Kultography

Tíz könyv az idei Könyvfesztiválról, amit már nagyon várunk!

Tíz könyv az idei Könyvfesztiválról, amit már nagyon várunk!

Kultography írása itt: - 2016-04-20 12:07

Legyen szó akár magyar szépirodalomról vagy nemzetközi politikai témát boncolgató regényről, a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mindenki megtalálhatja a kedvére való olvasmányt. Összeállításunkban az általunk legjobban várt tíz könyvet gyűjtöttük össze, melyek megjelenését kifejezetten a fesztiválra időzítették a kiadók.

konyvek_1.jpggrecso.jpgGrecsó Krisztián - Jelmezbál

A Magvető Kiadó gondozásában jelent meg Grecsó Krisztián új kötete, mely akár nivellás kötet is lehetne, de valójában rövid történetekből, apró mozaikból összeálló regényről van szó. Két lányt holtan találnak a faluban valamikor az 1960-as években. A harmadik még él, amikor rábukkannak, de mire odaér az orvos, a sebesült lány eltűnik. Szerelme, a fiatal rendőr évtizedek múlva, Budapesten, egy különös találkozás után jön rá az igazságra. E talányos bűnügyi történetből bomlanak ki egy családregény mozaikjai. A Jelmezbál napjainkig nyúló történetének szereplői unokák, nagymamák, asszonyok – nők. Élik az életüket, keresik egymást, önmagukat vagy épp a vér szerinti anyjukat. Elköltöznek, visszatérnek, szerelem, árulás, alakoskodás, hit és féltékenység van az életükben. Sok elmaradt ölelés, és szerencsére még több olyan, amelyik nem maradt el. Grecsó Krisztián új könyvének fejezetei önmagukban is kiadnak egy-egy képet, mintha mindegyik történet más családtag vagy szomszéd élete lenne. Az utak keresztezik egymást, és végül, bármennyire is összekeveredtek térben és időben a darabkák, összeáll a nagy, drámai egész. Vasárnap 14 órakor lesz a kötet bemutatója a Millenáris Osztovics Levente termében.

 

franzen_1.jpgJonathan Franzen - Tisztaság

Az Európa Könyvkiadó fesztivál-kínálatában szerepel Jonathan Franzen regénye, a Tisztaság is. Korunk egyik legjelentősebb írójának régóta várt új könyve nagy ívű, kontinenseken és évtizedeken átnyúló többgenerációs történet. Főszereplője egy Pip Tyler nevű fiatal nő, akinek a valódi neve Purity, azaz Tisztaság. Százharmincezer dolláros diákhitellel a nyakában Oaklandben squattol anarchistákkal, kapcsolata egyetlen családtagjával, az anyjával zűrös, és fogalma sincs róla, ki az apja. Pip megismerkedik egy karizmatikus német hackerrel, a kényes adatokat kiszivárogtató Andreas Wolffal, s ahogy a cselekmény az USA-tól Bolíviáig és a berlini fal leomlása előtti Kelet-Németországig ágazik szét, egyre több rejtélyt fed fel a családjáról. A hét nagy részből álló, rafinált szerkezetű regény végére aztán a nagy kirakós minden darabja a helyére kerül. Sötét titkok, manipulációk, hazugságok, ifjúkori idealizmus, végletes hűség, szülő-gyerek kapcsolat, szerelem és család, a nemek közti harc, a mindenütt jelen lévő, totalitárius internet efféle nagy témákat vizsgál a szerző emlékezetes karaktereket felvonultató, csupaszív, elbűvölően intelligens regényében. 

 

eltemetett.JPGKazuo Ishiguro - Az eltemetett óriás 

Kazuo Ishiguro, a japán származású brit regényíró Az eltemetett óriással szimbolikus történetet ajándékozott a világirodalomnak, ami, mint minden nagy elődje, az élet és halál mérlegén megmért emberi sorskalandról mesél, helytállásról vagy elbukásról a hűség és árulás, háború és béke, szerelem és barátság próbáiban. Az idő és a helyszín az Arthur király halála utáni Britannia: a britonok és szászok közt még fennálló törékeny "arthuri béke" utolsó pillanatai. Axl és Beatrice, az idős házaspár nagy utazásra indul halványan derengő emlékei nyomában - hogy végül sorsuk beteljesedhessék. Vándorútjukon sorra összetalálkoznak a többi kulcsfigurával: a kizökkent időt helyreütni született szász harcossal, Wistannal és tanítványával, Edwinnel, majd az "arthuri béke" sötét titkát őrző Gawain lovaggal. Ők együtt, ki-ki a maga okaival és céljaival, alakítják ki a cselekményt, melynek végkifejletében végre tisztán láthatóvá lesz múlt és jövő. Az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent regényben semmi nincs véletlen helyen vagy időben, ám ebben a kristálytiszta szerkezetben mégis minden mindvégig, a legutolsó mondatig megőrzi a maga titkos jelentőségét.

 

faludy.jpgFaludy György - Versek

Faludy György verseiben - melyeket diákkorától kezdve egészen haláláig írt - megtalálható mindaz, ami olvasói körében oly népszerűvé tette: a széles körű műveltség és világlátottság, a szépség iránti vonzódás és a kiapadhatatlan, sok szenvedésen érlelődött humanizmus. De ugyanígy a különböző szerepekkel való játék, a fordítás és átköltés közti határvonal elmosódása is, melyek már fiatalon megalapozták hírnevét, és amelyek ma, tíz évvel a halála után még aktuálisabbá teszik költészetét. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelenő két kötet - Versek 1926 - 1956, Versek 1956-2006 - tartalmazza az összes ma hozzáférhető és a költő által sajátjaként felvállalt Faludy-verset. 

 

vakrepules.jpgJoris Luyendijk - Vakrepülés

Ha valakinek azt mondjuk, nincs biztonságban a pénze, azonnal hegyezni kezdi a fülét. De ha kiejtjük a szánkon, hogy „pénzügyi reformok”, garantáltan lankadni kezd az érdeklődése. Vajon azért, mert manapság sok téma annyira bonyolulttá vált, hogy a velük kapcsolatos híreket már csak a beavatottak értik? Ez a kérdés motiválta a holland Joris Luyendijket, amikor az NRC Handelsblad című napilapban kísérletbe kezdett: keresett egy bonyolult témát, amelyről szinte semmit sem tudott, és feltett egy laikusokra jellemző kérdést. A beavatottak örömmel álltak rendelkezésére, és az olvasók is értékelték, ha egy témához azon a szinten nyúl az újságíró, amelyen ők állnak: azaz közösen, a nulláról indulnak. Az antropológus végzettségű oknyomozó újságíró ugyanezzel a módszerrel az elmúlt néhány évben a The Guardian című brit lap megbízásából több mint kétszáz olyan emberrel beszélgetett, akik a londoni Cityben, Európa pénzügyi központjában dolgoznak. Ezek a beszélgetések nagyon különbözőek, de ha egy mondatban kellene összefoglalni a belőlük levonható tanulságot, ez lenne: senki sincs a pilótafülkében. És igen, a hajtómű füstöl… A Corvina Kiadónál megjelenő regény szerzőjével szombaton 14.45-től lesz beszélgetés a fesztiválon.

 

a_nagy_dobas.jpgMichael Lewis: A nagy dobás

Miközben a Wall Street még azzal volt elfoglalva, hogy óriásira fújja minden idők legnagyobb pénzügyi buborékát, egy maroknyi kivételes ember már látta jövőt – és ezzel egy vagyont kerestek. Felismerték az ingatlanárak folyamatos emelkedése mögötti kockázatot és a kétes jelzáloghitelekből kreált újfajta értékpapírok piacra zúdításának veszélyeit. Tudták előre, hogy a pénzügyi rendszer össze fog omlani és egy évtizedek óta nem látott válság közeleg. Michael Lewis ironikus, humorral átszőtt portrékon keresztül vezeti be az olvasót a Wall Street világába a Gabo Kiadónál megjelent regényében. A 2008-ban kirobbanó gazdasági válság történetét olyan szereplők szemszögéből ismerhetjük meg, akik időben megértették, hogy mi folyik a háttérben, s igyekeztek profitálni is belőle – közben pedig értetlenül figyelték, ahogy mások (köztük a neves hitelminősítők is) átsiklanak a közelgő veszély jelei fölött. A könyvből Adam McKay rendezésében nagy sikerű filmváltozat készült, Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling és Brad Pitt főszereplésével, amely 2016-ban Oscar-díjat nyert a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában.

 

 

kakuk.jpgKakuk György - El Camino de Balkan – Menekültként a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten

Kakuk György újságíró tavaly egy görögországi családi nyaralás során úgy döntött, csatlakozik a menekültekhez, és velük tart egészen a magyar határig. Tapasztalatait El Camino de Balkan nevű blogján dokumentálta is, és saját bevallása szerint ez az 5 nap megváltoztatta az életét. Útja itt azonban nem ért véget, hamarosan továbbindult a Közel-Keletre, hogy bejárja az Európán túli menekültútvonalat is. Tudósításai a 2015/2016-os év legfontosabb, legaktuálisabb riportjai, az Athenaeum Könyvkiadónál megjelent könyvében részletekbe menően, testközelből mutatja be korunk legégetőbb válságát, miközben személyes sorsokon keresztül tart tükröt a társadalomnak, vastagon aláhúzva az üzenetet: minden embernek joga van az élethez. „Rania és Ahmed fiatalok és szerelmesek. Irakból jöttek. Élni szeretnének. Ami Bagdadban van, az rosszabb, mint a háború. Ha túléled a napot, nem robbantottak fel vagy nem raboltak el, már azt mondod: jó napod volt. A fiú alszik, fejét a lány ölébe hajtva. Ezt soha nem tehették volna meg ott, ahonnan jöttek. Ebben benne van minden, amire vágynak.” Szombaton 16 órakor tartják a kötet bemutatóját a Millenáris Kner Imre termében.

 

falka.jpgNick Cutter - A falka 

Nick Cutter részben A legyek urát, részben a 28 nappal későbbet idéző, magával ragadó és feszes tempójú regénye egyenesen a rettegés legmélyére taszít, a sötétség szívébe, ahol a félelem uralkodik a józan ész felett. Tim Riggs cserkészparancsnok minden évben egyszer útra kel egy cserkészcsapattal - úgynevezett falkával - a kanadai vadonba. A Falstaff-szigeten töltendő három napos táborozás, hegymászás és túlélési ismeretek elsajátítása nem csak számára, de a fiatal cserkészeknek is az igazi nyaralást jelenti. Mégis, sehogy sem tud szabadulni az érzéstől, hogy ez az év valamiért más lesz, mint a többi. Valami várni fog rájuk a sötétben. Valami végtelenül gonosz... Éjszaka érkezik hozzájuk. Ijesztően vékony, zavarbaejtően sápadt és telhetetlenül éhes. Egy kimondhatatlan gyötrelmektől szenvedő férfi, szervezetében valami titokzatos szörnyűséggel, ami gyorsabban terjed a félelemnél. A szárazföldtől elvágva a csapatnak olyan borzalmakkal kell szembenéznie, amelyhez foghatót a tábortűz körül elmesélt legrémisztőbb történetekben sem tudtak volna kitalálni. A túléléshez meg kell küzdeniük a félelmeikkel, a tomboló elemekkel... és végül egymással is. Az Agave Kiadónál megjelenő regény borzongató és szerfelett izgalmas kalandot ígér.

 

yoon.jpgNicola Yoon: Minden, minden

A Gabo Kiadónál jelenik meg Nicola Yoon első regénye a Minden, minden, mely egy különös betegségben szenvedő lány első szerelmi történetét meséli el. Nagyon ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem. Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel – fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve. Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége.

 

gordon.jpgGordon Ramsay: Gordon Ramsay főzőiskolája

Természetesen a gasztronómia szerelmeseinek se okoz csalódást az idei Könyvfesztivál. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent és az általunk legjobban várt receptkönyvet pedig nem más írta, mint a pokoli konyhájáról elhíresült Gordon Ramsay. "Szeretném megtanítani önöket jól főzni, és élvezni a saját főztjüket. Nem terhelem az olvasókat nehéz kihívásokkal és komplex fogásokkal, viszont megmutatom, hogyan tud bárki ínycsiklandó ételeket az asztalra varázsolni, akár egészen kezdőként is. Egyszerűbben fogalmazva: megmutatom, hogyan lehetnek jobb szakácsok." A Gordon Ramsay főzőiskolája nélkülözhetetlen szakácskönyv mindazok számára, akik szeretnék örömüket lelni az otthoni főzésben. A 120 fantasztikus, mégis érthető és egyszerű recept bármelyikének elkészítésével fejedelmi fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Ráadásul mindebben a világ egyik legkiválóbb szakácsa lesz a segítségünkre.

 

A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról bővebben ITT olvashatsz.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása