Kultography

Művészi foltok mindenütt, avagy foltvarrónak áll a világ!

Művészi foltok mindenütt, avagy foltvarrónak áll a világ!

Mádai Adrienn írása itt: - 2016-06-29 14:46

A patchwork nem pusztán hobbi, hanem művészet - vallja Polyák Ildikó a Magyar Foltvarró Céh elnöke. S mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tavaly Európa egyik legnagyobb foltvarró versenyén, a franciaországi Ezüstvölgyben, egy magyar versenyző harmadik helyezést ért el, augusztusban pedig nemzetközi szintű Országos Foltvarró Fesztivált rendeznek Budaörsön, melyre Izraelből is érkeznek kiállítók. 

slider_19.jpgNapjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és egyre divatosabbak is a patchwork technikával készült táskák, takarók, ruhák. Minek köszönheti a foltvarrás ezt a sikert?

Polyák Ildikó: Azt hiszem, a kötés-horgolás után valóban ez a leggyakrabban űzött hobbi a nők körében. A népszerűsége egyértelműen a kézimunka újbóli felfutásával hozható összefüggésbe. Ma már ez a fajta varrás nem függ össze a szegénységgel, azaz leginkább nem azért varrjuk össze a maradékokat, mert nem telik egy nagy darab anyagra, hanem inkább dekoratív céllal.

Ha már dekorativitás, mi jellemző a magyar patchwork munkákra?

kekfesto1.jpgNem hinném, hogy beszélhetünk magyar vagy magyaros patchworkról, leszámítva a kékfestőből készült quileteket. Már a Magyar Foltvarró Céh születése után néhány évvel elkezdődött egy mozgalom, hogy mit lehet a hagyományos mintákból kékfestőből megvarrni. Ezek zömmel kétszínű (kék-fehér, ritkábban kék-piros vagy kék-zöld) faliképek, melyek kompozíciójában óriási lehetőségeket rejlenek. Van egy „kékfestős” csoportunk, amelynek a tagjai egy csodálatos kollekciót állítottak össze, amit Dolányi Anna szervezőmunkájának köszönhetően Európán kívül már Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Koreában is bemutattunk. Ez a kékfestő kollekció július 1-e és augusztus 31-e között megtekinthető a szentendrei Szabadtéri Múzeum jánossomorjai tájházában is.

Nem rég Taiwanon egy kiállításon is bemutatkoztak a Céh tagjai. Milyen sűrűn van lehetőség nemzetközi kiállításokon való részvételre magyar patchwork-ösként?

Az egyéni és csoportos részvétel gyakori, szervezetként ritkábban adódik ilyen lehetőség. Legtöbbször pályázatokon indulnak az egyéni foltvarrók, legfőképp Európán belül, míg a csoportos részvétel rendszerint meghívásos alapon működik. Taiwanra például úgy került a Modern Műhely nevű csoportunk, hogy két éve részt vettünk egy franciaországi fesztiválon, ahol a taiwani rendezvény főszervezője is megjelent. Akkor annyira megtetszett neki a csoportunk munkája, hogy felkért minket, készítsen minden tag egy adott méretű quiltet, ami a környezetvédelem ügyére fókuszál. Ez egy remek lehetőség volt számunkra, hogy Ázsiában is megmutassuk a munkáinkat.

Nyár végén a hazai közönség is elmerülhet a patchwork rejtelmeiben, hiszen Budaörs ad otthont az Országos Foltvarró Fesztiválnak.

tiszahati.jpgMinden évben más nagyvárosban tartjuk a fesztivált, tavaly Pécsett volt, idén pedig augusztus 26 és 28 között Budaörs ad otthont a rendezvénynek. Két helyszínen, a budaörsi városházán és a PostArt Galériában, mutatjuk be a fesztiválra készült munkákat, összesen nyolc kollekciót. Az elmúlt évekhez képest nagyon sok újítást szeretnénk bevezetni, de természetesen lesz vásár, lesznek tanfolyamok is különböző témákban, mint Kaleidoszkóp-variációk sablonnal Gombocz Ágnessel vagy Tükröződés és árnyékkép: eredeti blokkok tervezése Shoshi Rimerrel. Lesz úgynevezett nyitott műhely is, ahol a teljesen kezdők is kipróbálhatják, milyen egy-egy apró ajándéktárgyat megvarrni. Az idei év nagy újítása a gyereksarok, ahol foltvarró óvónők foglalkoznak az apróságokkal, így a kisgyermekkel érkezők is kedvükre válogathatnak a programok között. A céhtagok és a budaörsi lakosok ingyen látogathatják a kiállításokat, míg a többiek számára 1000 Ft a belépő.

Minden évben vannak nemzetközi szereplők is, idén kik lesznek?

Most augusztusban az izraeli Encounters csoportot látjuk vendégül, akik kimondottan az erre a célra készülő "Teremtés" című kollekciójukat hozzák el Magyarországra. Bár a meghívásuk kicsit ugrás a sötétbe, hiszen ezeket a quilteket még senki sem láthatta, de mivel ők Európa egyik legjobbjai, így egyfajta világpremier kiállításra készülünk.

Az idén is lesz verseny a hazai foltvarrók számára, melynek témája a "Kémiai elemek". A versenyre kik nevezhetnek?

A verseny csak céhtagok számára nyitott, de persze a nevezési határidő előtti napokban is be lehet lépni a Céhbe. A témára visszatérve, igyekszünk mindig olyat találni, ami a lehető legtágabb mértékben értelmezhető, nem szorítja be a pályázókat fölösleges korlátok közé. Reményeink szerint az idei téma, a „Kémiai elemek” is ilyen. Nem a periódusos rendszert kell megvarrni, és nem is Mengyelejevet, hanem bármely olyan színt, formát, történetet, ami a kémiai elemek valamelyikéhez köthető. 

virag1.jpgA versenyen kívül, miért érdemes csatlakozni a Magyar Foltvarró Céhhez?

Két alapvető célunk van, elsősorban a már foltvarrással foglalkozók összefogása. Létrehoztunk egy közösséget, amely nemcsak a varrásról szól. Egyfajta információs pontként működünk, igyekszünk minden hazai és külföldi hírt megosztani a tagokkal, amely a foltvarráshoz kapcsolódik. Emellett tanulási lehetőséget is kínálunk, évente több workshopot szervezünk, ahol nemcsak egymástól, de külföldi oktatóktól is elleshetik a résztvevők a patchwork csínját-bínját. A másik fő célunk a foltvarrás, mint műfaj népszerűsítése kiállítások és a fesztivál segítségével.

Kik számára lehet érdekes ez a fesztivál?

Korábbi tapasztalataink alapján a látogatók két nagy csoportba oszthatók. Vannak a foltvarrók, akik persze kritikus szemmel nézik végig, mit tudnak a társaik, ötleteket gyűjtenek, új megoldásokat tanulnak, és új anyagokat és eszközöket vásárolnak. És ott vannak a laikus érdeklődők, akik rendszerint alaposan meglepődnek azon, hogy mi mindent lehet kihozni néhány fecniből. Egy-egy ilyen nagy rendezvényen keresztül megmutathatjuk a közönségnek, hogy a patchwork nem pusztán hobbi, hanem művészet.

Fényképek: Magyar Foltverró Céh Facebook-oldala

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása