Kultography

Arkangyal éjjel - célkeresztben a nők és az erőszak viszonya

Arkangyal éjjel - célkeresztben a nők és az erőszak viszonya

Mádai Adrienn írása itt: - 2016-08-24 13:42

Baráth Katalin hat évvel ezelőtt A fekete zongorával robbant be a hazai krimiirodalomba, idén nyáron megjelent új regénye azonban már nem az 1900-as évek elején játszódik, hanem napjaink Budapestjén. Az Agave Kiadónál megjelent Arkangyal éjjel témája a nők és az erőszak viszonya, főhőse pedig egy olyan igazságosztó, amilyet még a magyar irodalom sosem látott. 
ae.jpg

A sikert hozó David Veron-sorozat helyszíne a századforduló Magyarországa volt, honnan jött az ötlet, hogy egy napjainkban játszódó regényt írj?

barath_katalin.jpgBaráth Katalin: A konkrét ötlet elég hirtelen támadt. Egyrészt tavaly tavasszal volt egy lazább hónapom, és a nők ellen elkövetett erőszak témája akkor nagyon a levegőben volt, ahogy most is. Másrészt már régóta úgy érzem, mintha a kortárs hazai irodalom csak történelmi távlatból lenne képes bizonyos problémákat tárgyalni. Olvasóként szerintem túltermelés van ezen a téren, és ráadásul valami tanáros-prédikálós attitűd is körül lengi ezeket a műveket, ezt a tendenciát íróként pedig nincs kedvem erősíteni. Ha valami olvasóként nem vonz, az íróként se szokott. Mivel ez fordítva is igaz, ezért fogtam ehhez a korszakában és témájában is forró történethez. Kipróbáltam tudok-e olyan mai regényt írni, amit olvasóként is levennék a polcról.

A regény témája kifejezetten aktuális, hiszen nincs olyan hét, hogy ne olvasnánk vagy látnánk a híradóban valami elborzasztó riportot, kezdve a gólyatábori nemi erőszakoktól egészen a családon belüli erőszakig.

Igen, ezek az ügyek nagyon benne vannak a levegőben, félig-meddig szerencsére, mert végre beszélni kezdtünk erről a problémáról, és végre nem vesszük természetesnek, normálisnak. A regényben azért igyekeztem komplexebben hozzányúlni a témához. Így történt, hogy általában a nők és az erőszak viszonya vált az Arkangyalban témájává, ami egy nagyon összetett, szövevényes viszony. Mindenekelőtt azonban egy jó, működő, kerek regényt akartam írni, mert az emberek szerintem nem szívesen olvasnak regénynek álcázott szociálpolitikai pamfleteket, legföljebb lelkifurdalásból vagy sznobizmusból.

A cselekményben vissza-visszaköszönnek napjaink hírei, mint például az erőszakoskodó egyetemi HÖK-ös. Miért döntöttél úgy, hogy ilyen valós szálakat is beemelsz a fiktív történetbe?

Egy mai történetet akartam írni, ezért kézenfekvő volt, hogy a mai olvasók számára ismerős helyzeteket, helyszíneket, eseteket fogok szerepeltetni. Ettől lesz hiteles, aktuális és valóságos a regény, legalábbis szerintem. A történelmi krimiket is így írom, egy csomó korabeli eseményt bele szoktam fűzni a történetbe, a valóságot mindkét esetben ugyanolyan eszközökkel igyekszem megteremteni.

A regény főhősnője igazán különleges figura, nem egy szokványos nő. Magas, robusztus alkatú és simán megveri a férfiakat. Ki ihlette a névtelen bosszúállót, az arkangyalt?

Senki. Mondanám, hogy sajnos, mert egy ilyen karakter nagy ritkaság az irodalomban, a magyar irodalomban meg aztán különösen. A nyugati képregény-irodalom gazdagabb ilyen téren, főleg mostanában, amikor a nőalakok is egyre realisztikusabbak, és szaporodnak a női olvasókat is megcélzó történetek.

covers_394403.jpgA verekedések leírása részletekbe menő és pontos, esetleg te magad is űzöl valamilyen küzdősportot? 

Ezek a jelenetek abszolút a képzelet termékei, nem szereztem a saját bőrömön tapasztalatokat, és ez így is van jól. Szeretem a szépen megkomponált akciójeleneteket, minden filmet élvezettel nézek, ahol gondot fordítanak az ilyesmire. Nekem csak az volt a célom, hogy ha lehet, kerüljem az abszurd megmozdulásokat, és főleg, hogy ezek a jelenetek is mondjanak valamit a szereplőkről, hogy a mozgásukkal, a testük reakcióival is jellemezzem őket.

A regény lezárása arra enged következtetni, hogy nem zárkózol el a folytatástól. Esetleg a következő regényben megtudhatjuk a főhősnőnk nevét is?

A főszereplő nevének az  eltitkolása eleinte nem volt szándékos, csak a regény közepén tűnt föl, hogy nincs neve, ami végül is annyira nem meglepő egy egyes szám első személyben, monológ formában elmesélt történetnél. Úgy gondoltam végül, hogy egy név több problémát okozna, mint amennyit segítene, olyan asszociációkat keltene az olvasókban, amikre nincs szükség. Folytatást egyelőre nem tervezek, de persze bármi lehetséges, legfőképpen azért, mert megszerettem azt a hangot, amelyen az Arkangyal éjjel beszél.

Jelenleg dolgozol újabb könyvön?

Lassan fél éve szedegetem össze egy sci-fi regény darabjait, szálait, világát, gyűjtöm a szükséges információkat, építem a történetet, úgyhogy lassan ideje leülni és írni. Ezt egyszeri műfaji kirándulásnak tervezem, tartozom magamnak, és a sci-fi iránti lelkesedésemnek annyival, hogy teszek egy kísérletet. Ezen kívül alkalmasint két kisregény-ötletet is farigcsálok, mindkettő krimi. De hogy az említettekből mikor lesz konkrét regény, még nem tudom, mert mindig vannak más, határidős írnivalók, jelen esetben egy dokumentumfilm-forgatókönyv.

"Fiúk nem balettoznak, és kész." Vagy mégis?

"Fiúk nem balettoznak, és kész." Vagy mégis?

Billy Elliot története először 2000-ben filmként hódította meg a világot, majd egy évre rá megszületett Melvin Burgess regénye, utána pedig következett Elton John zenéjével a musical változat is. Idén nyáron Budapestre is begyűrűzött a Billy Elliot őrület, az Operában Szirtes Tamás rendezésében láthatjuk a zseniálisan táncoló kisfiú történetét, a könyvesboltokban pedig a Lee Hall forgatókönyve nyomán született regényt vehetjük meg. Utóbbit jó szívvel ajánljuk mindenkinek, az előadással azonban komoly problémáink vannak.

billy2.jpgbilly.jpg1984-ben járunk az angliai bányászsztrájk idején. Észak-Angliában a helyzet napról napra feszültebb, bányászok és rendőrök összecsapásaitól hangos a világsajtó, és visszafojtott lélegzettel figyel mindenki, hogy vajon ki fog győzedelmeskedni, Margaret Thatcher vagy a munkások. Mindeközben Jackie Elliot kisebbik fia, Billy apja tudta nélkül, balettozni kezd bokszolás helyett. A 12 éves kisfiúnak vérében van a zene és a tánc, ahogy azt demenciában szenvedő nagymamájától megtudjuk, akiből hivatásos balerina is lehetett volna. S mi történik, amikor a zord, kemény, bányász apuka megtudja, hogy kisfia balettozik? Kitör a botrány...

A nyolcvanas évek Észak-Angliájában egy fiú nem balettozik, nem riszálja magát, hanem bokszol, focizik vagy birkózik, az férfias, táncolni "csak a buzik táncolnak" - ahogy azt Jackie Elliot is közli fiával, mikor kiderül, hogy a boksz edzés helyett balett órákra jár. Jackie és Tony Elliot, akik egész életükben a tárnákban hajtottak nap, mint nap, most az utcán küzdenek az igazukért, és csípőből elutasítanak mindent, ami nem passzol beszűkült gondolkodásmódjukhoz. Kiabálások, könnyek, veszekedések hosszú sorára van szükség, míg megértik, hogy ha megfosztják Billyt a lehetőségtől, hogy balett-táncos legyen, akkor örök boldogtalanságra kárhoztatják.

Melvin Burgess regénye, melyet Lee Hall forgatókönyve alapján írt meg, kiváló társadalomkritika a nyolcvanas évek Angliájáról, miközben megtanítja az olvasót a legfontosabb leckére, hogy mindig legyen hű önmagához, és hagyja, hogy szerettei azt tegyék, ami boldoggá teszi őket. A Billy Elliot a családi összetartozásról, a támogatásról, az elfogadásról szól, épp ezért szívem szerint kötelező olvasmánnyá tenném nemcsak az általános iskolásoknak, de a szüleiknek is, hogy akkor is támogassák gyermeküket, ha épp olyasmire vágyik, ami nem megszokott vagy épp társadalmilag nem elfogadott az adott közegben.

A regény elolvasása után azonnal jegyet váltottam az Operában látható Billy Elliot musicalre is, hiszen egy ilyen kiváló történetet, ennyi remek karakterrel öröm viszontlátni a színpadon. Legalábbis ezt hittem. A Szirtes Tamás által rendezett darab azonban nem épp az a Billy Elliot, amit a könyvből és a 2000-ben bemutatott filmből megismertem. A Madách Színház direktora, ugyanis úgy döntött, hogy "non replica" verzióban, azaz nem a külföldi nagy sikerű produkció másolataként, hanem újraértelmezve rendezi meg a musicalt, bár ne tette volna. Felszínes, giccses és messzemenőkig öncélú előadás született így, melyből minden hiányzik, ami valóban drámaivá teszi a történetet. Jó kérdés, hogy vajon kiben nem bízott Szirtes Tamás: a színészeiben, hogy képesek lennének-e eljátszani az erős drámai szerepeket, a közönségben, hogy szeretné-e a kemény üzenetekkel megtűzdelt előadást vagy önmagában, hogy képes lenne-e megrendezni egy komoly dráma musical változatát? Bármelyik esetről is van szó, a végeredmény önmagáért beszél. A horror árú jegyekért cserébe a nézők végignézhetik, ahogy műanyagba öntik és cukormázzal feldíszítik Billy Elliot történetét.

billy_elliot.jpgA darabból olyan fontos részletek maradtak ki, mint Billy elhunyt édesanyjának zongorája. Hiszen miért is lenne fontos az a hangszer, amelyen Billy imád "pötyögni", mert édesanyjára emlékezteti, és amit az édesapa feldarabol tűzifának karácsonykor, hogy ha már valódi ajándékot és lakomát nem tud nyújtani a családjának, legalább egy kis meleget biztosítson számukra a fogvacogtató ínség idején. Ugyan, ez mellékes, ahogy a sztrájkolók nélkülözésének pontos bemutatása is, hiszen az nem vicces. Továbbá mellékes a musical alkotói szerint az a jelenet is, amikor Jackie Elliot és nagyobbik fia, Tony egymásra talál, és mindent félredobnak, hogy segítsenek Billynek felvételizni a Királyi Balettintézetbe. Míg a könyvben és a filmben ez az egyik legfontosabb katartikus jelenet, addig a musicalben végignézhetjük ennek tökéletes ellentétét, veszekedést, verekedést, és ahogy Tony káromkodva faképnél hagyja az apját. Egyszerűen érthetetlen ez a jelenet, mintha a szerző és a rendező nem látta volna a filmet és nem olvasta volna a könyvet. Érthetetlen az is, hogy miért kellett bohócruhába bújtatni és óriás cipőkkel körülvéve táncoltatni Billyt és meleg barátját Michaelt, holott Michael női ruhába öltözése és beszélgetései Billyvel pont nem a bohóckodásról szólnak, hanem az önképének fejlődéséről, ahogy rádöbben, hogy a saját neméhez vonzódik. Az Operában elfogadás nincs, buzizás cserébe annál inkább!

Az előadás hibáiban nem az a legbosszantóbb, amikor drámai elemeket, jeleneteket kihagynak vagy éppen megmásítanak, hiszen a musical egy könnyed műfaj és nem lehet színpadon ugyanúgy ábrázolni egy történetet, mint a filmvásznon, de az már komoly probléma, ha üressé, felszínessé és csilli-villi, giccses vígjátékká változtatnak egy drámát. Mindehhez még pluszba társul a karakterek motivációjának szinte teljes hiánya, valamint a totális logikátlanság. Csak hogy a legnagyobb és legfájdalmasabbat kiemeljem, mégis mi indokolja azt, hogy az előadás végén Billy azt mondja a családjának, hogy nem vették fel a balettintézetbe, miközben felvették? Az előadás alapján az indok az volt, hogy így a Tonyt alakító színész - aki kora alapján simán Billy apja is lehetett volna - még egyszer káromkodhat és barackot nyomhat a gyerek fejére. 

Hosszan lehetne még sorolni az előadás hibáit, mert minden jelenetre jut vagy egy tucat belőlük, épp ezért, akit érdekel a Billy Elliot, ne az előadásra váltson jegyet, hanem vegye kézbe a Cartaphilus Könyvkiadónál megjelent regényt vagy nézze meg a filmet, mert ezekből életre szóló tanításokra tehet szert.

Fotó: Magyar Állami Operaház

"Hallo, we apologize for Rihanna"- szólt egy ausztrál üzenete Barbadosra

"Hallo, we apologize for Rihanna"- szólt egy ausztrál üzenete Barbadosra

 

Mint azt már internet szerte olvashattuk Rihanna mély csalódást okozott. Nem volt elég a 30 perces késés, de Riri olyan semmit mondó arccal nyomta végig azt a maradék 1 órát, hogy nekem fájt. Ez után a cikis bukás után kétkedve vártam a hétfői Sia koncertet.

016_sia-xl.jpgAz ausztrál dalszerző-énekesnő is késett ugyan 20 percet, de olyan előadást tett a színpadra, ami profihoz méltó. Lehet vitatkozni, hogy milyen koncert illik egy fesztiválhoz, de egy biztos, Sia nem vette semmibe közönségét, mint ahogy azt kedves csütörtöki kolléganője tette. Az egész show egy elejétől a végéig megkomponált előadást volt. Sia a háttérben meghúzódva énekelte el a dalokat, csak a dobogó helyét változtatták néha amin állt, de lényegében nem nagyon "zavart be" a színpadképbe. A show főszereplői a táncosok voltak, akik minden számhoz különböző koreográfiát adtak elő. Talán tényleg a show a legjobb szó, hiszen a számokat illetően kb. fel is tehettünk volna egy CD-t. Természetesen hallhattuk a nagy klasszikusokat mint például a Cheap Thrills, a Chandelier vagy a Titanium (ft. David Guetta).


Az estét egy finoman elhelyezett fricska színesítette, a Diamonds című szám eléneklése után az egyik táncostól a következő mondatott hallhattuk miközben egy telefonkagylót tartott a füléhez: "Hallo? We apologize for Rihanna" (Halló? Mi kérünk elnézést Rihannáért!)

001_sia-644x429.jpgVan, aki nyilván több szívre és lélekre vágyott volna, zenekarral és több kommunikációval a közönség felé. Ez már ízlés kérdése, mi meg voltunk elégedve.


A hétfői napon Sia mellett a tinik egyik jelenlegi kedvence a CHVRCHES is tiszteletét tette az A38 sátorban. A skót szintipop trió hozta a 3 legnagyobb slágerét, de azon kívül nem igazán tett ránk túl nagy benyomást. Jó kezdés lagymatag közép rész, majd a slágerekkel erős befejezés. Ezzel párhuzamban az Oasisból is ismert Noel Gallagher a Nagyszínpadon szórakoztatta egy igen jó hangulatú koncerttel a közönséget. Azért a saját dalokon kívül felcsendült például a Wonderwall kicsit átdolgozva, mely így is nagy sikert aratott.

 

 

Sziget, szerelmem!

Sziget, szerelmem!

Idén jöttem rá, hogy mennyi emlék fűz a nyár legnagyobb Budapesti fesztiváljához. Az elmúlt pár évben mindig megfogadom, hogy jövőre már nem megyek, hiszen drága, hangos, poros és amúgy is öregszem, aztán látom a plakátokat, ellepik a várost a karszalagos külföldiek és lám itt állok Sia koncertjén…

sziget1.jpg16 évesen először végigsétálva a K- hídon azt hittem valami álomba csöppentem. Minden színes, minden új, mindenki kedves. Helyszínről helyszínre barangoltam be a fesztivált minden nap más és más ismerősömmel, de így sem jutottam soha a végére. Először még Excelben összeállítottam, hogy melyik nap mire vagyok kíváncsi. szerintem 1 napig sem sikerült tartani magam a tervezethez. A következő évben már nem is próbálkoztam ilyesmivel, sodrottam az árral és az ismerősökkel.   Emlékeztek még a Milli tejbárra ahol tömtük magunkba a túrós csuszát? Akkor az volt az volt a top. Ma már sziget szerte válogathatunk a legjobb étkezdék között, a fesztivál igazi gourmet paradicsommá változott. A programok is egyre csak bővülnek: sok cirkuszi és színházi előadás, kiállítás, mozi, csoportos program, vagy akár a civil sziget.

sziget2.jpgEgyütt nőttem fel a Szigettel. Láttam hogyan fejlődik, és növi ki magát egy nemzetközileg elismert fesztivállá. Szerelmek, barátságok, élmények és az összetartozás élménye kötnek ide. Együtt örültem jó pár szigetlakó ismerősömmel az első konténeres WC-nek, ültem fel a Sziget Eye-ra vagy vittem vissza a kötelezően kiváltandó szemeteszsákot, üresen.  Az arculat fejlődésével a design is ámulásra késztet. Bármerre járunk, valami valahol mindig világít, csillog vagy forog. Igen, ez a sziget már nem az a sziget ami 10 éve volt. A teltház gyakorlatilag lehetetlenné teszi a közlekedést bizonyos csomópontokon, és igen, egyre kevesebb magyar szót hallani. Bele kell törődni és lassan átadni a staféta botot a fiatalságnak. De azért jövőre találkozunk, ugye?!

Négy ínyencség a szépirodalom kedvelőinek

Négy ínyencség a szépirodalom kedvelőinek

Eljött az augusztus és bár időnként már meg-megcsap az ősz távoli illata, azért még javában tart a nyár. A könnyű strandolvasmányoktól kissé megcsömörlötten egy kis szépirodalmi összeállítással készültünk, hiszen ez az időszak nemcsak a felhőtlen pillanatok, de a szabadság ideje is, amikor talán több figyelmünk, kedvünk jut egy-egy nagyobb lélegzetvételű vagy éppen lelket felkavaró mű befogadására.

befunkycollage1_1.jpg
3111635_5.jpgTamás Zsuzsa: Mit tud a kert

A kötet olyan vékonyka, hogy szinte kínálkozik csak úgy zsebre vágni, fél kézzel fellapozni két gondolat között, de a fizikai méret megtévesztő. Ezek a versek komoly mélységeket érintenek, hihetetlen érzékenységgel rezonálnak halálra, anyaságra, nőiségre és egyáltalán, a létezésre. Fényből is, árnyékból is akad benne bőven, s a verssorok olyan ajtókat nyitnak meg, amelyek mögött az olvasó önmagával találkozhat. “Mit tud a kert a reményről?/Mondd, vajon emlékszik-e ránk?/Vagy úgy növeszti fája gyűrűjét,/hogy nem tudja azt a délutánt?” Tamás Zsuzsa Mit tud a kert című kötete, mely a Magvető Kiadónál jelent meg kényelmes lustulásra és a nyári nyugalom megzavarására kifejezetten alkalmas és ajánlott.

 

743723f.jpgÁmosz Oz: Júdás

Az izraeli író legújabb regénye pillanatok alatt vált könyvsikerré Európában. A szerelmi történetnek álcázott regény főhőse, Smuel Asch voltaképpen önmagát, élete célját keresi a vérontások utáni Jeruzsálemben, ahol az áhított, de elérhetetlen szerelem mellett saját eszmei démonjaival, és népének történelmi örökségével is szembe kell néznie. A történet szövetébe pedig bravúrosan van beleszőve a karióti Júdás alakja, aki körül több a becsontosodott válasz, mint a kérdés, ám a szerző nem átallja föltenni e kérdéseket, és a főhős szájába adva meglehetősen új válaszokat is adni rájuk. Lebilincselő, szívszorító és letehetetlen olvasmány Ámosz Oz regénye, mely az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

 

1194554_2.jpgKántor Péter: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből

Aki kötélen egyensúlyoz, jól tudja, hogy egy dolgot nem szabad: lenézni. Emelt fő, pillantás a horizonton és könnyed (vagy annak tűnő) lépések. Belül persze feszít a szív, szorít a gyomor, de a tekintet és a láb könnyű. Kántor Péter novelláit olvasva is ezt érezhetjük: könnyen befogadható (vagy annak tűnő) történetek vasárnapi ebédről, nagymamáról, bútorokról, sétákról. És persze álmok, képek és rohanás, korrajz, gyász, szerepjáték. Mindez azonban biztos kézzel, nyugodt, előre szegezett pillantással tárul az olvasó elé, de valahol, a történetek alján, lent, a mélyben ott az a kis szívszorítás, az az ismerős, "nemszeretem gyomorremegés". Csak le ne nézzünk! Az Egy kötéltáncos feljegyzéseiből című kötet a Magvető Kiadónál jelent meg.

 

hasnyalmirigynapl.jpgEsterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

Az idei könyvhéten még dedikálta Hasnyálmirigynapló című kötetét, mely a legtöbb példányban eladott mű volt az egyhetes rendezvényen, majd alig egy hónap múlva, július 14-én, már Esterházy Péter halálhírével volt tele a média. Temetésén Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát úgy fogalmazott: Esterházy Péter újjáteremtett szavakban tudta elmondani a teremtés kimeríthetetlen valóságát és tragédiáját, gyönyörűségét és ellentmondásosságát. Hasnyálmirigynapló című kötete fájdalmasan lenyűgöző, mely olyan kérdéseket boncolgat, hogy mit lehet tenni, ha a test, amely addig mindenestül a munkát szolgálta, egyszerre az írás ellen fordul? Mi történik az "ontológiai derűvel", amikor a halálos betegség mindennapi gyakorlattá válik? Megírható-e szerelemként a hasnyálmirigyrák? Esterházy Péter utolsó könyve, mely a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg, nem egyszerű történet, de számunkra kötelező olvasmány.

Életre kel a fantáziavilág a Szigeten

Életre kel a fantáziavilág a Szigeten

Óriási sárkány, űrlények és űrhajók, polip karokon, felhőkön és egyéb furcsaságokon megpihenő emberek. Nem, ezek a képek nem egy fantasztikus film jelenetei, „csupán” a Sziget hétköznapjait tarkító pillanatok. A Fesztiválköztársaság különböző szegleteiben ugyanis idén is majd’ száz köztéri installációval találkozhatunk.sziget_art_of_freedom_kiemelt.jpg 

sziget_art_of_freedom.jpgAz Art Of Freedom pályázatra minden évben várják a lelkes dizájnerek, képzőművészek, fényszobrászok vagy ügyes „amatőrök” ötleteit, a legjobb pályamunkák a Sziget Fesztiválköztársaság terein kelhetnek életre. Idén kétszáznál is több pályamunka érkezett – köztük külföldről is – melyekből mintegy százzal találkozhatunk is majd a fesztiválon. Így érdemes két koncert között figyelmesen körbejárni a Szigetet, ahol olyan alkotásokkal találkozhatunk, mint a szemétből és lomból épült Űrkomp 3.0, a polip karokat formázó Octopuff, a csillagképeket megidéző Csillagos égbolt vagy a napfénytől óvó Chillagszemű juhász. A több tucatnyi installáció némelyike remek pihenőhely – mint a hűs árnyékot adó Kerekerdő az ArtZone-ban vagy az esernyőkből épült Szerelem Pavilon -, de vannak vidám pillanatokat szerző, szelfizésre csábító szobrok is, - mint az életnagyságú birkákat formázó Pop Sheep vagy az ide tévedt UFO család. Mert a Sziget sokszínűségéhez hozzátartoznak az apró, rejtett szépségek és az égig emelkedő alkotások is, amik megnevetettnek, aktivitásra késztetnek, vagy éppen elgondolkoztatnak. Pont úgy, ahogy a bicskei diákok által épített Dragon Of Freedom, ami 15 ezer PET-palackból kel életre, hála 70 diák szorgalmának. A Vajda Kreatív Csoport egyébként visszatérő pályázó, akiknek minden alkotása újrahasznosított anyagokból épül, hogy felhívják a figyelmet környezetünk védelmére, a legaktívabb diákok pedig 80-100 órát is dolgoznak az installációkon, amiért Sziget bérlet a jutalom. 

A Fonalgerillák csapata 2011 óta köti be a város köztereit és villamosait, hogy kézi kötéssel és horgolással széppé tegyék azokat. A kötőtűs brigád az elmúlt években a Fröccskert fáit bújtatta kötött ruhákba, idén pedig az emblematikus Sziget felirat „I” betűjére csapnak le, amihez várják a Szigetlakók segítségét is. Az „I” betűből ugyanis a fesztivál első napján 14 órától bárki feltűzheti a saját kötött-horgolt alkotásait, hogy megszülethessen egy nemzetközi virágoskert.

150 éves a Fővárosi Állat- és Növénykert

150 éves a Fővárosi Állat- és Növénykert

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyike a világ legrégebbi állatkertjeinek, megnyitására 1866. augusztus 9-én került sor, vagyis augusztus 9-én, kedden lesz pont 150 éves. A jeles eseményre sok mindennel készülnek az állatkert dolgozói, mind a születésnapon, mind másnap számos izgalmas programmal, koncerttel várják a nagyközönséget.

zoo_150ev_fb_hirlevel_900x450.jpgzoo_150eves_logo_ok.jpgAugusztus 9-én már 9 órától számos programmal várja a Fővárosi Állat- és Növénykert a látogatókat. A Főkapu térnél a Nagyszínpadon egész nap népi játékokat próbálhatnak ki az apróságok, de lesz több mesekoncert, fellép többek között Bíró Eszter is Állati Zenés ABC előadásával, míg a Madarak együttes hatalmas állatkerti mulatsággal készül a jeles napra. Délután egy órától a Nagytó parton kézműves foglalkozások és állatbemutatók, klasszikus zenei koncertek és mesekavics festés lesz a program, míg a Tigriskifutónál bábjátékkal és bűvésztrükkökkel szórakoztatják a gyerekeket, de lehetőség lesz állatfigurák készítésére is. Az Ausztrálházban több beszélgetésre is sor kerül a nap folyamán, Németh Kristóf, Oroszlán Szonja és Dolák-Saly Róbert is mesél az állatkerthez és az állatokhoz fűződő viszonyáról. A Madagaszkár-házban pedig többek között Geszti Péter és Pogány Judit várja a látogatókat egy-egy órára.

Augusztus 10-én az ünnepi programsorozat tovább folytatódik. A Főkapu térnél 9 órától a Papajazz zenél 11-től pedig a fergeteges brazil ritmusok játsszák majd a főszerepet a bejáratnál. Délben Mester László "Pintyő"  és zenésztársai muzsikálását hallgathatjuk meg a Nagytó partjánál, aki azonban inkább Dél-amerikai dallamokra kíváncsi, neki Luis Eduardo Castagno koncertjét ajánljuk, aki egyenesen Buenos Airesből érkezik és a Dél-Amerika kifutónál zenél barátaival közösen. Délután háromtól az India-házban Mesés India címmel nézhetjük meg a a Calcutta Trió előadását, míg a Szavannaházban pedig Ibrahima Fal "Ibro"  Szenegálból, Said Tichiti Marokkóból és Vázsonyi János előadásában afrikai ritmusokra rophatjuk.

További információ az állatkert honlapján található.

Merész teremtéstörténet Wm. Paul Youngtól

Merész teremtéstörténet Wm. Paul Youngtól

A 22 millió példányban elkelt sikerkönyv, A Viskó szerzőjének új, minden eddiginél felforgatóbb regényét jövő hét hétfőtől már itthon is megvásárolhatjuk. Wm. Paul Young legújabb kötete, az Éva az Alexandra Kiadó gondozásában jelenik meg.

eva.jpgb150db3b-e8f3-43e1-9d10-4702ed55a0ee.jpgTörténetünk hőse, John, a Begyűjtő különös helyen él; szigete a világok határán fekszik, egy dimenziók közti redőben. Egy nap az óceán hatalmas konténert sodor a partra, melyben tizenkét holttest hever. A roncsok közt kutatva John egy fiatal lányra bukkan, aki csodával határos módon túlélte a tragédiát. A sziget Gyógyítói és Tudósai hamarosan felfedezik, hogy a lány genetikai adottságai nem mindennapiak: teste minden egyes sejtjében ott hordozza az egész emberiséget...

Lilly felépülése lázálmokkal és hallucinációkkal terhes, látomásai során Éva, Minden Élők Anyja látogat el hozzá, hogy felfedje előtte az elfeledett igazságot a teremtésről és a bűnbeesésről. Álom és ébrenlét, mitológia és valóság fonódik szorosan egymásba, Lilly pedig ráeszmél, hogy neki is óriási szerepe van az események alakulásában, a tét pedig nem más, mint Ádám és Éva leszármazottainak múltja és jövője.

Wm. Paul Young Kanadában született, gyerekkorát viszont Új-Guinea bennszülött törzsei között töltötte misszionárius szüleivel. Kezdetben csupán közeli barátainak és családtagjainak írta történeteit, míg A Viskó (melynek megírásában saját, fiatalkori útkeresése inspirálta) el nem hozta számára az ismertséget. Mindkét eddigi regénye felkerült a New York Times sikerlistájának első helyére.

Könyvet a férfiak kezébe!

Könyvet a férfiak kezébe!

„Segítsd a férfit, hogy rátaláljon!” Az Athenaeum Kiadó mozgalmat indít a férfiak olvasásáért. Az olvasás az elmúlt 25 évben elveszítette a férfiakat. Egyszerűen eltűntek. Igen, mi is ismerünk olvasó férfiakat, sőt, író férfiakat is ismerünk. Ha azonban elemezzük a nagy (egységes) mérőszámokat, a helyzet drámaisága élesen, pontosan rajzolódik ki. A könyvvásárlók óriási többsége nő.

13697086_1080717978631834_3551141122083331535_n.jpg13697086_1080717978631834_3551141122083331535_n.jpgA nők 150 éve küzdenek a jog előtti egyenlőségért, az esélyegyenlőségért és az egyenlő bánásmódért. Az emancipációs (és egyéb gender) mozgalmak eredményeit, további céljait könyvtárnyi irodalom foglalja össze, ezernyi egyetemi kutatás viszi tovább – ezeket az eredményeket civil kezdeményezések igyekeznek a hétköznapi valóságba is átemelni. Tisztelet a nőknek, akik a többi nőért harcolnak!

Van azonban egy terület, ahol a nők mára akkora túlsúlyra tettek szert, hogy az kifejezetten riasztó, káros és veszélyes. Pontosítunk: nem a nők túlsúlya a riasztó, hanem a férfiak alulreprezentáltsága. Ez a terület az olvasás. Az olvasás az elmúlt 25 évben elveszítette a férfiakat. Egyszerűen eltűntek. Igen, mi is ismerünk olvasó férfiakat, sőt, író férfiakat is ismerünk. Ha azonban elemezzük a nagy (egységes) mérőszámokat, a helyzet drámaisága élesen, pontosan rajzolódik ki. A könyvvásárlók óriási többsége nő. 

Éppen ezért az Athenaeum Kiadó ad hoc mozgalmat indít „Segítsd a férfit, hogy rátaláljon!” szlogennel.

1. Felhívást intéznek olvasóikhoz, hogy ajánljanak olvasnivalót férfi ismerőeiknek a Facebookon #segitsdaferfit hashtaggel, készítsenek mémeket, amelyek a párok közös olvasását, az olvasás, férfiakra gyakorolt hatását jeleníti meg!

2. Felhívást intéznek minden Facebook felhasználóihoz, hogy segítsen eljuttatni ezt az üzenetet a lehető legtöbb emberhez!

3. Felhívást intéznek a magyar médiához, hogy foglalkozzon a kérdéssel, segítsen társadalmi párbeszédet kezdeményezni a témáról – mert megoldások mindig a diskurzusokból születnek.

4. Felhívást intéznek minden magyar könyvkiadóhoz, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, és együtt, akár közös rendszerben segítsenek a férfiakat visszatalálni az olvasáshoz.

Márai klasszikus mondata: Gondold meg, hogy csak az ember olvas. Ma ez így érvényes: Gondold meg, hogy csak a nő olvas. Meggyőződésünk, hogy csak az olvasó nő az, aki segíteni tud abban, hogy ez megváltozzon.

Egészség és jó kapcsolatok, íme a kulcs mindkettőhöz!

Egészség és jó kapcsolatok, íme a kulcs mindkettőhöz!

Milyen mértékben befolyásolják gondolataink, érzelmeink és hitünk a fizikai egészségünket? Miért van az, hogy rekordszámú fiatal férfi képtelen boldogulni a tanulmányaival, nem tud szót érteni a lányokkal, és szexuálisan is kudarcot vall rendszeresen? Ezekre a kérdésekre ad válasz a Libri Kiadónál megjelent két könyv, a Gyógyító elme és a Nincs kapcsolat.

slider_24.jpggye.jpgJo Marchant, PhD-fokozatú genetikus és mikrobiológus már számtalan ismeretterjesztő témában publikált az elmúlt években, most pedig a mentális állapotunk élettani hatásait vizsgálva vont le következtetéseket, és írta meg Gyógyító elme - Az orvosod te magad légy! című könyvét. Marchant abból indul ki, hogy manapság, ha egy páciens betegnek érzi magát, de az orvosa nem tudja képalkotó és egyéb diagnosztikai vizsgálatokkal kideríteni a problémáját, akkor lényegében egészségesnek tartja. Az orvosok szerinte nem foglalkoznak az elmével, és az elme testre gyakorolt hatásával, épp ezért, ha nem találnak valami kézzel fogható tünetet vagy tünetegyüttest, akkor magával a ténnyel, hogy a páciens betegnek érzi magát, nem tudnak mit kezdeni. Az író szerint másfajta hozzáállásra van szükség, ugyanis ha jobban odafigyelnének az orvosok a mentális állapotra, és annak a testre gyakorolt hatását elismernék, hatékonyabban léphetnének fel az áltudományos tanok és hamis terápiák ellen is.

Részletesen ír a kötet első felében a placebohatásról, a hipnózisról, a bélműködés lassításáról, az ízek és szagok immunrendszerünket erősítő hatásairól, sőt a szavak erejéről is. A könyv második felében pedig már kicsit tudományos fantasztikus vizekre evez, mert olyan jelenségekről van szó, mint a génjeink működésének befolyásolása. De olyan pszichológiai trükkökről is ír, amelyek által jobban megérthetjük, miért reagálunk egyes helyzetekre úgy ahogy, és e kapcsán a stressz káros hatásáról, a negatív gondolatok romboló és roncsoló erejéről is olvashatunk.

Összességében Jo Marchant kötete egy érdekes olvasmány, tele olyan jelenséggel és magyarázattal, amit az olvasó vagy elhisz vagy sem, azonban izgalmas felfedezéseket is tehetünk saját magunkkal kapcsolatban a könyvet lapozgatva, ezért az erre nyitott olvasók számára jó szívvel ajánljuk a Gyógyító elmét.

3196869_4.jpgNikita D. Coulombe, a világhírű szociálpszichológus közreműködésével írta meg Nincs kapcsolat - hová lettek a férfiak című könyvét Philip Zimbardo, mely egy olyan problémakört vázol fel és ad megoldási módokat, ami mindannyiunkat, férfiakat és nőket, szülőket és gyereket egyaránt érint. Zimbardo azt tapasztalta, hogy az elmúlt évtizedekben erős változáson mentek át a férfiak és a férfi szerepkörök. Köszönhetően az apa nélküli családoknak, az iskolarendszerek hiányosságainak, a környezet és technológia változásának korunk fiatal férfiai számtalan falba ütköznek életük során, és a legtöbbet képtelenek ledönteni legyen szó tanulásról, munkáról vagy akár a nőkről.

A probléma gyökere az író szerint onnan ered, hogy míg a feminista mozgalmak által a női szerepek újra lettek gondolva, és folyamatos párbeszéd van róluk, ezáltal alkalmazkodnak a jelenkor igényeihez, azonban mindez a férfiak esetében nem történt meg. Elvárjuk a fiatal felnőtt férfiaktól, hogy mind egyenes jellemű és kezdeményező állampolgárok legyenek, akik felelősséget vállalnak cselekedeteikért, és másokkal karöltve egységben dolgoznak a közösség fejlesztésén és nemzetük felvirágoztatásán. A probléma az, hogy sem a család, sem a társadalom nem erre motiválja őket, helyette csírájában folytja el kreatív, intellektuális és szociális képességeik kibontakozását, írja Zimbardo. A részletesen levezetett problémahalmazra azonban válaszokkal is készült az író, mint például, hogy a családon belül hogyan kell feloldani a tabutémákat, milyen szerepe van egy apának a családban, milyen lépéseket kellene tenniük a kormányoknak és iskoláknak, és természetesen a férfiakat is megszólítja, hogy mit tehetnek ők saját maguk sikerességéért. 

A Nincs kapcsolat egy érdekes problémára hívja fel a figyelmet, melyről szeretünk tudomást sem venni, vagy csak puffogni az orrunk alatt - "Ezek a fiatalok!" dörmögéssel. Az író által megvilágítva, azonban már egész más színben tűnnek fel az olvasó előtt a fiatal férfiak. Zimbardo könyve megosztó olvasmány, lesznek részek, amikkel biztos nem értünk egyet, lesznek, amik elgondolkoztatnak, sőt lelkesen bólogatunk olvasásközben. Leginkább a szociálpszichológia iránt érdeklődők számára ajánljuk a könyvet, de azon férfiak számára is hasznos olvasmány lehet, akik nem érzik jól magukat a bőrükben, és szeretnének ez ellen tenni valamit.

Megmondjuk, hol szerezd be a legmenőbb fesztiválszetteket

Megmondjuk, hol szerezd be a legmenőbb fesztiválszetteket

Már tombol a nyári hőség, a fesztiválszezonnak is még csak a közepén járunk, Budapest belvárosában pedig jobbnál jobb leértékelésekre bukkanhatunk. Most 3 second hand boltot ajánlunk nektek, ahol minden bizonnyal megtalálhatjátok a legmenőbb fesztiválszetteket.

slider_23.jpg

jajcica.JPGJaj Cica

1063 Budapest, Szonda utca 58.

A Jaj Cica a Szondi utcában vár mindenkit, az ország legnagyobb Levi’s farmer és Hawaii-ing kínálatával. Itt nem csak magánszemélyek, de színházak is előszeretettel vásárolnak, ráadásul az árak sincsenek az egekben. Boa, western csizma, nyakkendő, repülős szemüveg, kitűzők, szinte bármi megtalálható a kínálatukban, ezért érdemes jó pár órát rászánni a készlet átböngészésére!

 

retrock.jpgRetrock

1061 Budapest, Anker köz 2-4.

A Retrock forgalmas helyen, két szinten várja a látogatókat. A bolt a turisták körében is közkedvelt, épp ezért nem ez a legolcsóbb secon hand Budapesten, mégis megéri betérni. A csillámflitteres ruháktól a különböző napszemüvegeken át, a kistáskákig minden megtalálható a boltban, amik között igazi ínyencségekre is bukkanhatunk. Az árukészlet pedig nem csak használt ruhákból áll, de designer darabokat is lehet venni.

 

cidonia.jpgCydonia Tearoom & Vintage

Akácfa utca 37-39, Budapest, 1072

A Cydonia Tearoom & Vintage boltot üzemeltető hölgy igazi vintage függő, s ugyan jelenleg épp költöznek, de hamarosan sor kerül az új hely megnyitójára, ráadásul nem is akárhogy. A különleges ruhák mellett már tradicionális angol teát, házi süteményeket, a legjobb minőségű kávékat és különleges limonádékat is szürcsölhetjük majd, miközben izgalmasabbnál, izgalmasabb ruhák és kiegészítők között válogathatunk. A vintage ruhákért és kiegészítőkért pedig egészen Londonig is elmennek, nem csak itthonról szerzik be az árukészletet.

100 alapanyag, 100 szuper gluténmentes recept

100 alapanyag, 100 szuper gluténmentes recept

A gluténmentes élet útvesztőjében nem egyszerű megtalálni, mit is lehet biztonsággal fogyasztani, és hogyan érdemes azt elkészíteni. Ebben nyújt segítséget az Alexandra Kiadónál megjelent A 100 legjobb gluténmentes étel - Nélkülözhetetlen kalauz a gluténmentes étkezéshez 100 ízletes recepttel című szakácskönyv, melyből mi is kipróbáltunk pár receptet.

slider_22.jpgf8769424-ecaa-4511-8009-63b861993cec.jpgAmikor az emberről megállapítják az orvosok, hogy gluténérzékeny az első gondolata az, hogy "Te jó ég, mit fogok én ezután enni?!". Persze a helyzet közel s távol nem olyan siralmas, mint azt elsőre gondolnánk. A gluténérzékenyek is rengeteg mindent ehetnek, csak arra kell odafigyelniük, hogy az adott ételben még nyomokban se forduljon elő glutén. Na de mi is az a glutén? A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt, amit bizony sok helyen sokféleképpen használnak fel, kezdve a legalapvetőbb termékekig, mint a kenyér és tésztafélék egészen a késztermékekig, mint a pudingporok, szószok, levesporok. Ez a fránya glutén pedig nagy károkat tud okozni azok bélrendszerében, akik érzékenyek rá, gyógyszer egyelőre még nincs, csak a szigorú diéta az egyetlen megoldás a betegségre.

A 100 legjobb gluténmentes étel - Nélkülözhetetlen kalauz a gluténmentes étkezéshez 100 ízletes recepttel című szakácskönyv tételesen, kategóriákra osztva veszi sorba, hogy milyen tejtermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat és húsokat lehet fogyasztani, azoknak milyen élettani hatása van, és mindegyik mellé társul egy szuper recept is. A 100 közül kettőt próbáltunk ki elsőre, a burgonyás-hagymás frittatat és a zöldséglepényt kukoricalisztből.

A frittata remek ötlet, gyorsan elkészíthető és akár reggelire, ebédre vagy vacsorára is fogyaszthatjuk főfogásként vagy köretként. Nálunk vacsorára készült az olaszos tojáslepény némi módosítással. A recept szerint kellett volna bele tenni vörös quinoat is, de mivel ennek híján volt a spejz, így inkább a krumpli adagot emeltük meg, és így is kiváló, laktató és finom étel került az asztalunkra. Egy dologra azonban érdemes különös figyelmet fordítani, ez pedig a sózás. Ugyanis az édes hagyma és a párolt krumpli miatt muszáj kicsit lendületesebben sózni, különben nem jönnek ki jól az ízek, és nem győzzük evés közben a sószórót használni. Ezt leszámítva a recept tökéletes, ha tovább akarjuk fokozni az élvezeteket, akkor javasoljuk, hogy egy kevés tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk a tojáslepényt vagy sült bacon szalonnával.

A kukoricás zöldséglepény hamis vegetáriánus pizzának is beillik, amit a frittatahoz hasonlóan kedvünk szerint variálhatunk. A recept egyetlen problémás pontja a kukoricadara főzésénél a helyes arányok eltalálása, bár ez más hasonló ételnél is előjön, ugyanis az a fránya kukorica hol kevesebb, hol több vizet igényel a helyes állag eléréséhez. Azonban ha túljutottunk az első megpróbáltatáson, és sikerült elkészíteni a tökéletes polentát már nem ütközhetünk akadályokba, hiszen csak fel kell a tepsiben díszítenünk a ragyogó sárga hamis pizzatésztánkat mindenféle földi jóval. Mi lilahagymát, koktélparadicsomot, kaliforniai paprikát, olajbogyót és kétféle sajtot mozarellát és gouda sajtot tettünk a tetejére, friss oregánóval és bazsalikomlevéllel díszítettük, majd 15 perc alatt készre sütöttük.

Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent A 100 legjobb gluténmentes étel - Nélkülözhetetlen kalauz a gluténmentes étkezéshez 100 ízletes recepttel című szakácskönyv jó választás a gluténérzékenyeknek, mert ötletes, jó receptekkel gazdagíthatják a konyhai repertoárjukat, és emellett hasznos információkat is megtudnak az alapanyagokról.

Öt könyv, öt kaland a nyárra

Öt könyv, öt kaland a nyárra

Akár a strandon heverészve, akár a nyaralás közben a hotelben ücsörögve vagy épp csak a szabadság idején a légkondicionált szobában hűsölve is igazi fergeteges élményeket ígérnek az alábbi regények. Összegyűjtöttünk öt nemrég megjelent kötetet, melyek közül mindenki megtalálhatja kedvencét, legyen szó sci-fi, fantasztikus, horror vagy épp kalandregényről.
slider_21.jpg

eltemetett.jpgKazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás 

Az Európa Könyvkiadónál jelent meg Kazuo Ishiguro regénye, mely egy titokzatos régi világba kalauzolja az olvasót, mikor még babonák és varázslatos teremtmények uralták az emberek hétköznapjait. Történetünk két hőse Beatrice és Axl, az idős házaspár, akik fiúk meglátogatására indulnak a közeli faluba. Azonban az Arthur király halála utáni időkben ez nem volt épp veszélytelen vállalkozás. A reájuk leselkedő fenyegetések közepette számtalan ismeretlennel sodorja össze őket a sors, akiknek története közelebb visz minket ennek a furcsa világnak a megértéséhez. Barlanglakásukból indulva, az emberi emlékezetet elhomályosító ködön túljutva, vándorútjukon találkoznak Wistannal, a lovaggal, aki arra született, hogy helyére üsse az időt, Gawainnal, aki sötét titkot őriz a békéről, és még másokkal, akiknek segítségével a regény végére összeáll a kép, és helyére kerül a múlt, a jelen és a jövő. A lassan hömpölygő cselekményt a részletes tájleírások teszik magával ragadóvá, melyek hatására olyan érzésünk lesz, mintha Hayao Miyazaki egyik csodás animéje peregne a szemünk előtt. Az eltemetett óriás lenyűgöző történet, mely olyan tájakat és kalandokat ígér, mit csak kevés nyaralás tud nyújtani.

 

covers_377381.jpgEmma Donoghue: A szoba 

A világ nem más,  mint egy kicsi szoba. Ami a TV-ben van,  az csak álomvilág Dórival, a felfedezővel,  Thomasszal,  a gőzmozdonnyal és persze a természetfilmekkel együtt. Csak ez a valóság. Ez a szoba Anyával, az itt lakó bútorokkal, a vasárnapi meglepivel és Patással, akit utálunk, de az életünk függ tőle. Emma Donoghue regénye az ötéves Jack szemszögéből mesél el egy mélyen felkavaró történetet egy fiatal egyetemista lányról,  akit elrabol és éveken át fogságban tart egy férfi. Jack kettejük, koránt sem kölcsönös szereteten alapuló kapcsolatának gyümölcse, akinek ez az egy szoba a világ.  Aztán az ötödik születésnapja után anyja úgy dönt, meg kell próbálniuk a lehetetlent: ki kell szabadulniuk. Még akkor is, ha a nagyvilág sokkal ijesztőbb és felfoghatatlanabb, mint a cellaként funkcionáló kerti sufni. A szoba méltán vitte el a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, hiszen egy olyan történeten alapul, amit nehéz elfelejteni. Az emberi kegyetlenség és borzalom tusája a mindent leküzdő anyai szeretettel és gyermeki odaadással. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent könyv nem könnyű nyári olvasmány, de lehetetlen.  

 

john_scalzi_vorosingesek.JPGJohn Scalzi: Vörösingesek

Újabb Scalzi regény jelent meg az Agave Kiadónál, mely ismét egy izgalmas, idegen világba kalauzolja az olvasót. A sci-fi nagymestere ezúttal valami egészen meghökkentő ötlettel állt elő, a Vörösingesek ugyanis nem egy szokványos tudományos, fantasztikus regény. Adott egy csillaghajó, az Egyetemes Szövetség zászlóshajója, a Rettenthetetlen, nagyszámú legénységgel és karizmatikus vezetéssel, ebben még nincs is semmi extra. A küldetéseik viszont már felettébb furcsák. Emberevő földférgek, gyilkos robotok, gyors lefolyású betegségek sora támadja meg a felderítésben résztvevőket, akik közül biztos, hogy legalább egy ember mindig oda is veszik. Történetünk ott kezdődik, mikor a nagy ütemű fluktuációnak köszönhetően egy csapat újonc érkezik a fedélzetre, köztük Andrew Dahl zászlóssal. Dahlnak viszonylag hamar feltűnnek a furcsaságok, kezdve a xenobiológiai labor "doboz" nevű roppant különös műszerével, melynek működésére semmilyen értelmes magyarázat nem létezik. S hogy hova vezetnek a szokatlan jelek? Nem lőjük le a poént. Tessék elolvasni a Vörösingeseket, ami egy igazi kacagtató, szórakoztató olvasmány, és csak ajánlani tudjuk.

 

1185310.jpgCecelia Ahern: A vétkes

Az ifjúsági sorozatok kedvelői számára újabb csemege érkezett A vétkes sorozat megjelenésével, hála az Athenaeum Kiadónak. Az éhezők viadala, A skarlát betű és A beavatott után ismét egy olyan történetről van szó, melyben a vezetők egy különösen kegyetlen döntéssel megpróbálják visszaterelni a társadalmat az általuk helyesnek és igaznak vélt útra. A vétkesek és tökéletesek világában csak az engedelmességnek van helye, hazudni, csalni, lázítani tilos, aki mégis megteszi kőkeményen megbüntetik, nem csupán börtönnel, de megbélyegzik, kitaszítják a társadalomból, és egyetlen hiba miatt élete végéig megkülönböztetésben van része. Főhősnőnk, Celestine North egyet is ért mindezzel. Sőt minden szinten támogatja ezt a végletes rendszert és annak urait, egészen addig a napig, míg egy olyan helyzetbe nem keveredik, ahol a jó és helyes döntés teljesen szembe megy mindennel, amiben eddig hitt. Celestine ekkor döbben rá, hogy a világ nem fekete és fehér, és elkezdődik lassú eszmélése, mely során rá kell jönnie, hogy a magukat erkölcsösnek és feddhetetlennek hitt emberek valójában önzők, elfogultak és a részvét parányi szikrája is hiányzik belőlük. A vétkes egy kiváló ifjúsági kalandregény, mely magával ragadja az embert, és ha nem figyel oda akár egy nap alatt is kiolvashatja.

 

Nick Cutter: A falka

covers_384370.jpgMit szólnál, ha bármennyit ehetnél, mégsem híznál egy grammot sem? Sőt, még azoktól a fránya pluszkilóktól is hip-hop megszabadulhatnál, amik megkeserítik a strandszezont? Hogy utána már mindig éhes leszel, nem is tűnik olyan nagy árnak a vélt tökéletesség eléréséért... A modern emberiség egyik legegyszerűbb vágyából - miszerint majd' mindenki fogyni akar - már eddig is hihetetlenül jövedelmező iparágak fejlődtek ki, nem nehéz elképzelni, mennyi pénz lenne a világ súlyproblémájának egy csapásra való orvoslásában. Viszont az ilyen, totális megoldást ígérő csodaszerek ritkán járnak áldozatok nélkül. Nick Cutter nem elég, hogy dermesztő horrort szőtt egy fogyitabletta köré, de a tetejébe még súlyos lélektani és morális mélységekbe is letaszítja az olvasót egyedül azzal a húzással, hogy gyerekeket tesz meg főszereplőnek. Az ő, sok szempontból józanabb gondolkodásmódjuk mellett még bizarrabbnak hat, hogy a regény válogatott borzalmait lapos hasak és karcsú combok miatt kell elszenvedniük. Az Agave Kiadó gondozásában megjelent A falka igazi horror, a legjobb fajtából. Szinte várja az ember, hogy vége legyen, miközben nem tudja letenni a kötetet - tökéletes választás azoknak, akiket az kapcsol ki, ha rájuk hozzák a frászt. Csak a megfelelő tápanyagbevitelről kell gondoskodni olvasás közben, mert néhány oldal után már egyértelmű lesz, hogy az éhségnél kevés rémisztőbb dolog van a világon.

 

 

Esterházy tőmondatokban - Esterházy Péterre emlékezünk

Esterházy tőmondatokban - Esterházy Péterre emlékezünk

Csütörtökön elhunyt Esterházy Péter Kossuth- és Herder-díjas író, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója. A 66 évesen elhunyt író hasnyálmirigyrákban szenvedett, betegségét tavaly hozta nyilvánosságra és könyvet is írt róla. Alig több mint egy hónapja még megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet, Hasnyálmirigynapló című kötete a rendezvény egyik legnépszerűbb kiadvány volt. Esterházy Péterre egyik kedvenc kötetünkkel, Egyszerű történet vessző száz oldal – Márk-változattal emlékezünk.

3_4.jpgesterhazy_300-copy.jpgEsterházy Péter halálának hírét családja és a Magvető Kiadó jelentette be. Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője szerint felfoghatatlan veszteség érte a magyar irodalmat Esterházy Péter csütörtöki halálával. Életművét méltatva hangsúlyozta, hogy olyan nagy írók közé lehet őt sorolni, mint Mészöly Miklós, Kosztolányi Dezső vagy Ottlik Géza. Megfogalmazása szerint Esterházy Péter a magyar irodalom "apafigurája volt", aki egész életének minden cselekedetét, eseményét szöveggé tudta tenni, legyen szó akár a családjáról vagy betegségéről.

Esterházy Pétert Magyarországon és külföldön is gyászolják alkotótársai, az irodalmi élet szereplői. Még 2014-ben az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Egyszerű történet vessző száz oldal sorozatának Márk változata, melyben egy kitelepített család néma kisfia mesél életről, halálról, Istenről. Ennek a kötetnek az ajánlójával emlékezünk Esterházy Péterre, korunk egyik legnagyobb magyar írójára.

Esterházytól egyet nem lehet elvitatni az Egyszerű történet vessző száz oldal sorozatának Márk változatától, az egyszerűség, akárcsak az Evangéliumoknál, szövegében is tetten érhető. Ám ezek a gyakran tőmondatokban megfogalmazott történetek - még akkor is, ha mesélőjük ennek nincs tudatában - végtelen mélységet takarnak. Viszonyunkról beszélnek Istenhez és Isten viszonyáról hozzánk.

Isten ezúttal a második világháborút követő kitelepítések idején teszteli teremtményeit. Mindenféle tekintetben bezárva: a kuláknak ítélt helyiekhez beköltöztetett polgári család a szűkös térben, a mesélő, a kitelepített család kisebbik, némaságba zárkózó fia, Márk pedig saját fejében alakítja ki univerzumát. Ahol minden ugyanarról szól: az életről, a halálról, a túlélésről, az áldozatról.

Halott rokonok szellemét és Istent hívogató nagymama, kiscsibéket ölő gyerek, a fotel és az alkohol ölelésébe menekülő apa, régi szerelmét visszasíró anya, a saját környezetében kivetve élő „házigazdák” – ki-ki másképp próbál menekülni, de talán ebből is látszik, az a hely, amelyet kiszemelnek maguknak, valójában semmivel sem jobb annál, amit rájuk kényszerítettek.

És ennyiből az is látszik, az Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat tényleg nem könnyű olvasmány. Nem csak azért, mert a magyar történelem dicstelen pillanatai közül egy olyanról szól, amelyik máig hat, de azért is, mert nincs olyan mondata, amelyik mögött ne bújna meg valami gyomorba vágó. Újraolvasható, újraolvasandó, akárcsak Márk evangéliuma.

Forrás: Kultography/MTI

Csütörtöktől ismét beköszönt a Jégkorszak

Csütörtöktől ismét beköszönt a Jégkorszak

A horda nem hordja el magát: a jégkorszak sztárjai, Sid, Manny és Diego valamint rokonaik, szerelmeik és a tápláléklánc összes gyöngyszeme pályája legnagyobb, leglátványosabb kalandjába keveredik. A Jégkorszak - A nagy bumm csütörtökön érkezik a hazai mozikba.

jegkorszak.jpgjegkorszaknagybumm.jpgMotkány nem adja fel… űzi a csalfa, szökevény makkot a világ végére is. A hajsza ezúttal kiröpíti az ősrágcsálót a világűrbe, ahol Motkány – mint azt már megszokhattuk – beindít egy végzetes eseménysorozatot. Ez azonban már nem holmi aprócska természeti katasztrófa, hanem kozmikus láncreakció, mely a Föld bolygó valamennyi lakójának életét fenyegeti. Sid, Manny, Diego meg a többiek mentik az irhájukat, és kénytelen-kelletlen elhagyják otthonukat. Kezdetét veszi egy újabb nagy vándorlás, melynek során hőseink kalandból kalandba keverednek, és egy rakás különös figurába, új barátokba és ellenségekbe botlanak.

A Jégkorszak eddigi filmjei nemcsak klasszikussá váltak, hanem 2.8 milliárd dollár összbevétellel büszkélkedhetnek, ezzel minden idők második legsikeresebb animációs sorozatává téve a filmeket. A mostani rész megújul, de megtartja mindazt, ami az eddigieket sikerre vitte. Természetesen az Intercom által forgalmazott magyar változattól elválaszthatatlan Geszti Péter is visszatér Sid hangjaként.

Menekültválság testközelből

Menekültválság testközelből

El Camino de Balkan címmel jelent meg Kakuk György új könyve, melyben a menekültválságról ír. A kötet érdekessége, hogy az újságíró, politikus nem az asztal mellett ülve, kávét iszogatva írta meg véleményét az előállt társadalmi és politikai helyzetről, hanem túracipőt ragadott, elutazott Görögországba és elkísérte a menekülteket egészen a magyar határig.

slider_20.jpgcovers_386459.jpgTavaly nyáron minden erről szólt, minden híradó, online hírportál, újság címoldalon hozta a menekültválság vagy migránsválság újabb és újabb fejleményeit. Embertömeg a határon, balhé a Keletiben, MadMax szerelvény Röszkén. Migránsok vagy menekültek? Segítsünk, fogadjuk be vagy zárjuk ki őket? Egyáltalán mi ez az egész? Ilyen hírek és kérdések röpködtek a fejünk felett, miközben a két véglet között próbált az átlag ember eligazodni és letenni a voksát valamelyik tábor mellett. Ebben az őrületben esély sem volt arra, hogy mélyebben a probléma mögé tekintsünk, vagy hogy megértsük miért is történik most mindez. Ahhoz, hogy egy fokkal közelebb kerüljünk az események kiváltó okához és megismerjük az egyik tábor hozzáállása mögött rejlő elveket, Kakuk György könyve komoly segítséget ad.

Az El Camino de Balkan - Menekültként a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten című kötetet érdemes elolvasni, véleménytől, politikai pártállástól függetlenül. Részletesen és érzékletesen számol be az író nemcsak a menekültek útjáról, de az azt körbe lengő politikai kommunikációról, mely az Európai Unióban fogadta a lélekvesztőkben érkező embereket. Bemutatja, hogyan jutottak el egyik határtól a másikig, hogyan fogadták útjukon a helyi lakosok a százával, ezrével áthaladó embertömeget, és miképp reagáltak a hivatalos szervek nemcsak rájuk, de a magyar újságíróra is, aki a menekültekkel tartott. A kötet második felében pedig még tovább megy Kakuk György és egészen a Közel-Keletig kalauzolja az olvasót, hogy a jelenleg ott élők is elmondhassák, miért vágnak neki az útnak vagy épp miért maradtak még mindig hazájukban. Mindezt jó újságíró módján igyekszik minél szemléletesebben bemutatni, egyéni sorsokon, történeteken keresztül.

Az Athenaeum Kiadónál megjelent kötet egyfajta útinapló, olvasmányos és érdekes, az aktuálpolitika iránt érdeklődőknek mindenképp érdemes elolvasni, de azoknak is jó szívvel ajánljuk, akik csak szeretnék jobban megérteni a kialakult helyzetet. Mint a kényes témák esetében, itt sem egy objektív, távolságtartó könyvről beszélhetünk, azonban bármi legyen is a véleményünk, bárhogyan is álljunk hozzá a menekültekhez vagy migránsokhoz, az El Camino de Balkan olyan információkat, leírásokat tartalmaz, mely segít árnyalni a válságot, és közelebb viheti az átlag embert a megértéshez.

Paulo Coelho új regényét Mata Hari élete ihlette

Paulo Coelho új regényét Mata Hari élete ihlette

Az Athenaeum Kiadónál jelenik meg idén októberben Paulo Coelho új regénye, A kém. A regény Mata Hari igaz történetét kelti életre, a híres kurtizánét és állítólagos kémét, akit hazaárulás vádjával végeztek ki száz évvel ezelőtt. 

kem.jpgkem.jpgCoelho új művét Mata Hari élete inspirálta. Mata Hari csodálatos táncos volt, aki elkápráztatta és sokkolta közönségét az első világháború ideje alatt, majd bizalmasává lett a kor leggazdagabb és leghatalmasabb férfijainak. Felszabadította magát a huszadik század eleji moralitás és a provinciális szokások alól, végül azonban az életével fizetett szabadságáért. Ahogy a kivégzésére várt egy párizsi börtönben, utolsó kívánságai közé egy toll és papírlapok tartoztak, hogy leveleket írhasson.

Mata Hari Bécsben találkozott Sigmund Freuddal. Pablo Picasso, Amadeo Modigliani és számos neves személy tartozott udvarlói körébe, táncolt a milánói La Scalában, ahol Nijinskyvel, a kor legünnepeltebb balett-táncosával lépett színpadra. Megvalósulatlan álmai egyike az volt, hogy megvásárolja Oscar Wild Salomejának a jogait, és ő játssza a főszerepet.

Az elmúlt húsz évben az angol, német és holland MI5 titkosszolgálat is publikussá nyilvánította Mata Hariról született dokumentumaikat, amelyek értékes információval szolgáltak Coelhónak a kutatómunka során. „Tömérdek dokumentum állt rendelkezésemre,” mondta Paulo Coelho, „de így is felötlött bennem a kérdés: mit írt Mata Hari azokban a levelekben?”

Coelho egyes szám első személyben meséli újra Mata Hari életét az utolsó levelén keresztül, amelyet egy héttel a kivégzése előtt írt. A börtönből Mata Hari felfedi minden, az igazság keresése közben hozott döntése okát– a kis holland faluban töltött gyermekkorától kezdve a boldogtalan éveken át egy alkoholista diplomata feleségeként töltött időszaki, és a megtervezett felemelkedéséig, divatossá váláságáig Franciaországban.

„Mata Hari egyike volt az első feministáinknak”, mondta Coelho, „aki a kor férfi elvárásaival küzdve egy független és konvencióktól mentes életet választott inkább magának. Életéből még ma is szűrhetünk le tanulságokat: hatalommal teljesek vádjai mindig ártatlan életeket követelnek.” Élete utolsó pillanatában – ahogy hóhérjaira nézett, elutasítva, hogy bekössék a szemeit – elhangzott Mata Hari híres mondata: „Készen állok.” Coelho mondja erről a tragikus sorsú emberről: „egyetlen bűne az, hogy független nő volt.”

Mai napra

„Naponta megújuló boldogság, hogy valaki beszél hozzám a könyv lapjairól, és ezt az élményt megismételhetem, sőt ez az élmény a korom és életkörülményeim áltozásával mindig más és mást közöl.” (Szabó Magda)