Kultography

Amikor még 300 forint volt a napijegy – könyv a Sziget történetéről

Amikor még 300 forint volt a napijegy – könyv a Sziget történetéről

Kultography írása itt: - 2012-06-14 18:34

Európa legjobb fesztiválja idén ünnepli 20. születésnapját. A jubileum alkalmából a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg Jávorszky Béla Szilárd könyve, aki noha a legelső Szigeten még nem vett részt, azóta viszont egyik évben sem hagyta ki a hajógyári-szigetes egy hetet augusztusban. Eshetett eső, fújhatott szél, tűzhetett hét ágra a nap, ő mindig ott volt.

"Amikor először rendezték meg a fesztivált épp Horvátországban, egy másik szigeten nyaraltam. A rádióban hallottam az eseményről, a beszámolók felkeltették az érdeklődésemet, így a második évtől kezdve mindig kint vagyok a Szigeten" – mondta a könyv bemutatóján Jávorszky Béla Szilárd.

A kötetet nézve megérte az állandó Szigetelés: fekete-fehér mivolta ellenére izgalmas, remek – vicces, látványos, megdöbbentő – képekkel teli, hol humoros, hol tárgyilagos, de mindenképpen szórakoztató könyv született. Igaz, Bélának nem ez az első, a rendezvényhez kapcsolódó alkotása, így volt már gyakorlata. Tíz évvel ezelőtt egy hasonló mű született, akkor az első évtizedet foglalta össze.

"Örülök, hogy tíz évvel ezelőtt elkészült az a könyv is, mert anélkül nagyon nehéz lett volna összeszedni az első évekről az információkat. Az első időszakban még nagyon hiányosan volt dokumentálva az esemény, így a korábbi kötet nélkül most sokkal nehezebb lett volna a dolgom" – fejtette ki a szerző, aki mint mondja: az ő generációjához közelebb áll az első 5-6 év, mint a későbbiek, de persze kellett a változás, ahhoz, hogy a Sziget Fesztivál végül elnyerhesse a 2011-es év legjobb európai fesztiválja címet.

A könyvbemutatón részt vett Gerendai Károly is, aki elmondta: egyáltalán nem szóltak bele a kiadvány tartalmába. "Örülök, hogy a Sziget – 20 év HÉV-ben számos kritikai elem is szerepel, mert így reális a kép. A könyv sok mindent visszaad abból, amit a csapat megélt az elmúlt évek során, de persze sok olyan dolog is van, ami végül nem fért bele a könyvbe" – nyilatkozta Gerendai.

A kiadvány összefoglalja az eddig húsz év fontosabb színpadjainak fellépői névsorát is. Ezen a listán egy kivételével minden évben (az egy év sem a szervezőkön múlt, Lukács balesete miatt nem tudtak fellépni – a szerk.) szerepel hazánk talán legnépszerűbb bandájának, a Tankcsapdának a neve. A zenekar frontembere, Lukács László is részt vett a könyv bemutatóján.

"A Sziget olyan, mint a foci. Ehhez is mindenki ért. Mindenkinek van valami hozzáfűznivalója. Ez is jól mutatja azt, hogy ez a rendezvény már sokkal több mint egy sima fesztivál. Ha pedig erről születik egy könyv, az azért nagyon jó dolog, mert mindig vissza lehet emlékezni, hogy mi történt korábban, lehet látni a fejlődést. Ilyen ez a kötet is." – dicsérte a könyvet az énekes, aki hozzátette: olyan érdekes dolgokat is talált benne, amiket már ő is elfeledett.

Emlékszik még valaki arra, hogy 1993-ben 300 forint volt a napijegy az akkor még Diákszigetnek hívott rendezvényre? És arra, hogy 1994-ben EuroWoodstock volt a neve? Vagy arra, hogy 1997-ben a Prodigy lemondta a beharangozott fellépését, hogy David Bowie is fellépett már a Szigeten? A kötethez elkészített interjúk betekintést nyújtanak a színfalak mögé. Megszólal többek között a biztonsági főnök, a pr-os, az összművészeti helyszín egyik programjának ötletgazdája és a rendezvény háttértechnikai vezetője is.

A könyv valóban minden Szigetre járónak érdekes olvasmány, amely kellemes emléket idézhet fel, amelyből még többet tudhatnak meg kedvenc fesztiváljukról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása