra elején rosszkedvűen, vagy szomorúan ücsörgött, a foglalkozás végére nevetve és elevenen sóhajtozik, amiért kicsöngettek (már ha észreveszi egyáltalán). A feladatok során nem az egyéni teljesítményekre helyezik a hangsúlyt, éppen az a lényeg, hogy a gyerekek megtanuljanak egymást segítve egyre jobbak lenni. Az önkifejezés különböző módjain keresztül ezek a többnyire hátrányos helyzetű diákok egészen szívszorítóan beszélnek önmagukról, és arról a cseppet sem könnyű életről, amivel nap mint nap meg kell küzdeniük. 

A MUS-E Magyarország Egyesület közhasznú tevékenységként szervezi a magyarországi iskolákban a foglalkozásokat, így húsz éve folyamatos működéséhez számos civil és cég hozzájárulására is szükség volt. A kerek évforduló alkalmából a "Fogadj örökbe egy osztályt!" névvel kampány indul, ahol lehetőség van egy-egy osztály MUS-E képzésének támogatására egy tanéven keresztül. E mellett azok, akik számára fontos az esélyegyenlőség megteremtése a művészetek segítségével, adójuk 1%-ával is segíthetik a program további működését.  

További információk a programról, részt vevő osztályokról, valamint a támogatás lehetőségeiről a MUS-e hivatalos oldalán találhatók. 

mu3.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása