Kultography

Öt könyv, öt kaland a nyárra

Öt könyv, öt kaland a nyárra

Kultography írása itt: - 2016-07-19 08:38

Akár a strandon heverészve, akár a nyaralás közben a hotelben ücsörögve vagy épp csak a szabadság idején a légkondicionált szobában hűsölve is igazi fergeteges élményeket ígérnek az alábbi regények. Összegyűjtöttünk öt nemrég megjelent kötetet, melyek közül mindenki megtalálhatja kedvencét, legyen szó sci-fi, fantasztikus, horror vagy épp kalandregényről.
slider_21.jpg

eltemetett.jpgKazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás 

Az Európa Könyvkiadónál jelent meg Kazuo Ishiguro regénye, mely egy titokzatos régi világba kalauzolja az olvasót, mikor még babonák és varázslatos teremtmények uralták az emberek hétköznapjait. Történetünk két hőse Beatrice és Axl, az idős házaspár, akik fiúk meglátogatására indulnak a közeli faluba. Azonban az Arthur király halála utáni időkben ez nem volt épp veszélytelen vállalkozás. A reájuk leselkedő fenyegetések közepette számtalan ismeretlennel sodorja össze őket a sors, akiknek története közelebb visz minket ennek a furcsa világnak a megértéséhez. Barlanglakásukból indulva, az emberi emlékezetet elhomályosító ködön túljutva, vándorútjukon találkoznak Wistannal, a lovaggal, aki arra született, hogy helyére üsse az időt, Gawainnal, aki sötét titkot őriz a békéről, és még másokkal, akiknek segítségével a regény végére összeáll a kép, és helyére kerül a múlt, a jelen és a jövő. A lassan hömpölygő cselekményt a részletes tájleírások teszik magával ragadóvá, melyek hatására olyan érzésünk lesz, mintha Hayao Miyazaki egyik csodás animéje peregne a szemünk előtt. Az eltemetett óriás lenyűgöző történet, mely olyan tájakat és kalandokat ígér, mit csak kevés nyaralás tud nyújtani.

 

covers_377381.jpgEmma Donoghue: A szoba 

A világ nem más,  mint egy kicsi szoba. Ami a TV-ben van,  az csak álomvilág Dórival, a felfedezővel,  Thomasszal,  a gőzmozdonnyal és persze a természetfilmekkel együtt. Csak ez a valóság. Ez a szoba Anyával, az itt lakó bútorokkal, a vasárnapi meglepivel és Patással, akit utálunk, de az életünk függ tőle. Emma Donoghue regénye az ötéves Jack szemszögéből mesél el egy mélyen felkavaró történetet egy fiatal egyetemista lányról,  akit elrabol és éveken át fogságban tart egy férfi. Jack kettejük, koránt sem kölcsönös szereteten alapuló kapcsolatának gyümölcse, akinek ez az egy szoba a világ.  Aztán az ötödik születésnapja után anyja úgy dönt, meg kell próbálniuk a lehetetlent: ki kell szabadulniuk. Még akkor is, ha a nagyvilág sokkal ijesztőbb és felfoghatatlanabb, mint a cellaként funkcionáló kerti sufni. A szoba méltán vitte el a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, hiszen egy olyan történeten alapul, amit nehéz elfelejteni. Az emberi kegyetlenség és borzalom tusája a mindent leküzdő anyai szeretettel és gyermeki odaadással. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent könyv nem könnyű nyári olvasmány, de lehetetlen.  

 

john_scalzi_vorosingesek.JPGJohn Scalzi: Vörösingesek

Újabb Scalzi regény jelent meg az Agave Kiadónál, mely ismét egy izgalmas, idegen világba kalauzolja az olvasót. A sci-fi nagymestere ezúttal valami egészen meghökkentő ötlettel állt elő, a Vörösingesek ugyanis nem egy szokványos tudományos, fantasztikus regény. Adott egy csillaghajó, az Egyetemes Szövetség zászlóshajója, a Rettenthetetlen, nagyszámú legénységgel és karizmatikus vezetéssel, ebben még nincs is semmi extra. A küldetéseik viszont már felettébb furcsák. Emberevő földférgek, gyilkos robotok, gyors lefolyású betegségek sora támadja meg a felderítésben résztvevőket, akik közül biztos, hogy legalább egy ember mindig oda is veszik. Történetünk ott kezdődik, mikor a nagy ütemű fluktuációnak köszönhetően egy csapat újonc érkezik a fedélzetre, köztük Andrew Dahl zászlóssal. Dahlnak viszonylag hamar feltűnnek a furcsaságok, kezdve a xenobiológiai labor "doboz" nevű roppant különös műszerével, melynek működésére semmilyen értelmes magyarázat nem létezik. S hogy hova vezetnek a szokatlan jelek? Nem lőjük le a poént. Tessék elolvasni a Vörösingeseket, ami egy igazi kacagtató, szórakoztató olvasmány, és csak ajánlani tudjuk.

 

1185310.jpgCecelia Ahern: A vétkes

Az ifjúsági sorozatok kedvelői számára újabb csemege érkezett A vétkes sorozat megjelenésével, hála az Athenaeum Kiadónak. Az éhezők viadala, A skarlát betű és A beavatott után ismét egy olyan történetről van szó, melyben a vezetők egy különösen kegyetlen döntéssel megpróbálják visszaterelni a társadalmat az általuk helyesnek és igaznak vélt útra. A vétkesek és tökéletesek világában csak az engedelmességnek van helye, hazudni, csalni, lázítani tilos, aki mégis megteszi kőkeményen megbüntetik, nem csupán börtönnel, de megbélyegzik, kitaszítják a társadalomból, és egyetlen hiba miatt élete végéig megkülönböztetésben van része. Főhősnőnk, Celestine North egyet is ért mindezzel. Sőt minden szinten támogatja ezt a végletes rendszert és annak urait, egészen addig a napig, míg egy olyan helyzetbe nem keveredik, ahol a jó és helyes döntés teljesen szembe megy mindennel, amiben eddig hitt. Celestine ekkor döbben rá, hogy a világ nem fekete és fehér, és elkezdődik lassú eszmélése, mely során rá kell jönnie, hogy a magukat erkölcsösnek és feddhetetlennek hitt emberek valójában önzők, elfogultak és a részvét parányi szikrája is hiányzik belőlük. A vétkes egy kiváló ifjúsági kalandregény, mely magával ragadja az embert, és ha nem figyel oda akár egy nap alatt is kiolvashatja.

 

Nick Cutter: A falka

covers_384370.jpgMit szólnál, ha bármennyit ehetnél, mégsem híznál egy grammot sem? Sőt, még azoktól a fránya pluszkilóktól is hip-hop megszabadulhatnál, amik megkeserítik a strandszezont? Hogy utána már mindig éhes leszel, nem is tűnik olyan nagy árnak a vélt tökéletesség eléréséért... A modern emberiség egyik legegyszerűbb vágyából - miszerint majd' mindenki fogyni akar - már eddig is hihetetlenül jövedelmező iparágak fejlődtek ki, nem nehéz elképzelni, mennyi pénz lenne a világ súlyproblémájának egy csapásra való orvoslásában. Viszont az ilyen, totális megoldást ígérő csodaszerek ritkán járnak áldozatok nélkül. Nick Cutter nem elég, hogy dermesztő horrort szőtt egy fogyitabletta köré, de a tetejébe még súlyos lélektani és morális mélységekbe is letaszítja az olvasót egyedül azzal a húzással, hogy gyerekeket tesz meg főszereplőnek. Az ő, sok szempontból józanabb gondolkodásmódjuk mellett még bizarrabbnak hat, hogy a regény válogatott borzalmait lapos hasak és karcsú combok miatt kell elszenvedniük. Az Agave Kiadó gondozásában megjelent A falka igazi horror, a legjobb fajtából. Szinte várja az ember, hogy vége legyen, miközben nem tudja letenni a kötetet - tökéletes választás azoknak, akiket az kapcsol ki, ha rájuk hozzák a frászt. Csak a megfelelő tápanyagbevitelről kell gondoskodni olvasás közben, mert néhány oldal után már egyértelmű lesz, hogy az éhségnél kevés rémisztőbb dolog van a világon.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása