Kultography

Mozi: tényleg kellenek ezek?

Mozi: tényleg kellenek ezek?

Kultography írása itt: - 2014-01-28 16:12

Alien hatszázadik rész, Star Wars nyolcszáz, Éjszaka a múzeumban hatvan – elképzeltük, hogy mik jöhetnek még az olyan filmekből, amelyekről nem képesek leszállni a készítők, mert mindig újabb biztos bevételt remélnek tőle. Ráadásul számos olyan film is készül, amelyik már ránézésre rettenet: ilyen például a múlt héten mozikba került Én, Frankenstein című alkotás. Összeszedtük azokat, amik szerintünk nem kellene, hogy elkészüljenek. Tíz film, de hosszú lehetne a lista. 

300slid.jpgJustin Bieber – Beleive (hazai bemutató: február 13.)
566826_1.jpg

Tavaly év végén bejelentette, hogy visszavonul az énekléstől a tinik szerintünk vállalhatatlan kedvence, erre tessék, itt van: koncertfilmben. Vannak olyan koncertfilmek, amikért szívesen megyünk a moziba – például az Antal Nimród rendezte Metallica vagy a hazánkban forgatott Queen-film –, de Bieberért szerintünk még a kópiéáért is kár. Bár a tinik tömege lehet, hogy rohanni fog a Bébi, bébi, bébi-re a moziba. Ki tudja... Mi biztos, hogy nem fogunk sorban állni a jegyekért.

300 – A birodalom hajnala (hazai bemutató: március 6.)

300_A_birodalom_hajnala_jelenetfoto (2).JPGNehéz lenne folytatni a 300 című filmet, de Hollywoodban természetesen erre is találtak megoldást: a 300 – A birodalom hajnala, mint azt a címe is mutatja, nem folytatása, hanem előtörténete a képregény–számítógépes animáció–konditerem szentháromságában fogant 2007-es mozinak. Sztárokat ugyan már nem nagyon tudtak megnyerni, és a rendező, Noam Murro önéletrajzában is csak egy Sarah Jessica Parkerrel készült, azonmód a süllyesztőbe vándorolt vígjáték árválkodik, de a producerek nyilván úgy voltak vele, akit érdekelt annak idején a thermopülai csata digitalizált feldolgozása, azt le lehet még venni egy mozijegyre. Bár lehet, hogy a kockahasú Gerard Butler nélkül kevésbé lesz nevetséges a 300 – A birodalom hajnala, mi mégsem tartozunk ebbe a körbe.

Vámpír Akadémia (hazai bemutató: március 6.)

És íme, a legújabb tinédzser vámpírfilm, mert abból - úgy látszik - sosem elég. Természetesen ez is egy 1661906_432997880136614_394641687_n.jpgbestselleren alapul, főszereplője pedig egy tinilány, aki a vámpírok világában találja magát. Mintha hallottunk volna már hasonlóról... Persze itt Rose félig vámpír, így nem teljesen kívülálló, sőt, még együtt is tanul puccos akadémiáján a jó vámpírokkal, és ő korántsem olyan életképtelen, mint az Alkonyat-szériabeli társnője, ám mégiscsak, ami vámpír, az vámpír. Nem volt még elég? Tényleg van még igény ezekre a filmekre? Nos, úgy tűnik van, máskülönben minek kezdenének bele egy újabb sorozatba. Mert persze ez az írónő sem állt meg egy könyvnél, így a film sikere esetén minimum öt folytatásra lehet számítani, minő boldogság. A Vámpír Akadémia humorral és felfokozott akcióval szeretné eltávolítani magát a hasonszőrű alkotásoktól, de előbb szembeötlenek akár a vámpíroknak adott, klisés orosz nevek, akár a már ezerszer lerágott csont gimnazista körítés, minthogy a poénokat keressük. A tinédzservámpír-sztoriból az utóbbi években kihoztak mindent, ami benne volt, és már az is unalmassá vált a felénél. Persze minden nap új lányok töltik be a tizenkettőt, akik lelkesen sikongatnak egy-egy újabb, szép fiatalokkal elbábozott, véres - persze csak a 12-es karika határain belül - történetre, ám ettől még nem kevésbé siralmas ez a sablonosság. Szerencsés esetben lehetne az Alkonyat és Az éhezők viadalának keresztmetszete a film, ami még nem is lenne rossz, de valószínűbb, hogy ha így is alakul, a keverék aránya inkább az előbbi, mint az utóbbi felé fog húzni. Akárhogyis, ezen a premieren mi biztosan nem fogunk az első sorokban tülekedni a pénztáraknál.

Transformers 4. - A kihalás kora (hazai bemutató: június 26.)

Hiába lesz lassan közröhej tárgya az eredetileg megbízható, egynyári akciófilmeket szállító rendezőből agyatlan robbanás- és termékelhelyezés-kollázstermelővé sűlyedő Michael Bay, úgy látszik addig fog erőlködni a Transformers-szériával, ameddig akár csak egy cseppnyi pénz van benne. Ezért nem is hibáztatjuk. Ám azért már annál inkább, hogy a nullához minél közelebbi agymunkával összerakott autós "alkotásaiban" három film alatt sem látszott a fejlődésre való törekvésnek a szikrája sem, így túl sok jót a negyedik opusztól sem remélünk. Arról nem is beszélve, hogy a főszereplő - kissé stikában elkövetett - lecserélése (itt Shia LeBeouf-ot váltja Mark Wahlberg) mennyire jót szokott tenni, úgy nagy általánosságban egy franchisenak, ugyebár? Ennél a frucsa, ki nem mondott reboot-helyzetnél jobb jele nem is lehetne a csakis a profitért folytatott erőlködésnek, nem is csoda, hogy nem túl nagy az érdeklődés a film körül, és mi sem rágjuk tövig a körmünket a premierjére várva.   

Blended (tervezett hazai bemutató: július)

Újra Adam Sandler. Kicsit már sok belőle, nem? Ráadásul az utóbbi időben nem igazán tudott jó filmben szerepelni. De mivel az 50 első randi nem volt rossz, sőt cukinak is modhatnánk, újra megpróbálják a tutit és készítettek egy Sandler-Barrymore duóra épülő filmet. Hátha most is bejön, hátha a párossal sikerül valami kevésbé gagyit alkotni, mint azok a filmek, amelyekben a színész mostanában szerepel. A sztori persze ismét a randizás köré épül, szóval kicsit sablonosnak tűnik, de majd meglátjuk, bár a trailer alapján nem sok jóra számítunk.

 

The Expandables – A feláldozhatók 3. (hazai bemutató: augusztus 21.)

Tény: az első még vicces volt a 80-as, 90-es évek nagy akciófilmes sztárjait egy csokorba szedő alkotásnak. Azt már nem állítanánk, hogy történetileg, filmművészetileg is olyan hű de nagy alkotás volt, de azért mégis szórakoztatott. Természetesen a szereplők és a nosztalgia miatt. De ami egy jó történet nélkül először érdekes, az már nem biztos, hogy másodszor is jó. A régi nagyok már nem feltétlen visznek el egy második filmet, hiába adunk hozzá új húsokat, akik már nem is igazán abból az érából „származnak". Így A feláldozhatók második része már nem is volt olyan szórakoztató, de még mindig lehetett vele szép bevételt csinálni, ezért a készítők úgy döntöttek, még egy bőrt (legalább) le kell húzni róla és újabb neveket kerestek a csapatba, hiszen pénzért mindenre képes színész mindig akad. Így jött Antonio Banderas (hát az Orbit reklám után már neki tök mindegy), Wesley Snipes (mindent értünk), Mel Gibson és Harrison Ford is (amíg nincs új Star Wars és Indiana Jones megteszi ez is, hiszen ez is sorozat).

Tini Nindzsa Teknőcök (hazai bemutató: augusztus 28.)

Habár az autobotok küzdelméből egy ideje kimaradt, zömében kamaszfiúkból álló rajongótáborának ezen a nyáron nem kell hiányolnia Megan Foxot, a színésznő talált egy másik, hasonlóan agyzsibbasztó alkalmat, hogy a nagyvászonra kerüljön. Míg a mutáns, pizzazabáló teknősök kalandjaival rajzfilm formájában semmi probléma sincs, azt azért az 1990-es, bájosan bugyuta verzió már bebizonyította: ezek a hősök nem élőszereplős filmbe valók. Persze fejlődött azóta annyit a technika, hogy élethűen megjelenítsék Donatellot és társait, nem is ezzel van a baj. De hacsak nem helyezik őket egy alternatív, emberek mellett mutáns állatokkal is sűrűn lakott dimenzióba, akkor hiába a motion capture csodája, továbbra is négy emberméretű teknős fog egy csinos riporternő mellett rohangálni a vásznon, ami minden, csak nem hősies. Az utóbbi évek képregényfilm-sikerei a komorabb vonal felé közelítésből adódtak, de itt még ez a lehetőség sincs meg, hiszen egy önmarcangoló, színeskendős teknősön valószínűleg még jobban szakadnának a nézők a röhögéstől, mint a szándékos poénokon. Szép gondolat egy szeretett rajzfilm feltámasztása, de a Tini Nindzsa Teknőcök felett eljárt már az idő, és az sem ad okot a bizakodásra, hogy A titánok haragja és A Föld inváziója - Csata:Los Angeles című "mesterműveket" jegyző Jonathan Liebesman ül a rendezői székben. De persze hátha nem lesz igazunk, és a teknőcök farvizén érkezik egy újabb, komikus képregényfilm-hullám, a kisfiúk biztos örülnének neki.

Éjszaka a múzeumban 3 (hazai tervezett bemutató: december)

night_at_the_museum.jpgDecemberben Ben Stiller ismét visszatér a Természettudományi Múzeumba, hogy megrendszabályozza annak korántsem élettelen lakóit. Bár az első film még kifejezetten a szórakoztató vígjátékok közé tartozott, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az 574 millió dolláros bevétel, azonban a második epizód már nem tudott sok újat nyújtani. Az Éjszaka a múzeumban 2. maximum csak arra jó példa, hogyan lehet egy alapvetően jó ötletből gyenge filmet készíteni.

Épp ezért nem nagyon értjük, miért kell még egy bőrt lehúzni Ben Stiller múzeumi kalandozásairól, hiszen ötletes és vicces jelenet már az előző részben sem nagyon akadt. A Twentieth Century Fox azonban úgy döntött, hogy idén karácsonyra ideális családi mozi kerekedik majd a harmadik epizódból. Egy biztos, így legalább lesz mire vinni a gyerekeket az ünnepek alatt, de több értelme nem nagyon van a sorozat legújabb darabjának.

Dumb and Dumber To

Dumb és Dumber novemberben visszatér a mozikba, de vajon kell ez nekünk? Lloyd Christmas és Harry Dunne MV5BMTY1MDg0NDcwOF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjk0NjIwMTE@._V1_SY317_CR118,0,214,317_.jpglegújabb történetében a két végtelenül ostoba barát egyikük sosem látott gyerekét próbálja megtalálni egy veseátültetés miatt. A Jim Carrey és Jeff Daniels főszereplésével készült első rész a kilencvenes évek egyik meghatározó kultusz vígjátéka volt, de azóta sok víz lefojt Hollywood folyóján, és bizony Carrey humora is megkopott az évek során.

Ezért lehet, hogy amikor tavaly nyáron a Farrelly-testvérek és a két főszereplő bejelentette a folytatást, a Warner Bros. stúdió rögtön kihátrált az ötlet mögül. Bennünk is felmerült, hogy miért kell közel 20 év eltelte után ismét felvenni a rég elejtett fonalat, vajon tartogat nekünk még bármi újat az agyament páros? Félő, hogy csupán a jelenlegi „minden régi sikerfilmnek készüljön folytatása” divathullám szele csapta meg Carrey-éket, és egy lagymatag, fárasztó másfélóra lesz az eredmény. Novemberben kiderül!

The Purge 2 - A bűn éjszakája 2

Nem tudjuk, hogy végül lesz-e magyarországi bemutatója A bűn éjszakája második részének, az azonban biztos, hogy már az első rész sem sikerült túl jól. Pedig ahhoz még Ethan Hawke és Lena Headey is adta a nevét. De megbánták – nem véletlen – és a második részben már eszükbe sem jutott szerepelni, igaz, nem is tudjuk, hogy felkérték-e rá őket. Egy biztos a Purge 2 tipikusan az a második rész, amit régen csak videóra hoztak be, mert no name színészekkel készült folytatás volt.

És ha még sorolnánk, akkor íme néhány alkotás: Non-stop, Step up 5,  Csodálatos pókember 2., Rio 2., Godzilla 3D...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása