Kultography

Az Amerikai botrányé a legtöbb Golden Globe

Az Amerikai botrányé a legtöbb Golden Globe

Kultography írása itt: - 2014-01-13 11:58

A 12 év rabszolgaság és az Amerikai botrány lett a legjobb film az idei Golden Globe-on, nem várt színészi győzelmek születtek, nagy tarolás nem volt. Íme a győztesek.

evelejeslid.jpgAzt nem mondhatjuk, hogy bármelyik film is nagyon dominált volna a 71. Golden Globe díjkiosztó gálán, így azt Amerikai_botrany_jelenetfoto (2).JPGsem állíthatnánk, hogy végleg eldőltnek látszik az Oscar-verseny. Úgy tartják: az arany gömb gálája sokszor előrejelzés az Oscarra is, az úttal azonban nem lehet teljes bizonyossággal azt mondani, hogy ez vagy az a film nagyon erős, ezért biztos győzelemre számíthat. Ezt mutatja az is, hogy a rendezői díjat nem a két legjobbnak megválasztott film rendezője kapta, hanem Alfonso Cuarón, a Gravitáció direktora.

Szintén ezt bizonyítja, hogy a legtöbb díj, amit egy film össze tudott gyűjteni, az összesen három volt. Ezt az Amerikai botrány kapta (hazai bemutató: január 23), a legjobb musical/komédiának járó elismerés mellett, az „alkotás begyűjtötte" a legjobb női főszereplőnek járó díjat musical/vígjáték kategóriában (Amy Adams) és a legjobb női mellékszereplő díjat is (Jennifer Lawrence). Amy Adams díja mindenképpen meglepetés, kategóriájában szerintünk Meryl Streep mindenképpen jobb volt, de még Julia Louis-Dreyfus is.

A legjobb drámai filmszínésznő Cate Blanchett lett a Blue Jasmine című filmben nyújtott alakításával, a legjobb drámai színész díját pedig a Mielőtt meghaltam című film kedvéért csontsoványra fogyott Matthew McConaughey vehette át. McConaughey díja ugyanúgy meglepetés (bár talán kicsit kisebb), mint ahogy meglepetés a mellékszereplői kategóriában Jared Letoé is. Utóbbinak, olyan remek alakításokat nyújtó színészek mellett sikerült győzedelmeskednie, mint Michael Fassbender (12 év rabaszolgaság), Bradley Cooper (Amerikai botrány), illetve Barkhad Abdi, aki a Phillips kapitányban nyújtott remek alakítást. McConaughey és Leto a Mielőtt meghaltam című filmben nyújtott alakításáért kapta az elismerést, a filmet a tervek szerint valamikor februárban mutatják be a hazai mozikban.

WS_B1_Online_1.jpgLeonardo DiCaprio a legjobb színésznek a vígjáték műfajában járó Aranyglóbuszt vehette át, a Martin Scorsese által filmre vitt, A Wall Street farkasában ismét megcsillogtatott tehetségéért. Neki nagyon drukkolunk, hogy idén megkapja az Oscar-jelölést, majd végre a díjat is, mert szerintünk most már nagyon megérdemelné. A legeredetibb filmzenéért járó elismerést Alex Ebert, a Magnetic Zeros frontembere (All Is Lost), a legjobb filmdalért járót pedig a U2 vehette át a Mandelában felcsendült Ordinary Love-ért.  Az animációs filmek közül a Jégvarázs végzett az élen. A Cecile B. DeMille-életműdíjat a kitüntetett, Woody Allen színész, rendező, forgatókönyvíró nevében Diane Keaton köszönte meg.

A Túl a csillogáson című film alkotói két Aranyglóbuszt vihettek el a ceremóniáról. Az ítészek szerint ugyanis ez bizonyult a legjobb tévéfilmnek. Megkapta a díjat az extravagáns zongoraművészt, Liberacét alakító Michael Douglas is. A Totál szívás (Breaking Bad) szintén két elismerést kapott: a drámasorozatok legjobbikának, valamint a műfaj legjobb színészének járót, az utóbbit Bryan Cranstonnak köszönhetően. Duplázott a Brooklyn Nine-Nine széria is, amely vígjáték- és musicalsorozat kategóriában találtatott a legkiválóbbnak, Andy Samberg pedig a műfaj legjobb színészének. A legjobb színésznőnek járó díj átadásakor ugyanebben a kategóriában a gála egyik házigazdáját, Amy Poehlert (Városfejlesztési osztály) szólították ismét a színpadra.
  
Minisorozat vagy tévéfilm kategóriában a legjobb színésznő Elisabeth Moss lett (Top of the Lake), a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést pedig Jacqueline Bisset érdemelte ki (Dancing on the Edge). A drámasorozatok legjobb színésznője Robin Wright lett a Kártyavárban nyújtott művészi teljesítményéért. Jon Voight a Ray Donovanban alakított szerepéért kapta meg a legjobb drámai sorozat-mellékszereplőnek járó díjat.
  
Az Oscar-díjra történő jelöléseket csütörtökön hozza nyilvánosságra az amerikai filmakadémia. Izgatottan várjuk az Arany Glóbusz fényében a jelöléseket, illetve az idegen nyelvű filmes kategória miatt is, hiszen Szász János A nagy füzet című filmjéért izgulhatunk, amely jelenleg 9-es shortlisten van a díjra.

Forrás: Kultography/MTI

A filmes díjak listája:

Legjobb film (dráma):

12 év rabszolgaság
Gravitáció
Hajsza a győzelemért
Phillips kapitány
Philomena

Legjobb film (vígjáték/musical):

A nő
A Wall Street farkasa
Amerikai botrány
Inside Llewyn Davis
Nebraska

Legjobb rendező:

Alfonso Cuarón (Gravitáció)
Paul Greengrass (Phillips kapitány)
Steve McQueen (12 év rabszolgaság)
Alexander Payne (Nebraska)
David O. Russell (Amerikai botrány)

Legjobb férfi alakítás (dráma):

Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság)
Idris Elba (Mandela)
Tom Hanks (Phillips kapitány)
Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)
Robert Redford (Minden odavan)

Legjobb férfi alakítás (vígjáték/musical):

Christian Bale (Amerikai botrány)
Bruce Dern (Nebraska)
Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa)
Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis)
Joaquin Phoenix (A nő)

Legjobb női alakítás (dráma):

Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Sandra Bullock (Gravitáció)
Judi Dench (Philomena)
Emma Thompson (Banks úr megmentése)
Kate Winslet (Nyárutó)

Legjobb női alakítás (vígjáték/musical):

Amy Adams (Amerikai botrány)
Julie Delpy (Mielőtt éjfélt üt az óra)
Greta Gerwig (Frances Ha)
Julia Louis-Dreyfus (Exek és szeretők)
Meryl Streep (Augusztus Oklahomában)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Barkhad Abdi (Phillips kapitány)
Daniel Brühl (Hajsza a győzelemért)
Bradley Cooper (Amerikai botrány)
Michael Fassbender (12 év rabszolgaság)
Jared Leto (Mielőtt meghaltam)

Legjobb női mellékszereplő:

Sally Hawkins (Blue Jasmine)
Jennifer Lawrence (Amerikai botrány)
Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság)
Julia Roberts (Augusztus Oklahomában)
June Squibb (Nebraska)

Legjobb forgatókönyv:

12 év rabszolgaság
A nő
Amerikai botrány
Nebraska
Philomena

Legjobb filmzene:

12 év rabszolgaság
A könyvtolvaj
Gravitáció
Mandela: Long Walk to Freedom
Minden odavan

Legjobb betétdal:

Atlas (Az éhezők viadala: Futótűz)
Let It Go (Jégvarázs)
Ordinary Love (Mandela: Long Walk to Freedom)
Please Mr. Kennedy (Inside Llewyn Davis)
Sweeter Than Fiction (One Chance)

Legjobb idegen nyelvű film:

A múlt
A nagy szépség
Adele élete
Kaze Tachinu / The Wind Rises
Vadászat

Legjobb animációs film:

Croodék
Gru 2
Jégvarázs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása