Kultography

18 éves a Lengyel Filmtavasz

18 éves a Lengyel Filmtavasz

Kultography írása itt: - 2012-04-10 18:30

A történelem mindig fontos ihlető erőt jelentett a lengyel alkotók számára. Az ötvenes évek közepén, a politikai olvadás légkörében született meg a lengyel filmiskola néven ismertté vált irányzat, amely a háborús és háború utáni fiatal nemzedékek tapasztalatiból nőtt ki, s összekapcsolódva e fiatalok különleges személyiségével és tehetségével, tartósan beírta nevét a film történetébe (A. Wajda, A. Munk, W. Has, K. Kutz).

Az elmúlt évben Lengyelországban született filmek azt mutatják, hogy az alkotók sikerrel, a mitizálást szerencsésen elkerülve, merítettek a történelemből. A filmek a mai néző által egyetemesnek tartott igazságokhoz közelítenek, amit leginkább Agnieszka Holland Sötétségben c. filmjének idei Oscar-díjra jelölése bizonyít a leginkább. 2011 bővelkedett sorsdöntő történelmi eseményekre támaszkodó filmekben, amelyeknek megtekintése lehetővé teszi, hogy időutazást tegyünk 1920-tól kezdve, a II. világháborún, a 70-es, 80-as évek szocializmusán át egészen napjainkig, hogy megismerkedjünk a lengyel történelemben, ezalatt végbement változásokkal. Különösen jelentős e filmek közül Jerzy Hoffmann A varsói csata, 1920, Wojtek Smarzowski Rózsa, Antoni Krauze Fekete csütörtök, Grzegorz Zglinski A kisiklás és Waldemar Krzystek 80 millió című alkotása.

Az utóbbi egy év sikeres elsőfilmes bemutatkozásokat is hozott – közülük is kiemelkedett J. Komasa, aki pozitív meglepetést szerzett Öngyilkosok szobája c. alkotásával. Rafael Lewandowski viszont Vakond című, saját élményeiből, a „Szolidaritásos” múltjáért üldözött édesapjával kapcsolatos emlékeiből szőtt filmjével keltett érdeklődést, ami azt mutatja, hogy vannak a fiatal alkotók között olyanok, akik a történelemnek, hozzátartozóik múltjának a mai emberi kapcsolatokra kifejtett hatását próbálják feltárni.

A lengyel filmtavasz programja szerint a Művész moziban árpilis 19-én a Rózsa, 20-án a Fekete csütörtök, 21-én a 80 millió, 22-én A kisiklás és az Öngyilkosok terme, 23-án a Vakond. A Corvin moziban 24-én és 25-én 3D-ben a Varsói csata, 1920. látható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása