Kultography

Ma jelenik meg Leonard Cohen tizennegyedik albuma

Ma jelenik meg Leonard Cohen tizennegyedik albuma

Mádai Adrienn írása itt: - 2016-10-21 14:32

A tágabb értelemben vett rockzene egyik leghitelesebb dalszerzője és előadója 82 évesen készítette el You Want It Darker című anyagát.Tizennegyedik albumát jelenteti meg a mai napon Leonard Cohen.

leonard-cohen-announces-new-album-you-want-it-darker-e8b1abea-cf05-4320-85e1-4aa9f29c7268.jpgleonard-cohen-announces-new-album-you-want-it-darker-e8b1abea-cf05-4320-85e1-4aa9f29c7268.jpgAz anyagra kilenc új szám került fel, a szerzemények producere Adam Cohen, a kanadai előadó fia. A lemez felvezetéseként a címadó dalt Leonard Cohen Paul Kalkbrenner, az ismert német dj-producer gondjaira bízta.

"Cohent nem lehet beskatulyázni. Egyszerre található meg benne a színvonalas kultúra és az utcai szleng, Buddha és a blues, így sohasem tudhatod, mivel áll elő éppen. Lakott Nashville-ben, Los Angelesben, a Los Angeles mögötti sötét hegyekben, a Mount Baldy Zen Centerben, valamint a szamarairól és kolostorairól ismert Hydra nevű görög szigeten is. Olyan híres filmalkotókat inspirált, mint Rainer Werner Fassbinder vagy Oliver Stone, a Miami Vice című sorozatban pedig az Interpol vezetőjét alakította. Tévedés minden, amit gondolsz róla" - fogalmazott korábban Pico Iyer, Cohen bizalmasa, író, újságíró.

A mindkét ágról zsidó rabbi felmenőkkel rendelkező Leonard Cohen az ötvenes években költőként tűnt fel Kanadában és gyors szakmai sikerre tett szert. A zenéhez - amely gyermekkorában már meghatározó volt számára - Judy Collins terelte vissza, aki 1966-ban megjelent In My Life című lemezére két Cohen-szerzeményt, a Suzanne-t és a Dress Rehearsal Raget is felvette.

Dalai generációkra voltak hatással; írt szerelemről és halálról, családról, vallásról, a társadalomról, kritikai kését számtalanszor döfte a pénz és a média hatalmával visszaélőkbe - olvasható a közleményben, amely emlékeztet arra is, hogy az alkotót regényíróként is elismerik, a száraz, de vicces komédia mestere. Emellett a kilencvenes években hosszú éveket töltött egy buddhista kolostorban napi tizenkét óra meditációval. Mindezek - még sok mással együtt - a kortárs zene egyik legizgalmasabb történetévé teszik az övét.

Szerzeményeiből - a www.leonardcohenfiles.com honlap statisztikái szerint - több mint kétezer feldolgozás született világszerte. 2009 augusztusában hatalmas sikerrel koncertezett a Papp László Budapest Sportarénában, életrajzi könyve magyarul is megjelent.

Leonard Cohen 1967-ben adta ki első albumát (Songs of Leonard Cohen) és azóta is aktív szereplője a zenei színtérnek. Egyik legismertebb dala, a Hallelujah az 1984-es Various Positions című lemezen szerepelt először. Az igazán nagy sikert mégsem ez a korong, hanem az 1988-as I'm Your Man hozta meg neki, amelyen a korábbiakhoz képest lényegesen modernebb, már-már szintipopos irányba mozdult el.

Az 1992-es The Future sötét szövegvilágáról és az aktuális politikai és társadalmi feszültségeket boncolgató mondanivalójáról lett emlékezetes, majd kilenc év szünet után jött a Ten New Songs album, amely újfent fényes sikert aratott világszerte.

Ezt is sikerült túlszárnyalnia a 2012-es Old Ideas lemezzel, amely minden Cohen-album közül a legmagasabb slágerlistás helyezésekkel tűnik ki. Tizenharmadik korongja, a Popular Problems egy nappal a 80. születésnapja után jelent meg, besöpörve a szakma, a média és a közönség újabb elismerését.

Forrás: MTI

 

Colin Firth is játszik a Mary Poppins folytatásában

Colin Firth is játszik a Mary Poppins folytatásában

Colin Firth is szerepet vállalt a Disney-stúdióban készülő Mary Poppins-folytatásban - értesült a The Hollywood Reporter. A Mary Poppins visszatér című produkció főszerepeiben Emily Blunt és Lin-Manuel Miranda lesz látható.

colin-firth-joins-mary-poppins-rturns.jpgcolin-firth-joins-mary-poppins-rturns.jpgA musicalben Blunt a csodálatos nevelőnőt alakítja. Miranda, a bombasikerrel játszott és 11 Tony-díjjal elismert Broadway-musical, a Hamilton szerzője és főszereplője pedig Jack, a lámpagyújtogató szerepét játssza. A film szereplőgárdáját erősíti Meryl Streep is egy epizódszerepben.

A Mary Poppins című zenés filmet Julie Andrews főszereplésével 1964-ben mutatták be. A Disney évek óta dolgozik a folytatáson. A csodálatos nevelőnőről szóló új filmet Rob Marshall rendezi P. L. Travers regényei nyomán. A musical forgatókönyvét David Magee írta. A film zenéjét Marc Shaiman komponálja, az eredeti betétdalokat szintén Shaiman szerzi a dalszövegíró Scott Wittmannel.

Az első Mary Poppins-regényt 1934-ben publikálta P.L. Travers. Az írónak 1935 és 1988 között hét további regénye jelent meg a nevelőnő és a Banks-család kalandjairól.

A Mary Poppins visszatér az 1930-as évek gazdasági válságának idején játszódik Londonban. Jane és Michael Banks már felnőtt, és egy családi tragédia után Michael három gyerekével együtt felkeresik egykori nevelőnőjüket, Mary Poppinst.

Colin Firth a bank elnökét, William Weatherall Wilkinst alakítja a filmben.

A Disney a folytatás premierjét 2108. december 25-re tűzte ki.

Forrás: MTI

Pindroch Csaba egyszemélyes vígjátéka a házasságról

Pindroch Csaba egyszemélyes vígjátéka a házasságról

pindroch.jpgIntenzív színházi élményt és garantált szórakozást ígér Pindroch Csaba új önálló estje, a „Segítség, megnősültem!” című egyszemélyes vígjáték, amelynek október 29-én, a budapesti Thália Színház Mikroszínpadán lesz a bemutatója.

pindroch.jpgA Segítség, megnősültem hagyományos bohózat és a modern stand-up comedy stílusjegyeit egyaránt felvonultató előadás, amely Sebestyén Elemér regénye alapján készüt, Pindroch Csaba társ-dramaturgként, producerként és az előadás egyedüli szereplőjeként jegyzi, a darab rendezője Radnai Márk.

„Bár tele van csípős megjegyzésekkel és humoros szituációkkal, mégis olyan ez a darab, mint egy szerelmi vallomás. Üzenet tőlem személyesen a feleségemnek, továbbá minden férfitól valamennyi nőnek, köszönetképpen azért a fontos, hihetetlenül boldogító, de olykor végtelenül bosszantó és így rengeteg humorforrást adó csodálatos emberi kapcsolatért, amit úgy hívunk, hogy házasság” – mondja Pindroch Csaba.

A „Segítség, megnősültem!” próbái jelenleg is zajlanak a budapesti Thália Színházban. Az október 29-ei budapesti kőszínházi bemutató előtt a darab egy alkalommal már látható volt a balatonföldvári Kultkikötő szabadtéri színházi programjában. 2016 novemberében és decemberében több alkalommal műsorára tűzi a Thália Színház, majd különböző vidéki helyszíneken is látható lesz az előadás.

Bővebb információ az alábbi linkre kattintva érhető el: http://www.thalia.hu/index.php/main/program/segitseg-megnosultem_3246 

Míg Jason Statham egy őshüllővel, a Jurassic World 2. az állatjogokért harcol

Míg Jason Statham egy őshüllővel, a Jurassic World 2. az állatjogokért harcol

Természetesen nagyon látványos és izgalmas lesz a Jurassic World folytatása, de ezúttal komoly üzenetet is hordoz majd. Az előző rész rendezője és az új epizód egyik forgatókönyvírója, Colin Trevorrow elárulta, hogy a dinók sorsa metaforául szolgál majd: rajtuk keresztül az alkotók azt mutatják be, milyen felelőtlenül és kegyetlenül bánnak az emberek az állatokkal. Könyörtelenül kísérleteznek velük, vagy egyszerűen saját maguk szórakoztatására tartják őket.

jw2.jpgA.J. Bayona, a film rendezője ugyanakkor cáfolta, hogy olyan cselekményszál is lenne, amely arról szól, hogy a dinókból biofegyvert akarnak kifejleszteni. Az állatjogi motívum egyébként nem először fordul elő a dinós filmek történetében, hiszen a második, még Spielberg által rendezett Jurassic Parkban (Az elveszett világ) egy pénzéhes üzletember azért viszi a T-Rexet és kicsinyét San Diegóba, hogy cirkuszban mutogassa, cserében a szörny lebontja a fél várost, a kis T-Rex pedig elfogyasztja vacsorára a gonosz kapitalistát.

js.jpgMindeközben Új-Zéland újra filmesekkel van tele. A sziget egzotikus helyszínein forgatták A Gyűrűk Ura-filmeket, most pedig egy sci-fi/akció/thriller készül, melynek angol címe: Meg. A rendezői széket A nemzet aranya-filmek alkotója, Jon Turteltaub foglalta el. Ő választotta főszereplőül Jason Statham-et és Li Bingbing-et.

A helyszín persze nem véletlen: nemcsak a csodás sziklák, hanem az óceán és a szigeten működő digitális utómunkacégek is csábítóan hatottak az alkotókra. A történet ugyanis egy mélytengeri tengeralattjáróban játszódik, amelyet tudományos munkája végzése közben egy rég kihaltnak tűnt lény támad meg. Az ütközés után a jármű magatehetetlenül fekszik a Csendes-óceán egyik legmélyebb pontján, a legénység pedig nem tudja, hogyan szabadulhatna meg. Az idő fogy, és már mindenki csak egy mélytengeri mentőbúvár (Statham) segítségében reménykeddet. De a tengeralattjáróhoz vezető úton ott úszkál a 25 méter hosszú őslény, a megalodon is.

Bár a forgatás már elkezdődött, a bonyolult körülmények között zajló filmezés és az utólag szükséges sok digitális trükk miatt a nagyközönségnek 2018 tavaszáig kell várnia a bemutatóra.

Forrás: UIP, IC Press

Egy nap, amely minden korosztályt összehoz: Közünk van 1máshoz!

Egy nap, amely minden korosztályt összehoz: Közünk van 1máshoz!

A Közünk van 1máshoz csapata október 22-én megszervezi az első Közünk van 1máshoz Napot a Fogas Házban. Céljuk bemutatni, hogy az úgynevezett öregség nem egy poros, sötétbe hajló, pesszimista és utálatos dolog, illetve a kamaszság nem egy felelőtlenül link, megbízhatatlan és szemtelen állapot. Sőt!

14449942_1416863931661974_5340984446293586196_n.jpg12573944_1232482593433443_4141845035879701150_n.jpgEz a két korosztály képes beszélgetni, eszmét cserélni, tapasztalatokat megosztani egymással, együtt játszani, együtt nevetni, együtt alkotni, úgy, hogy közben jól is érzik magukat egymás társaságában. A Közünk van 1máshoz napon ezt mutatják be az érdeklődőknek a szervezők. Lesz komolyság, lesz vigasság, lesz kézművesség, lesz zene, tánc, film, étel-ital. Olyan programot hoztak össze, amely minden korosztály számára izgalmas és érdekes lehet.

Színház, slam poetry, vegán életmód, kostolóval, punk zene, gulág téma, hastánc, divatbemutató, filmklub, retro sarok, énekelt versek, nyelvi vetélkedő, harművészet, szex/drog/hajléktalanság/melegség kérdése régen és most, stb...

A program ingyenes. Részletek az esemény Facebook-oldalán.

 

Idén karácsonykor dalra fakad az állatvilág

Idén karácsonykor dalra fakad az állatvilág

Az Illumination Entertainment világszerte elbűvölte a közönséget remek alkotásaival: a Gru, a Minyonok és A kis kedvencek titkos élete után, idén télen az Énekelj! bűvöl majd el kicsiket és nagyokat a mozikban.

12715376_580105422139488_7890314537630487249_n.jpg14446151_1495488767133243_2209275308868958857_n.jpgAz Énekelj! egy állatok által benépesített emberi világban játszódik. Buster Moon, az elegáns koala egy valaha szebb napokat látott színház igazgatója. Buster örök optimista – na jó, azért kissé zsivány is –, de mindennél jobban szereti a színházát, és bármit megtenne azért, hogy az fennmaradjon. Látva, hogy élete álma az összeomlás szélén áll, egy utolsó esélye van, hogy visszaadja ékkövének a régi fényét: megrendezi a világ legnagyobb énekversenyét.

Öt versenyző emelkedik ki a többiek közül: egy egér, akinek a hangja és a modora is simulékony; egy félénk tini elefánt, akinek hatalmas a lámpaláza; egy túlhajszolt anya, aki 25 kismalacot gondoz; egy ifjú gengszter gorilla, aki szakítani akar a kétes családi múlttal; és egy punk-rock tarajos sül, aki az arrogáns pasiját igyekszik lerázni magáról. Mind az öten abban a reményben érkeznek Buster színpadára, hogy meg tudják változtatni addigi életüket...

Az Énekelj! december 22-én kerül a hazai mozikba.

Éder mester és Pumukli a Dumaszínházban

Éder mester és Pumukli a Dumaszínházban

Dombóvári István mint Éder mester? Igen! A 2016/17-es színházi szezon első felében a Dumaszínház már októberben, két premierrel is arra készül, hogy visszahozza a felnőttek gyerekkorát illetve, hogy az gyerekeket is bevezesse szüleik retró világába, mégis az ő nyelvükön szólítva meg őket.

pumukli-bemutato-eloadas-gyermekeloadas-474-279-82397.jpgpumukli-bemutato-eloadas-gyermekeloadas-474-279-82397.jpgOktóber 8-án 10 órától volt látható először a 80-as évek népszerű televíziós mesesorozatának színpadi változata a Pumukli, a virgonc kobolddal Éder mester műhelyében, a színpadon Dombóvári István, Kalmár Gergely, Lóránt Krisztina, Molnár Mariann, Háhn Melissza, Budai Ica, Pfeifer Marci, Zalai Tamás.

A hónap második bemutatója – október 22-én 14 órától a Grimm testvérek jól ismert meséjének zenés-bábos adaptációja, melyben Piroskát a mesebeli nagyanyó és rakoncátlan bakkecskéje várja ebédre, ám a gonosz, lompos farkas ott settenkedik, ólálkodik az erdőben, tehát jó lesz vigyázni!

A Dumaszínház nem csak a felnőttek rekeszizmainak megmozgatása mellett köteleződött el, de gondol a legkisebbekre is és játssza nagy sikerrel gyerekeknek szóló darabjait, a mesés gyerekrevüt, a Sütibárt, ahol a darab nézői sütit majszolva tapsolhatják vörösre tenyerüket. Megismerhetik a vicces-rímes ezermester Mekk Elek kalandjait Romhányi József zseniális szövegével, és egy szüleik kedvenc tévéműsorának szereplői is életre kelnek a Móka Miki és barátai című előadásban.

Négy kontinens kiállítói Kelet-Európa vezető művészeti vásárán

Négy kontinens kiállítói Kelet-Európa vezető művészeti vásárán

Hatodik alkalommal nyitja meg október 13-án kapuit az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető és Európa egyik számottevő kortárs képzőművészeti vására. A legnagyobb Magyarországon megrendezésre kerülő művészeti kiállítás több mint húsz ország közel száz kiállítójának standjain ötszáznál több művész több ezer alkotását mutatja be a budapesti Millenáris kiállítási épületeiben és parkjában.

art.jpg14184544_1089114867809838_1676845721260659921_n.jpgAz évente megrendezésre kerülő négynapos esemény iránt tovább nőtt a nemzetközi érdeklődés, a korábbi években reprezentált országok száma ezúttal újabb, tengerentúli kiállítókkal is növekszik. Az Art Market Budapest eddig közel 99 ezer vendéget fogadott, hamarosan tehát százezredik látogatóját várja számos különlegességgel: egyebek mellett POLISH(ed) elnevezéssel egyedülálló gazdagságban mutatkozik be az idei kiemelt vendég Lengyelország, visszatér a Berlin galériáit bemutató kiállítási program, négy kontinens kiállítóiból válogat a vásár fotószekciója, valamint a világhírű díszvendég Magdalena Abakanowicz szoborkompozíciója is látható lesz a három kamionnal Budapestre érkező szoborparkban.

A Budapest Fővárossal kialakított stratégiai partnerség illetve a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal tovább mélyülő szakmai partneri kapcsolat jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az Art Market Budapest idején fővárosunk Európa legvonzóbb kortársművészeti fesztiválvárosa legyen. Az Art Market Budapest által szervezett több mint ötven kísérőesemény közül olyan elemek, mint például a Pieczynski Gyűjtemény lengyel avantgárd anyagának egyedülálló kiállítása vagy David Seymour ’CHIM’ fotókiállításának világpremierje önmagában is figyelemreméltó nemzetközi művészeti csemege, és ha mindezt hozzáadjuk a CAFe Budapest több száz eseményéhez, máris érthető, miért kihagyhatatlan úti cél 2016 októberében Budapest az igényes művészetbarátok számára.

A részletes program és a kiállítók névsora megtalálható az Art Market honlapján.

Könyvbemutatók, mesematiné, interaktív zenei programok az Olvasás éjszakáján

Könyvbemutatók, mesematiné, interaktív zenei programok az Olvasás éjszakáján

A könyv-, e-könyv-, és folyóiratkultúrához kapcsolódó programokkal, köztük kötetbemutatókkal, mesematinéval, interaktív és zenei programokkal várja a könyvbarátokat a negyedik Olvasás éjszakája október 8-án, szombaton Budapesten és vidéken egyaránt.

olv.jpgalexandra-head.jpgAz olvasásnépszerűsítő, a nemzeti írott kultúra értékeit felmutató irodalmi és könyves fesztivál célja, hogy a könyves kultúrát és az olvasást valódi örömforrásként mutassa be. A rendezvény egyik központi helyszíne az Alexandra Irodalmi Kávéház a Károly körúton, ahol többek között Vámos Miklós mutatja be új kötetét, szó lesz Wm. Paul Young Éva című spirituális regényéről, Szécsi Noémi pedig Legyen vagy ne legyen? - Fogamzásgátlás, gyermek utáni vágy, várandósság a XIX. században címmel tart képes előadást. Ugyanitt K&H Gyógyvarázs program keretében bárki olvashat mesét a beteg gyerekeknek, a videofelvételeket országszerte 30 kórház gyermekosztályára juttatják el a szervezők.

A Hátsó Kapuban Viola Judittal beszélgetnek a XIII. századi zempléni várak ármányos életét felidéző történelmi regényéről, Erdős Virág a kötetbe nem került verseiről vall, Tóth Krisztina és Szántó Marcell Csapatban az erő címmel ad zenés műsort, és saját programmal készül Grecsó Krisztián és Totth Benedek is, késő este pedig az írókból álló alkalmi rockegyüttes, az Olvéjsz Band lép fel.

Közösségi könyvkészítés várja az érdeklődőket zenével, felolvasásokkal, és ismeretterjesztő kiselőadásokkal a Rákóczi úti Fókusz Könyváruházban, ahol lesz urban fantasy karakterjáték is. A Libri Könyvpalotában Hámori Gabriella Gyarmati Fanni naplójából olvas fel részleteket, bemutatják Mörk Leonóra, Szily Lászó, Gerlóczy Márton és Belső Nóra új köteteit, valamint lesz Trónok harca-kvíz is.

Az Örkény Könyvesboltban Esterházy Péterre emlékeznek A megrendülés segédigéi című, több mint 60 szerző írását felvonultató kötet bemutatójával, amelyen Farkas Zoltán, Kornis Mihály, Péterfy Gergely, Szabó Ádám, Márton László és Szilágyi Ákos is felolvas. Emellett felolvasószínházat rendez a Jelen! Kortárs ifjúsági novellák antológia három szerzője, Bencsik Orsolya, Krusovszky Dénes és Nagy Ildikó Noémi, majd Galkó Balázs színművész következik előadói estjével.

Rendhagyó találkozót szerveznek a könyves blogok és vlogok szerkesztőinek a Westend City Centerben található Könyvmoly Pop Up Store könyvesboltban, ahol K. László Szilvi meseíró és Szőnyi Gergely grafikus mesematinét rendez. Mesedélutánnal várja a gyerekeket Kozári Dorka meseíró és László Maya grafikus is a Pólus Bevásárlóközpontban található Könyvmoly Store-ban, ahol Helena Silence és Kemese Fanni ifjúsági szerzőkkel lehet találkozni.

olv.jpg

A győri Libri Könyvesboltban Dolák-Saly Róbert zenével mutatja be "koholmány- és kacsagyűjteményét", a Madáretetőt, Bajzáth Mária 6-8 éveseknek szóló mesegyűjteményről vall, Sándor Erzsivel Anyavalya című családtörténetéről beszélget Hancz Gáborral. Az 56-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódva bemutatják Bartos Margit 1956 és 1959 között írt naplóját is.

A székesfehérvári Alexandra Könyváruházban Geronimo Stilton meseíróval és Csitáry-Hock Tamással találkozhat a közönség, emellett Szögyal Rinpocse Tibeti könyv életről és halálról című kötetéről is szó fog esni - olvasható a fesztivál internetes oldalán (azolvasasejszakaja.hu), amely szerint a miskolci Géniusz Könyváruház és a debreceni Líra Könyváruház is meghosszabbított nyitva tartással várja az olvasóközönséget október 8-án.

Forrás: MTI

Októberben Budapest lesz a kortárs jazz fővárosa

Októberben Budapest lesz a kortárs jazz fővárosa

Ha valaki azt a célt tűzné ki maga elé, hogy két hét alatt a jelenkori jazz legváltozatosabb előadóit hallgatná meg élőben, annak október 7. és 23. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon a helye. A nyitónapon egyből az elektronikus nu jazz egyik legfontosabb zenekara, a Koop feltámadásának lehet részese, egy héttel később egy nap kipipálhatja a legendás Yellowjackets és a franciák egyik legfontosabb big bandje, az Orchestre National de Jazz fellépését, fesztiválzárásként pedig a 17 évesen már Chick Coreával együtt zongorázó Hiromi koncertjét nézheti meg.

koop-001_19671_953353.jpgkoop-001_19671_953353.jpgA dallamos, táncos, szvinges nu jazz hozta meg a világsikert a Koop számára. A sokáig Svédország egyik legfontosabb zenei exportcikkének számító duó három nagy sikerű lemez után váratlanul feloszlott. A csapat zeneszerzője, Oscar Simonsson hat év hallgatás után szervezett új együttest, többek között a csodálatos hangú litván dzsesszénekesnő, Jazzu közreműködésével. A Koop Oscar Orchestra október 7-én az A38-on tartja első koncertjeinek egyikét, ahol már a tisztán akusztikus hangzásé lesz a főszerep. Az új szerzemények mellett biztosan felcsendülnek a régi nagy slágerek is, folyamatos extázisban tartva a közönséget.

Két koncertet is ad a Yellowjackets október 14-én a Budapest Jazz Clubban. Az 1977-ben alapított kvartettben a múltban nem kisebb nevek működtek közre, mint a dobos Peter Erskine és Terri Lyne Carrington, a mai napig kultikus legendaként tisztelt Jaco Pastorius vagy Jimmy Haslip. A zenekaralapító zongorista, Russell Ferrante mellett szaxofonon az összes eddigi tag közül is a legnagyobb kedvencnek számító Bob Mintzer, dobon az 1987 és 1999 között közreműködő, majd 2010 óta újra oszlopos tagnak számító Will Kennedy, basszusgitáron pedig a 2015-ben érkező Dane Anderson fog játszani. Ugyanitt október 8-án a Bágyi Balázs New Quartet Homage to Shakespeare című lemezét mutatja be, míg október 13-án az Erkel-díjas zeneszerző és zongoraművész, Márkus Tibor 60. születésnapját ünnepli sztárvendégekkel. A pályakezdő magyar jazzmuzsikusok támogatására létrehozott Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíj nyertesei - Oláh Dezső, Pecze Balázs, Kanizsa Georgina és Balogh Zoltán – pedig a Fuga koncerttermében mutatkoznak be.

ondj.jpgA Budapest Music Centerben október 11-én a zürichi zongorista-zeneszerző Nik Bärtsch jazzből, funkból. kortárs, szakrális és rituális zenéből táplálkozó formációjával a The Mobile Extendeddel avatja be a közönséget különleges ritmikájú kompozíciós világába. A jelenleg Olivier Benoit vezette Orchestre National de Jazz október 14-én legújabb albumáról, a Berlinről is játszik, élőben is megmutatva, miként lehet városportrék segítségével felfedezni Európa újzenei tájait. Először érkezik Magyarországra az amerikai ütőhangszeres legenda, Adam Rudolph, akinek játéka többek között Herbie Hancock, Wadada Leo Smith és Pharoah Sanders albumain hallható, a nemrégiben elhunyt Yusef Lateeffal pedig tizenöt lemezt készített. A Go: Organic Orchestra elnevezésű projektében helyi zenészekkel dolgozik, az általa kifejlesztett tisztán improvizatív vezénylési metódussal. Budapesten alkalmi zenésztársai jól ismert, kiváló szólisták lesznek. A színpadon Harcsa Veronikát, Márkos Albertet, Hock Ernőt, Dresch Mihályt és Grencsó Istvánt is hallhatjuk.

A CAFe jazzkoncertjeinek sorát a virtuóz technikájáról és elképesztő energiákkal teli előadásiról ismert japán zongorista, Hiromi zárja a Müpában október 21-én. Igazi csodagyerekként kezdte pályafutását, első koncertjét tizenkét évesen adta, két évvel később a Cseh Filharmonikusokkal játszott, majd 17 évesen Tokióban találkozott Chick Coreával, aki egyből meg is hívta másnapi koncertjére - természetesen fellépőnek. Közös albumuk 2007-ben jelent meg. Budapestre a 2011-ben alakult Trio Projecttel érkezik. A formációnak idén áprilisban már a negyedik albuma jelent meg Spark címmel, ami egyben Hiromi tizedik CD-je. Különleges kohéziós erőket sejtet a három tag között, hogy kitartanak a trió mellett, hiszen a ritmusszekció mindkét tagja rendkívül keresett muzsikus.

Kern András, mint nagymama a Belvárosi Színházban?

Kern András, mint nagymama a Belvárosi Színházban?

Október 7-én mutatja be az Orlai Produkciós Iroda Kern András és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével Dés Mihály sikerregényéből adaptált Pesti barokk című előadást Göttinger Pál rendezésében. A színpadi változatot Kern András készítette.

pesti_barokk_plakat_874.jpgunnamed_11.jpg“Budapesti bulik a nyolcvanas évek derekán. Szerelmi bonyodalmak, hódítások, megcsalások, barátságmítoszok, besúgók. A harmincegynéhány éves Koszta János otthonosan mozog ebben a világban, mégsem találja a helyét. A felhíguló Kádár-korszakban kell léteznie - szeretteit elengednie, zavaros nőügyeit tisztáznia, kezdődő felnőttségét kitalálnia. Mennie vagy maradnia - közben pedig élnie. Honnan is kezdje? És hová juthat el? Mire megy azzal, hogy okosan látja élete hülyeségeit? Szerethető, szánalomra méltó, gyenge és erős felváltva.  Egyetlen stabil pont van az életében: a nagyanyja…” - írja a színlap.

Göttinger Pál elmondta, Kern András találta ki, hogy legyen a Pesti barokkból egy darab. "Orlai Tibor akkor keresett meg azzal, hogy érdekelne-e, amikor Dés Mihály még az első változatát írta. Hónapok teltek el, mire kiderült, hogy Kern és Dés közösen fogják írni, még további hónapok teltek el, mire tényleg írták is, szóval bőven volt idő végiggondolni, megismerkedni a darabbal. Elolvastam, és örömmel vállaltam, elsősorban András személye miatt. Csupa fiatal szereplője van a darabnak, és hozzájuk Kern András, aki már akkor is Kern András volt, amikor ez a történet játszódik. Így ez egy olyan sokfenekű, izgalmas helyzet, amivel volt kedvem foglalkozni" - mesélte a rendező.

A Belvárosi Színházban októberben debütáló előadás szereplői Kern András, Szabó Kimmel Tamás, Bánfalvi Eszter/ Grisnik Petra, László Lili, Schruff Milán és Mészáros Máté.

Különleges táncszínházi produkciók a Nemzeti Színházban

Különleges táncszínházi produkciók a Nemzeti Színházban

Közös évadkezdésre készül a Nemzeti Színház és a Nemzeti Táncszínház, szeptembertől különleges táncszínházi produkciókkal is gazdagodhat a Nemzeti Színházba járó közönség. A Nemzeti Táncszínház szervezésében kortárs és folklór előadások színesítik a teátrum repertoárját.

horda267_w.jpgA Nemzeti Táncszínház tizenhárom év után, 2014 őszén hagyta el a Karmelita kolostor épületét, így idén már a harmadik olyan évadát kezdi meg, amikor táncelőadásaikat különböző helyszíneken mutatják be. A 2016/2017-es évad újdonsága, hogy produkcióikat a Nemzeti Színház impozáns épületében is megvalósítják.

A közös együttműködés első darabja a Szegedi Kortárs Balett A munka gyümölcse című budapesti bemutatója lesz a Gobbi Hilda Színpadon. A szeptemberi 21-i előadás remek bemutatkozási lehetőséget biztosít a Juronics Tamás vezette társulatban dolgozó fiatal alkotóknak. De helyet kap a Nemzeti Színházban A Feledi János – Feledi Project Psychéje is, ami egy féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért.

duna_csodaszarvas_dusag_50351.jpg

Egy régi-új kuriózummal is készül a Táncszínház: újra látható lesz Bozsik Yvette Kabaréja, mely a 20-as, 30-as évek német kabarévilágába kalauzolja el a nézőket a nagyszerű koreográfus segítségével, aki a Zenebohóc szerepében lép a színpadra szeptemberben és októberben is Nemzetiben. Műsorra tűztük két vidéki kőszínház tánctagozatának előadását is: a korszakalkotó olasz filmrendezőnek, Federico Fellininek emléket állító Férfiak, nők, Fellini című táncelőadás keretében a Miskolci Balett táncosai a férfi és női kapcsolatok rejtelmeibe engednek bepillantást az októberi műsorunkban. A székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában pedig Euripidész Hekabé című tragédiája ihlette Blaskó Borbála azonos című, tánccal és mozgással elmesélt történetét.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttest nem kell bemutatni a Nemzeti Színház közönségének, hiszen a nagysikerű Körhinta című előadásban már bizonyította tehetségét. Október 28-án Zsuráfszky Zoltán …még Egy mondat… című alkotói estjével tisztelgünk az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján.

A flamenco a fúzió műfaja. A fiatal táncművész, Pirók Zsófia által megálmodott Suspiros – Sóhajok-ban a különböző kultúrák mozdulatai és Szokolay Dongó Balázs virtuóz játéka ötvöződik.

Az évet egy új bemutatóval, a Magyar Állami Népi Együttes Apám ablakából az ég címen készülő új darabjával zárjuk. A produkció zenéjét és koncepcióját napjaink egyik legnépszerűbb alternatív énekese, zeneszerzője, Szabó Balázs jegyzi. Az előadás ötvözi a zene, a tánc, a költészet, a színház és a bábművészet eszközeit, létrehozva egy sajátos, a tradícióból inspirálódó mai táncszínházi világot.

Fotó: Nemzeti Táncszínház

Stephenie Meyer új regénye novemberben magyarul is megjelenik

Stephenie Meyer új regénye novemberben magyarul is megjelenik

Stephenie Meyer új regénnyel jelentkezik idén novemberben, mely a titkosügynökök világába kalauzolja el most az olvasót. A vegyész várhatóan az amerikai premierrel egy időben jelenik meg magyarul is az Agave Kiadó gondozásában.

stephenie_meyer_a_vegyesz.pngstephenie_meyer_a_vegyesz_b1.jpgA burok és a Twilight saga szerzője ezúttal egy letehetetlenül izgalmas thrillert írt, főszerepben egy kivételes tehetségű nővel, aki évekig az USA egyik név nélküli fedőszervezetének a titkosügynökeként dolgozott, most azonban elvarratlan szál mások szemében, és mindent meg kell tennie, hogy életben maradjon. 

"Az amerikai kormánynak dolgozott, de ezt nagyon kevesen tudják róla. A szakmája egyik legkiválóbb tehetsége volt, egy olyan részleg legféltettebb titka, amelynek még neve sincs. Amikor pedig kockázati tényezővé vált, figyelmeztetés nélkül törtek az életére. Azóta ritkán marad egy helyen, és állandóan megváltoztatja a nevét. Megölték az egyetlen embert, akiben bízott, de ő még mindig fenyegetést jelent volt megbízóinak, mert tud valamit, amit nem kellene. Holtan akarják látni. Méghozzá hamar. Amikor a korábbi felettese felajánlja a kiutat, ő belátja, hogy nincs más választása. El kell vállalnia egy utolsó ügyet. De az információ, amelynek birtokába jut, csak még veszélyesebb helyzetbe sodorja. Élete legkeményebb harcára készül. Késlekedés nélkül veti bele magát a dolgok közepébe, ám hamar beleszeret egy férfiba, aki jelentősen rontja a túlélési esélyeit. Amint a lehetőségei elfogynak, kénytelen lesz úgy használni a különleges képességeit, ahogy a legszörnyűbb álmaiban sem képzelte volna."

Stephenie Meyer a Twilight saga és A burok óriási nemzetközi sikerei után most egy kemény, de annál elragadóbb főhősnővel tér vissza. Feszesen megírt, váratlan fordulatokban gazdag regényével ismét megmutatja, hogy miért ő ma a világ egyik legnépszerűbb írója.

A legősibb kezdeteket keltette életre a Recirquel társulata

A legősibb kezdeteket keltette életre a Recirquel társulata

Gyönyörű allegóriára, a teremtéstörténetre fűzte fel legutóbbi alkotását a Recirquel Újcirkusz Társulat. Ráadásul a látványos és meghökkentő elemek sokaságát ezúttal csupán két artistára bízták. Az élet keletkezését ezúttal Illés Renátó és Zsíros Gábor mozdulataival élhettük át a MÜPA színpadán.

non_solus_1.jpg

A Non Solus rövid, alig ötven perces produkciója egyetlen, szorosan összefűzött mozdulatsor benyomását kelti, amely az emberiség keletkezésének nagy talányát viszi színpadra rendkívül kifejező mozdulatsorokkal. A társulattól megszokott módon ismét remek egységben van a zene, a látvány és persze a gondosan kidolgozott koreográfia.

non_solus_2.jpg

Vági Bence társulata immár három éve kísérletezik újabb és újabb újszínházas, cirkuszi elemekkel, és a mostani alkotás jelentős mérföldkő az eddigi előadások között. Azzal ugyanis, hogy a már megszokott és sokszor bizonyított artista elemektől bizonyos szempontból elköszöntek és mondanivalójukat „csak” két artistára bízták, sokkal mélyebb kifejezési módot találtak a művészek.  

non_solus_3.jpg

Nehéz elemezni és leírni mindazokat a benyomásokat és érzéseket, amelyeket a zene, a mozdulatok és a díszlet egysége kelt a nézőben. A mozdulatok harmóniája, kidolgozottsága, és mindaz az erő, amely ezekhez kell nehezen szavakba önthető. Ezt érezhettük a közönségen is, akik szinte lélegzetüket visszatartva ültek még másodpercekkel az előadás vége után is.

Jó hír azoknak, akik eddig lemaradtak volna, hogy szeptember 16-án ismét látható a produkció a MÜPA programjában.

Fotók: MÜPA és Recirquel

Történetek az 1920-as évek Kanadájától az ISIS szíriai fogolytáboráig

Történetek az 1920-as évek Kanadájától az ISIS szíriai fogolytáboráig

Az ősz beköszöntével szívesen vesszük kézbe a komolyabb témákat boncolgató könyveket, legyen szó akár a női emancipációról az 1920-as évek Kanadájában, a gyermekek jogairól vagy épp egy az ISIS fogságába esett európai fényképész történetéről. Összeállításunkban most hat olyan regényt ajánlunk a figyelmetekbe, melyek többet nyújtanak puszta szórakozásnál. slider_25.jpg

1. Carrie Snyder: A futónő 

futono.jpgAz 1928-as amszterdami olimpián végre nők is indulhattak az atlétika versenyeken, melyre egészen odáig nem volt példa. Carrie Snyder regényében ezt az időszakot és történelmi jelentőségű eseményt dolgozza fel egy futónő szemén keresztül. Bár Aganetha Smart karaktere kitalált, de az 1928-as olimpián valóban volt kanadai női atléta a versenyzők között, Ethel Smith azonban nem 800 méteren, hanem a 4x100-as női váltóval nyert, valamint a 100 méteres távon állhatott fel a dobogó csúcsára. A valós történelmi helyzetek inspirálta történet lebilincselő. Nemcsak azért mert képet kapunk a kor kanadai társadalmáról és a sportolók életéről, de azért is, mert Snyder nem ragad le az 1920-as években, napjainkig kalauzolja az olvasót, bemutatván, hogy milyen a sorsa egy 104 éves olimpiai bajnoknőnek. A fordulatokban gazdag regény a női emancipációról szól, egy olyan nő életútját mutatja be, aki szembe ment a korral és a társadalmi nézetekkel már sportkarrierje során is, utána pedig modellkedni kezdett, bátran és merészen vállalva önmagát. Épp ezért mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Libri Kiadó gondozásában megjelent A futónőt, sportkedvelőknek és a történelem iránt fogékonyaknak egyaránt.

2. Ian McEwan: A gyermektörvény

gyermektorveny.jpgIan McEwant sokan a brit irodalom egyik legjobb kortárs írójának tartják - nem érdemtelenül. Történeteit mély, ám cseppet sem túlzó érzelmekre építi, amelyeket hiteles és sokrétű karakterek élnek meg. Hősein keresztül - legyenek akár kitéve a II. világháború sokéves viharának (Vágy és vezeklés) vagy csupán egyetlen, különleges napnak (Szombat) - mindig az emberi mibenlét, a lélek, az elme titkait kutatja és fedi fel az olvasók előtt. Regényeit olvasva olyan intenzitással pörög az ember agya, mint egy jóféle krimiben, csak itt nem a tettes kiléte az érdekes, hanem az "Én vajon mit tennék a helyében?" kérdés állandó felbukkanása. A Scolar Kiadó gondozásában megjelent A gyermektörvény esetében pedig ez hatványozottan igaz - lévén maga a regény is egy bonyolult, egyszerre jogi és hitbeli kérdésre keresi a választ. Van-e bárkinek joga rávenni valakit arra, hogy az a hite ellen cselekedjen, ha csak így menthető meg az illető élete? És mi van akkor, ha egy 17 éves, már nem teljesen gyerek, ám nem is igazán felnőtt kamaszról van szó? Ebben a korántsem egyszerű ügyben kell döntésre jutnia Fiona Maye bírónőnek, miközben nemcsak a magánéletének széthullása nehezíti meg a dolgát, de az ügy középpontjában álló 17 éves Adammel való megismerkedése sem marad érzelemmentes. Döntése pedig ezúttal valóban életet vagy halált jelent...

3. Centauri: Jákob botja

jakob.jpgTovábbra is Jack London varázslatos alakja lebeg Centauri újabb, a Jégvágóhoz kötődő, de önállóan is olvasható regénye felett. Ám most nem az író vélt vagy valós családi kapcsolatait boncolgatja tovább, hanem arról tudhatunk meg többet, hogy hogyan lehet Jack Londonná válni. És ez valamennyire igaz is, már ha a hamisítatlan amerikai hős London életét egy ilyen, ugyancsak tipikusan amerikai család- és kalandregény képében képzeljük el. Na de miért is ne tennénk? A hagyományos értelemben vett férfi lét klasszikus értékeinek pápájaként London több generációnyi kalandvágyó fiú előtt járt példával, de hogy ő hogyan jutott el eddig, az legalább ugyanannyira érdekes és kalandos, mint bármelyik regénye. San Francisco utcáin egy fiatal fiúval ismerkedünk meg, aki egyszer majd ez a nagy író, ez a példakép lesz - de itt és most ő sem több mint egy egyszerű srác, aki úgy dönt, az ismert helyett az ismeretlent választja. Mi pedig vele tartva talán tényleg megtanulhatunk valamit arról, hogyan is lehet Jack Londonná válni. A Jákob botja a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

4. Puk Damsgård: Az Iszlám Állam fogságában

iszlam.JPGDaniel Rye dán fényképész tizenhárom hónapon át volt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, az ISIS foglya Szíriában. 2014 júniusában hatalmas váltságdíj fejében szabadult. Az akkor huszonhat éves Daniel a neves dán újságírónőnek, Puk Damsgård-nak mesélte el a történetét, aki megrázó dokumentumregényt írt belőle. A tényfeltáró beszámoló Daniel Ryéval és családjával készült számos interjú és beszélgetés alapján született, s nemcsak azt mutatja be az olvasónak, hogy milyen borzalmakat kellett elszenvednie Danielnek, hanem azt is, hogy milyen lehetetlen dilemmákkal szembesült, és milyen idegölő tárgyalásokat folytatott a családja az emberrablókkal. A szerző beszélt fogolytársakkal, dzsihadistákkal, szakértőkkel és informátorokkal, és ritka bepillantást enged annak a túsztárgyalónak a titkos műveleteibe, aki Daniel és fogolytársa, a Dzsihád John által lefejezett James Foley amerikai újságíró felkutatásán és kiszabadításán dolgozott. Az Iszlám Állam fogságában augusztusban, Pap Vera-Ágnes fordításában jelent meg az Európa Könyvkiadónál.

5. Alexandra Salmela: 27, avagy halál teszi a művészt

27.JPGFinnország különös hely lélegzetelállítóan gyönyörű helyekkel és elbűvölően fura emberekkel, akik számára a csend és a szauna a mindennapok vallása. De leginkább a csend a szaunában, némi alkohollal körítve. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - kiváló helyszíne lehet a személyes útkeresésnek, az elmélyedésnek, a művészi kiteljesedésnek. Angie, a regény sodródó főhőse, éppen valami ilyesmire vágyik. Hogy pontosan mire van szüksége azt nem tudja, de egyvalamiben biztos: áhított hírneve elérését 27 éves korában bekövetkezett halála fogja biztosítani. És mivel Angie már a huszonhetedik évét tapossa, nem maradt sok ideje, hogy valami maradandót alkosson mielőtt csatlakozik a legendás Huszonhetesek táborához. Ám, ahogy már említettem, Finnország furcsa hely, és egy kedves család szaunakunyhójában meghúzódva olyan dolgokra is rájöhet az ember, amikre egyáltalán nem is számított. Még talán az is kiderülhet, hogy nem csak a halál lehet mágikus a huszonhetedik évben. A 27, avagy a halál teszi a művészt című regény a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg. 

+1 Jordi Llobregat: Vesalius titka

vesalius.JPGBarcelona, 1888 májusa. Alig néhány héttel az ország első világkiállításának megnyitója előtt több fiatal lány borzalmasan megcsonkított holttestére bukkannak. Sebeik egy feledés homályába merült, régi átkot idéznek. A könyörtelen gyilkos utáni hajszába három civil is belekeveredik. Daniel Amat, az Oxfordban élő fiatal tanár, aki különös körülmények között meghalt édesapja miatt tér vissza Barcelonába. Bernat Fleixa, aki újságíróként dolgozik a Correo de Barcelonánál, és leghőbb vágya egy olyan esetről írni, amely végre híressé teszi. Az orvostanhallgató Pau Gilbert, akinek minden lépését súlyos titkok övezik. A gyilkos kézre kerítése érdekében ők hárman egy olyan 16. századi anatómiai kézirat nyomába erednek, amely merőben megváltoztathatja a tudomány állását. Jordi Llobregat regénye az egyik legváratlanabb és legnagyobb sikert arató történelmi krimi volt Spanyolországban tavaly. A megjelenését követően több mint tizenöt országban keltek el a kiadás jogai, többek között az Egyesült Államokban is, hazánkban az Agave Kiadó gondozásában jelenik meg a Vesalius titka.

Villányi bor- és gasztrotúra gluténérzékenyként

Villányi bor- és gasztrotúra gluténérzékenyként

A Villányi borvidék tavasztól őszig csábító célpontja a gasztronómia szerelmeseinek, hiszen nem csak kiváló borok kóstolására van lehetőség, de a helyi éttermek is kitűnő kulináris élményeket kínálnak. Összeállításunkban egy speciális szempontból teszteltük a villányi éttermeket és pincészeteket, kíváncsiak voltunk mennyire figyelnek oda az ételintoleranciában vagy allergiában szenvedőkre, különös tekintettel a gluténérzékenyekre.

villany_pinceszet.jpgGere Attila Pincészete

gere.jpgGere Attila 1991-ben feladva tanult szakmáját megalapította a Gere családi vállalkozást, mely ma egyike Magyarország legismertebb pincészeteinek. Ennek fényében mi is ellátogattunk pincetúrájukra, mely keretében egy hat tételből álló borkóstolásra is sor került. Elsőként egy könnyű és ízletes Olaszrizlinggel hangolódtunk a sétára, miközben Gere Attila felesége, Katalin mesélt a kezdetekről és a család generációkon átívelő szőlőművelési hagyományairól és a borászkodásról. A bejárás során még megízleltük többek között a Merlot, a Syraht és a Kopárt is a Gere Pincészet kínálatából, utóbbi kettőbe pedig azonnal beleszerettünk. A kiváló borok mellé saját sütésű lepénykenyeret kínáltak a résztvevőknek, számunkra pedig külön sütöttek gluténmentes kenyeret, melyet egy kisebb kosárban tálaltak, a búzalisztből készült kenyértől jól elkülönítve. Ehhez természetesen az kellett, hogy már a pincetúrára való emailes jelentkezésben jelezzük számukra a gluténérzékenységet. A pincetúra 2.990 Ft volt fejenként és közel 2 órás időtartamú.

Polgár Pincészet

10406679_1693159420905636_2404505200906457355_n.jpgPolgár Zoltán és felesége vezetésével a pincetúrán és a borkóstoló vacsorán is részt vettünk, melynek családias, barátságos hangulata semmihez sem volt fogható. A pincetúra itt merőben eltért a Gerééknél tapasztaltaktól, míg ott egy modern "üzemet" néztünk meg, addig a Polgár Pincészetnél egy régi, hagyományos pincében barangoltunk, nedves falak mellé állított hordók között. A pince ékköve a borkápolna, melynek kazettás mennyezete és kialakítása lenyűgöző látványt nyújt, igazi különlegesség gyertyafényben üldögélni ott és finomabbnál, finomabb barrique-olt borokat kóstolgatni. A vacsora során nem okozott problémát a gluténmentes ételek biztosítása, a három fogásos vacsora a mellé kínált borokkal élvezetes és rendkívül laktató is volt, így a sajttálat és a prémium borokat majd legközelebb kóstoljuk meg. A 2012-es Aranyhárs elnevezésű desszert bor igazi különlegesség, mely a hölgyek körében biztos sikert arat, míg a férfiaknak a Credot és a Kékfrankost ajánljuk jó szívvel. Ha pedig időnk engedi érdemes egy délelőtt során részt venni a Polgár Zoltán vezette dűlőtúrán is, mely során Villány tetején borozgatva tudhatnak meg többet a vidékről és a szőlőtermesztésről. A pincetúra 1500 FT/fő, a dűlőtúra 3000 Ft/fő.

Kúria Borétterem

kuria.jpgA Kúria Borétterembe már csak azért is érdemes ellátogatni, mert a kialakítása magával ragadó, hisz nem túl gyakran szokott az ember első osztályú ételeket enni egy csodásan felújított pincében. A Hoffmann Oszkár vezette konyha pedig több mint elsőosztályú. A séf számára nem okoz problémát, hogy gluténérzékenyek számára is ínycsiklandó fogásokat készítsen, vagy úgy alakítsa át a már meglévő ételt, hogy az gluténmentes legyen. Az általunk megkóstolt Pecsenyekacsa lilakáposztával, hideg almapürével és hagymás törtburgonyával mesés volt, a kacsamell egyszerre volt szaftos és omlós, miközben a bőre tökéletesen ropogósra sült. Mellé a Tiffán Pincészet Csenge elnevezésű fehér borát kóstoltuk. Mivel az étteremnek nincsen saját pincészete, ezért a borlapon hét pincészet borai közül válogathatunk.

Halasi Pince

halasi.jpgA Villány központjában lévő pincesoron sétálgatva fedeztük fel a Halasi Pincészet éttermét. A hatalmas kerthelyiség rusztikus berendezésével rögtön elnyerte a tetszésünket, amit csak tovább fokozott a remek kilátás a Villányi borvidékre és a látvány grillkonyha. Az étteremben már az étlap kialakításakor gondoltak az ételintoleranciában és allergiában szenvedőkre, így minden egyes étel alatt megtalálható, hogy milyen allergént tartalmaz. Emellett a pincérek készségesen segítenek a vendégeknek, amennyiben az aktuális heti ajánlat közül szeretnének választani. Bár a Libamáj grillezett gyümölcsökkel, burgonyapürével nagyon csábító volt, végül mégis a heti ajánlatban szereplő tarjára esett a választásunk, amit fokhagymapürével, szalonna chipsszel és petrezselymes burgonyával tálaltak, és nem is kellett csalódnunk. Mivel két borkóstoló között tértünk be az étterembe, így a Halasi Pincészet borait nem fedeztük fel, de a limonádét jó szívvel ajánljuk a kissé megfáradt vendégeknek. 

Egy hétvége alatt csupán ennyi pincészetet és éttermet tudtunk kényelmesen bejárni, de aki több napra készül, még bőven akad választási lehetősége, ha gluténérzékenyként vacsorázni szeretne vagy borkóstolón akar részt venni. A Mandula Étterem és Bor-Bár, a Bock Pincészet és az Óbor Étterem is szerepel a villányi gasztro-bakancslistánkon, ahogy többek között a Jammertal Borbirtok meglátogatása is. Villány kiállta a gluténérzékeny tesztünket, így jó szívvel ajánljuk mindenkinek, tapasztalatunk szerint bármelyik pincébe vagy étterembe is térnek be, a személyzet kedvesen és segítőkészen fogadja a különleges igényekkel érkező vendégeket.

Fotók: Gere Attila Pincészete, Polgár Pincészet, Kúria Borétterem, Halasi Pincészet

Arkangyal éjjel - célkeresztben a nők és az erőszak viszonya

Arkangyal éjjel - célkeresztben a nők és az erőszak viszonya

Baráth Katalin hat évvel ezelőtt A fekete zongorával robbant be a hazai krimiirodalomba, idén nyáron megjelent új regénye azonban már nem az 1900-as évek elején játszódik, hanem napjaink Budapestjén. Az Agave Kiadónál megjelent Arkangyal éjjel témája a nők és az erőszak viszonya, főhőse pedig egy olyan igazságosztó, amilyet még a magyar irodalom sosem látott. 
ae.jpg

A sikert hozó David Veron-sorozat helyszíne a századforduló Magyarországa volt, honnan jött az ötlet, hogy egy napjainkban játszódó regényt írj?

barath_katalin.jpgBaráth Katalin: A konkrét ötlet elég hirtelen támadt. Egyrészt tavaly tavasszal volt egy lazább hónapom, és a nők ellen elkövetett erőszak témája akkor nagyon a levegőben volt, ahogy most is. Másrészt már régóta úgy érzem, mintha a kortárs hazai irodalom csak történelmi távlatból lenne képes bizonyos problémákat tárgyalni. Olvasóként szerintem túltermelés van ezen a téren, és ráadásul valami tanáros-prédikálós attitűd is körül lengi ezeket a műveket, ezt a tendenciát íróként pedig nincs kedvem erősíteni. Ha valami olvasóként nem vonz, az íróként se szokott. Mivel ez fordítva is igaz, ezért fogtam ehhez a korszakában és témájában is forró történethez. Kipróbáltam tudok-e olyan mai regényt írni, amit olvasóként is levennék a polcról.

A regény témája kifejezetten aktuális, hiszen nincs olyan hét, hogy ne olvasnánk vagy látnánk a híradóban valami elborzasztó riportot, kezdve a gólyatábori nemi erőszakoktól egészen a családon belüli erőszakig.

Igen, ezek az ügyek nagyon benne vannak a levegőben, félig-meddig szerencsére, mert végre beszélni kezdtünk erről a problémáról, és végre nem vesszük természetesnek, normálisnak. A regényben azért igyekeztem komplexebben hozzányúlni a témához. Így történt, hogy általában a nők és az erőszak viszonya vált az Arkangyalban témájává, ami egy nagyon összetett, szövevényes viszony. Mindenekelőtt azonban egy jó, működő, kerek regényt akartam írni, mert az emberek szerintem nem szívesen olvasnak regénynek álcázott szociálpolitikai pamfleteket, legföljebb lelkifurdalásból vagy sznobizmusból.

A cselekményben vissza-visszaköszönnek napjaink hírei, mint például az erőszakoskodó egyetemi HÖK-ös. Miért döntöttél úgy, hogy ilyen valós szálakat is beemelsz a fiktív történetbe?

Egy mai történetet akartam írni, ezért kézenfekvő volt, hogy a mai olvasók számára ismerős helyzeteket, helyszíneket, eseteket fogok szerepeltetni. Ettől lesz hiteles, aktuális és valóságos a regény, legalábbis szerintem. A történelmi krimiket is így írom, egy csomó korabeli eseményt bele szoktam fűzni a történetbe, a valóságot mindkét esetben ugyanolyan eszközökkel igyekszem megteremteni.

A regény főhősnője igazán különleges figura, nem egy szokványos nő. Magas, robusztus alkatú és simán megveri a férfiakat. Ki ihlette a névtelen bosszúállót, az arkangyalt?

Senki. Mondanám, hogy sajnos, mert egy ilyen karakter nagy ritkaság az irodalomban, a magyar irodalomban meg aztán különösen. A nyugati képregény-irodalom gazdagabb ilyen téren, főleg mostanában, amikor a nőalakok is egyre realisztikusabbak, és szaporodnak a női olvasókat is megcélzó történetek.

covers_394403.jpgA verekedések leírása részletekbe menő és pontos, esetleg te magad is űzöl valamilyen küzdősportot? 

Ezek a jelenetek abszolút a képzelet termékei, nem szereztem a saját bőrömön tapasztalatokat, és ez így is van jól. Szeretem a szépen megkomponált akciójeleneteket, minden filmet élvezettel nézek, ahol gondot fordítanak az ilyesmire. Nekem csak az volt a célom, hogy ha lehet, kerüljem az abszurd megmozdulásokat, és főleg, hogy ezek a jelenetek is mondjanak valamit a szereplőkről, hogy a mozgásukkal, a testük reakcióival is jellemezzem őket.

A regény lezárása arra enged következtetni, hogy nem zárkózol el a folytatástól. Esetleg a következő regényben megtudhatjuk a főhősnőnk nevét is?

A főszereplő nevének az  eltitkolása eleinte nem volt szándékos, csak a regény közepén tűnt föl, hogy nincs neve, ami végül is annyira nem meglepő egy egyes szám első személyben, monológ formában elmesélt történetnél. Úgy gondoltam végül, hogy egy név több problémát okozna, mint amennyit segítene, olyan asszociációkat keltene az olvasókban, amikre nincs szükség. Folytatást egyelőre nem tervezek, de persze bármi lehetséges, legfőképpen azért, mert megszerettem azt a hangot, amelyen az Arkangyal éjjel beszél.

Jelenleg dolgozol újabb könyvön?

Lassan fél éve szedegetem össze egy sci-fi regény darabjait, szálait, világát, gyűjtöm a szükséges információkat, építem a történetet, úgyhogy lassan ideje leülni és írni. Ezt egyszeri műfaji kirándulásnak tervezem, tartozom magamnak, és a sci-fi iránti lelkesedésemnek annyival, hogy teszek egy kísérletet. Ezen kívül alkalmasint két kisregény-ötletet is farigcsálok, mindkettő krimi. De hogy az említettekből mikor lesz konkrét regény, még nem tudom, mert mindig vannak más, határidős írnivalók, jelen esetben egy dokumentumfilm-forgatókönyv.

Mai napra

„Naponta megújuló boldogság, hogy valaki beszél hozzám a könyv lapjairól, és ezt az élményt megismételhetem, sőt ez az élmény a korom és életkörülményeim áltozásával mindig más és mást közöl.” (Szabó Magda)