Kultography

Könyvek Závada Páltól Ördög Nóráig - avagy mindjárt kezdődik a Könyvhét!

Könyvek Závada Páltól Ördög Nóráig - avagy mindjárt kezdődik a Könyvhét!

Kultography írása itt: - 2016-06-07 12:13

Az idén is a Vörösmarty téren rendezik meg a 87. Ünnepi Könyvhetet és a 15. Gyermekkönyvnapokat június 9. és 13. között. A Könyvhét - nyolc és fél évtizedes hagyományának megfelelően - elsősorban a kortárs magyar irodalom ünnepe, azonban érdemes a külföldi szerzők újdonságaira is odafigyelni. Összeállításunkban a Könyvhétre érkező kötetekből szemezgettünk.

befunkycollage_9.jpgBaráth Katalin: Arkangyal éjjel

barath_katalin_arkangyal_ejjel_b1.jpgBaráth Katalin a nagy sikerű Dávid Veron-sorozat után egy letehetetlen, és ízig-vérig 21. századi magyar thrillert írt. Az Agave kiadó gondozásában megjelenő regény nemcsak ismerős helyszíneivel, sötét, de a humort sem nélkülöző világával és izgalmas történetvezetésével ragadja magával olvasóit, hanem egy olyan főhős megrajzolásával is, akinek karaktere egyértelműen új szín a magyar krimiirodalomban. Amikor Budapest utcáit feketére festi az éjszaka, egy árnyék indul veszedelmes útjára. A rendőrök szerint az árnyék csak legenda, de aki találkozik vele, többé nem szabadul a rettegéstől. Bori önkéntes segítő, a családon belüli erőszak áldozataival foglalkozik. Egy végzetes napon azonban éppen őt támadják meg. A lány lakótársát felzaklatja a tragédia, és cinizmusa ellenére minden veszélyt vállal, hogy elkapja a névtelen tettest. Nyomozását rengeteg váratlan fordulat és fellángoló erőszak szegélyezi. De mi köze van ennek a nyomozásnak a pesti éjszakákat rémülettel megtöltő árnyékhoz?

Závada Pál: Egy piaci nap 

covers_394236.jpgMi vihet arra embereket, hogy bandába verődve rátámadjanak másokra? Miféle helyzetben mely beidegződések válthatják ki egy utcai csődületből a vérszomjas ragadozók ösztönét? Egy falusi piac népségéből kik és hogyan verődnek össze, hogy rátámadjanak saját szomszédaikra - olyanokra, akiket nemrég elpusztítani hurcoltak el, de kivételesen megmenekültek? Hogy kerülhet valaki lincselők közé? Závada Pál a Magvető Kiadónál megjelenő új regénye a háborút és a vészkorszakot követő magyarországi antiszemita pogromok és tömeghisztériák nyomába ered. 1946 májusában valamelyik nagykunsági község hetipiacán asszonyok vesznek üldözőbe, majd kínoznak halálra egy zsidó tojáskereskedőt - ennek lesz tanúja az elbeszélő, egy tanár felesége. Az öldöklő tömegindulat futótűzként terjed, nem kímél nőket, öregeket és gyerekeket sem. A regény elbeszélőjének emlékeiben a véres piaci nap, illetve a felelősségrevonás eseményei párhuzamosan tárulnak föl, hogy más és más módon tanúsítsák végzetesen eltorzult, olykor mégis meglepően kapcsolódó emberi viszonyainkat.

Ungvári Tamás: Felperzselt ország – Sorsfordító évek emlékiratai

covers_396384.jpgA Felperzselt ország múltidéző mű – feltehetően a neves író-irodalomtörténész legfontosabb munkája – a második világháború végének „ébredését” eleveníti fel. A front elvonul, az emberek kitántorognak a pincéből, némelyek hazaérkeznek a hadifogságból, másokat bilincsbe verve hoznak, mint háborús bűnösöket. A béke első pillanataiban az írók is eszmélnek, ébrednek. Élményeiket ostromnaplóban rögzítik, mint Kassák, Déry, Illyés, Nagy Lajos, mások türelmetlen utópiákat szőnek. Ungvári Tamás ifjan kortársa lehetett a Felperzselt ország történéseinek, kartársa azoknak a nagy íróknak, akiknek sorsából metszetet ad. A Scolar Kiadó gondozásában megjelenő mű egyszersmind önéletrajz harmadik személyben, tanúvallomás egy világégés utóéletéről, képzelgésekről és úttévesztésekről. Nem kisebb feladatot vállal ez a mű, mint Bibó nyomán értse meg a zsákutcás történelmet.

Menyhért Anna: Egy szabad nő – Erdős Renée regényes élete

covers_393161.jpg„Öngyilkos lett korunk legnagyobb írója, Bródy Sándor...” – kiáltozza egy rikkancs 1905. július 3-án Budapesten. Egy konflis suhan el mellette, benne egy nő megdöbbenve, rémülten hallgatja a hírt. Az író szeretője az, Erdős Renée. Csak nem ő, csak nem a szakításuk okozta a tragédiát? Erdős Renée-t a Bródy Sándorhoz fűződő viharos szerelme mellett erotikus regényeiről ismeri az utókor. De ki is volt ő valójában? Egy győri zsidó lány, aki családját hátrahagyva Budapestre költözött, hogy megvalósítsa álmát, és színésznő legyen a fővárosban? Formabontó, modern költőnő, aki az írásnak élt, és az első nő, aki meg is tudott élni belőle? Ünnepelt szerző, aki először vetette papírra kendőzetlenül, mi a női vágy, és akiért tömegek rajongtak? Menyhért Anna a General Press Kiadónál megjelenő regényében megismerkedhetünk a huszadik század elejének legnépszerűbb magyar írónőjével, szerelmeivel, vívódásaival, a boldogságért folytatott küzdelmével: egy érzékeny, szeretetre éhes asszonnyal – egy szabad nővel.

InstaVers - Vers, Képeslap, Emlék

1194065_2.jpgAz InstaVers irodalomnépszerűsítő projekt 2014-ben indult útjára a Facebookon, azzal a céllal, hogy minél több emberhez eljuttasson kortárs magyar verseket. Azóta már több mint 8000 felhasználó követi az oldalt. Két saját szervezésű fesztivál, rendhagyó irodalomórák és nagy sajtóérdeklődés után idén megjelenik az InstaVers könyv. Ez a különleges könyvtárgy velünk kávézik reggel, együtt utazunk a metrón, és alkalmas arra is, hogy megosszuk másokkal. Verseskönyv még soha nem volt ennyire interaktív – az Athenaeum Kiadónál megjelenő könyvben nem csak a költők művei szerepelnek, de maguk az InstaVers-képek is, valamint a szövegek mellett elhelyezett QR-kódok segítségével az olvasó még több munkáját is megismerheti az adott szerzőnek. Ezen felül a könyvbe kötött képeslapok is készültek a képekből és szövegrészletekből – így az oldalak fotózhatóak, kiemelhetőek, továbbadhatóak.  Ez a könyv nem egy könyv, vagyis nem csak egy könyv. Rajtunk múlik, hogy mit kezdünk vele. 

Soltész Béla: Hátizsákkal Brazíliában

soltesz_hatizsakkal_braziliaban.jpgA riói karnevál őrülete? A lélegzetelállító kilátás a Cukorsüveg és a Corcovado tetejéről? A szurkolók tízezreinek lelkesedése a Maracana Stadionban? Amazónia dzsungele? A pompás tengerpartok? Igen, ez mind Brazília. De a favelák nyomora és az óriási metropolisok betonrengetege is. A végtelen országutak, a többnapos amazonasi hajózások, az éjszakai buszozások unalma. Meg a rengeteg különös hely és pillanat, a vad házibulitól az afrikai vallási rituáléig, a magyar származású brazilok banános rétesétől az őserdő lakóinak cölöpökön álló házáig. Bepakoltam a hátizsákomba, és útnak indultam, hogy felfedezzem magamnak Brazíliát, a 2016-os olimpia országát. Bejártam az ország leghíresebb helyeit, de olyan világvégi falvakba is elkeveredtem, amelyek talán még a térképen sincsenek rajta. Ámuldoztam Brazíliaváros és Sao Paulo modernségén, és gyönyörködtem Minas Gerais barokk aranyvárosainak szépségében. Híres brazilok nyomába eredtem - mint Pelé, Ayrton Senna vagy épp Paulo Coelho -, és híres brazíliai magyarok nyomára is bukkantam, mint például Molnár Gábor vagy Lénárd Sándor. Soltész Béla regénye az Európa Kiadónál jelenik meg a Könyvhétre.

Óda a sörhöz - Irodalmi antológia

tn6_b1442209.JPGŐseink mindig a bor dicséretét zengték, ám amióta léteznek tárgyi és írásos emlékek, tudjuk, hogy itták a sört is, csak épp nem dicsekedtek vele. A sumérok például rengeteget fogyasztottak, és hála a masszív agyag- és kőtábláiknak, maradt fenn olyan kocsmadal, amelyben a sör dicséretét zengik. No és ott a Kalevala, a finnek őseposza: annyi sört vedelnek benne, hogy az olvasó önkéntelenül is a pohár után nyúl. A későbbi korok íróinak és költőinek névsora pedig kifejezetten impozáns, gondoljunk csak Goethére, Victor Hugóra vagy Dosztojevszkijre. Nálunk Ady, Jókai, Mikszáth, Móricz, József Attila emelik poharuk… S persze szerepel válogatásunkban a sörgyárak trubadúrja, a cseh Hrabal, akinek talán nem is létezik hiteles fotója habos korsó nélkül. És nekünk, magyaroknak is dagadhat a keblünk: ahogyan Krúdy zenésíti meg a témát, az a szimfóniák szimfóniája, s Örömódával a végén. A Corvina Kiadó gondozásában megjelenő ínyencséget minden sörkedvelőnek jó szívvel ajánljuk.

Ördög Nóra: Pozitív

816198.jpgA Libri Kiadó gondozásában jelent meg Ördög Nóra Pozitív - Tudom, hogy egyszer anya leszek című könyve, mely egy nagyon aktuális témát boncolgat, ami egyre több pár életét befolyásolja. Ez a téma pedig nem más, mint a meddőség, és az ellene folytatott küzdelem. Ördög Nóra három lombikprogramban vett részt, mire első gyermeke megfogant, könyvében az idáig vezető utat meséli el. A kötet különlegessége, hogy nem pusztán a saját történetét, de több sorstársának a harcát is bemutatja, s mellette beszélget orvosokkal, pszichológusokkal, ezáltal az olvasó egy teljes képet kap, mi vár a meddőséggel küzdő párokra. Ördög Nóra könyve rendkívül informatív, de még ennél is fontosabb, hogy reményt ad. Nem hagyja, hogy elcsüggedjenek a gyermekre vágyó párok, különösen a jövendő édesanyák. Próbálkozásra biztat mindenkit, megoldáskeresésre, még akkor is, ha újból és újból kudarc éri az embert. Az édesanyává váláshoz sokaknak rögös út vezet, de ez még nem ok arra, hogy lemondjunk a gyermeknevelés csodájáról. 

Nagy Katalin: A világ legrosszabb gyereke 

letoltes_5.jpgA regény főszereplője, Kavics a világ legrosszabb gyereke. Legalábbis Nénike szerint, aki a szomszédban lakik, és ő vigyáz a kisfiúra, amíg a szülei haza nem érnek. Persze Kiskő Ambrus Kavics egyáltalán nem rossz, csupán olyan, mint minden nyolcéves: az unalmas uzsonnázás helyett szeretne lemenni az udvarra és a többi gyerekkel játszani. Igaz, van egy bökkenő: még nincsenek barátai. Ugyanis nemrég költöztek az új lakótelepre, és a lakatosműhely mesterén kívül senki nem akar vele szóba állni. Nagy Katalin, a regény szerzője kiváló ismerője a gyerekeknek, és azt is tudja, hogy a nehéz helyzetekben az őszinteség és a humor a legjobb segítség. Régi kedvencek című sorozatunkban olyan könyvek megjelentetését tűztük ki célul, melyek egyszer már belopták magukat sokak szívébe. Mi elővesszük és új, friss illusztrációkkal töltjük meg őket, hogy a mai gyerekek is szívesen vegyék kézbe ezeket a remekműveket, és számukra is legalább akkora élményt jelentsenek, mint nekünk jelentettek évekkel ezelőtt. A világ legrosszabb gyereke a Manó Könyvek gondozásában jelenik meg.

Bernáth József: Szörnyen jó szakácskönyv

1199920_2.jpgEbben a könyvben Bernáth József arra vállalkozott, hogy amolyan „nemszeretem” alapanyagokból sűssön-főzzön. Teszi mindezt lelkes kukták segítségével. Miközben bebizonyítja, hogy a brokkoli vagy a zeller nem is olyan ősellenség a konyhában, azt is megmutatja, hogyan tudják a gyerekek elkészíteni ezeket a fogásokat otthon - akár egyedül is. A Kossuth Kiadónál megjelenő szakácskönyv minden édesanya és nagymama konyhájában jól jöhet, ahol rendszeresen fordulnak meg gyerkőcök, akik nem rajonganak túlzottan az egészséges alapanyagokért. Bernáth József játékos és rafinált trükkjei által nem csak ízletes fogásokat készíthetünk, de még a gyerkőcöket is lefoglaljuk, sőt még a "furcsa ízű" zöldségeket is megkedveltethetjük velük.

 

+1 John Scalzi: Vörösingesek

letoltes_1_2.jpgKedvenc sci-fi szerzőnknek, John Scalzinak is új regénye jelenik meg magyarul a 87. Ünnepi Könyvhétre hála az Agave Kiadónak. A Vörösingesekben megismerhetjük Andrew Dahl zászlós történetét, akit épp most vezényelték az Egyetemes Szövetség zászlóshajójára, a Rettenthetetlenre. Kiemelt állomáshelyén Dahl nemcsak arra büszke, hogy a Xenobiológiai laborban dolgozhat, hanem, hogy részt vehet a felderítéseken is a hajó híres tisztjeivel. Az élet nem is lehetneszebb... amíg Andrew rá nem jön, hogy (1) minden felderítés halálos konfliktus egy idegen erővel, (2) a hajó bizonyos tisztjei mindig túlélik ezeket a konfliktusokat, miközben (3) egy alacsonyabb rangú katona elkerülhetetlenül meghal.Ezek után nem meglepő, hogy a ravaszabbak mindenáron igyekeznek kibújni a felderítések alól. Ráadásul Dahl olyan információkba botlik, amelyek hatására a barátaival együtt teljesen átértékeli, hogy mit is jelent a Rettenthetetlen fedélzetén szolgálni. Ahonnan csak egy eszelős, iszonyatosan kockázatos terv révén menekülhetnek meg. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása