Kultography

Nanorobotoktól a sörig - Kultography karácsonyi könyvmustra

Nanorobotoktól a sörig - Kultography karácsonyi könyvmustra

Kultography írása itt: - 2015-12-22 08:38

Ha már kezded feladni, és elfogyott minden jó ötleted, mi segítünk! Összegyűjtöttünk 10 különböző stílusú remek könyvet, amikkel biztos sikert aratsz a karácsonyi ajándékozáskor. Van itt pikáns regény szeretőkről, mese fogyatékos sportolókról, sci-fi római istenekkel és még jó pár üdítő szórakozást kínáló olvasmány.

befunkycollage_3.jpg
Leitner Olga: Bakker azok a csodddálatos férfiak
! - kacagtató történetek férfiakról, nemcsak nőknek

bakker.jpgLeitner Olga a Bakker, anya lettem! című könyve és annak pozitív fogadtatása után bátrat húzott és mélyebb vizekre evezett: könyvet írt a férfiakról. Ha azt gondolnánk, hogy ez egy olyan könyv, amiben a női szerző összekuncogva női olvasóial körberöhögi a férfiakat, téved. Először is ez a könyv legalább annyira szól a férfiaknak, mint a nőknek  még ha ők nem is nagyon fogják elolvasni. Másrészt habár kétség kívül a kritika nagyobb részét a férfiak kapják, azért a nőkre vonatkozó megjegyzések is leglább annyira viccesek és elgondokodtatóak, mint például egy klasszikus párbeszéd nő és férfi között és a női gondolatok a háttérben:

– Mi a baj Kicsim, olyan furcsa vagy napok óta?
És máris érkezik a válasz:
– Semmi. – Húúú, dehogynem. Csak még nem tudod…

Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent regény nagy mennyiségben tartalmaz szarkazmust, kritikát, e mellett szókimondó, de leginkább humoros. Elsősorban női olvasóknak ajánljuk, de nekik mindenképp!

 

Dan Simmons: Ílion - tudományos fantasztikum római istenekkel

ilion.jpgNem tudom, mekkora lehet az elvakult római történelem és a keményvonalas sci-fi rajongók halmazainak közös része, de akármekkora is, íme a tökéletes könyv a számukra. Akinek erre a mondatra nem nyílt háromszor akkorára a szeme, az ne is olvasson tovább. Aki viszont félrekalapáló szívvel önmagára vagy egy szerettére ismert az zarándokoljon el a legközelebbi könyvesboltba és vegye magához Dan Simmons regényét. Vannak itt robotok, istenek, robotistenek és Bacchust majmoló emberek. Újrazajlik a trójai háború a terraformált Marson, tiszteletét teszi a nanotechnológia, a kvantumfizika és az elmúlt pár ezer év emberi kultúrkincseinek összessége, mindezek pedig egy olyan hatszáz oldalas koktélban egyesülnek, hogy az ember csak keresi az állát a padlón. Dan Simmons most sem hazudtolja meg önmagát, és olyan minden részletre kiterjedő tökéletes űroperát varázsol elénk, amitől nemcsak leesik az állunk, de szeretnénk az ő fantázia birodalmában élni. Az Agave Kiadó gondozásában megjelent regényről csupán annyit mondhatunk, ezt Jupiter sem írhatta volna meg jobban!

 

Mhairi McFarlane: Helló, szia, szeretlek! - egy igazi csajos könyv

hello_szia.jpgHa olyan könyvet keresel, ami a fárasztó ünnepi készülődés után a lehető legkönnyebb csajos olvasmány, akkor a Helló, szia, szeretlek! a tökéletes választás. Mhairi McFarlane műve a chick lit műfajának mintapéldánya annak minden előnyével és hátrányával együtt. A történet főhőse Rachel tizenhárom év után szakít vőlegényével, Rhysszel, és megpróbálja kitalálni, mit is szeretne az élettől, miközben újra felbukkan gimis szerelme is. Szakmai és magánéleti kihívásokkal egyaránt meg kell küzdenie, de annyit elárulhatunk, hogy a végén minden a lehető legjobban alakul. A mélyen szántó gondolatok és eredeti történetek kedvelői nem biztos, hogy sok örömet lelnek majd a könyvben, de persze nem is ezért írodott. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Helló, szia, szeretlek! egy könnyed kis olvasmány, amit egy forró tea mellé ajánlunk elsősorban női olvasóknak. 

 

Hercsel Adél: Magyar szeretők - egy regény a pikáns témákat kedvelőknek

tn6_b1399989.JPGNem éppen tipikus karácsonyi olvasmány Hercsel Adél könyve, ugyanakkor mégis különleges és figyelemreméltó olvasmány. A Magyar szeretők tulajdonképpen egy riportkönyv, melynek hús-vér karakterei 20 történeten keresztül mesélnek megcsalásról és viszonyokról. Az írónő nem tett mást, mint lejegyezte ezeket a vallomásokat, és könyvbe rendezte őket. Éppen ezért irodalmi bravúrt senki se várjon az alkotástól, bár valószínűleg senki sem ilyen igényekkel közelít a Magyar szeretőkhöz. A 10 férfi és 10 nő által elmesélt félrelépések mögött a motiváció szinte mindig ugyanaz: kihűlt házasság vagy kapcsolat, hanyatló szexuális élet, "miután jöttek a gyerekek, elfordultunk egymástól", "sosem volt igazán jó a férjemmel/feleségemmel az ágyban", "otthon nem kapom meg azt, amit a szeretőmtől igen", stb. Kicsit lehangoló is az összkép, mert úgy tűnik, mintha teljességgel elképzelhetetlen lenne ma Magyarországon egy normális, megcsalásoktól mentes párkapcsolatot fenntartani. Nyilván a szerzőnek nem ez volt a célja a Magyar szeretőkkel, de ettől még ezek az érzések maradnak meg az olvasóban a könyv lerakása után. Alaposan szembemegy a(z álszent) társadalmi normákkal, hogy a legtöbb esetben a szereplőknek eszük ágában sincs kilépni a családi kötelékből, megelégednek azzal, ha egyszer-egyszer - vagy éppen rendszeresen - házon kívül keresik az izgalmakat, miközben a jegygyűrűjüket a zsebükbe csúsztatják. De találunk olyan sztorikat is, ahol a főszereplő már letett a komoly kapcsolat lehetőségéről, nyílt kártyákkal játszik, és így tart szeretőket; illetve olyan házasságról is olvashatunk, ahol a férj fuvarozza el a nejét annak szeretőjéhez. Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent könyv gyorsan olvastatja magát, kellően érdekes is, így akár a két ünnep között is gond nélkül kiolvasható.


Claire North: Harry August csodálatos élete - egy halhatatlan történet

Hányszor fordul meg az ember fejében, hogy bárcsak több élete lehetne! Mennyi kharry.jpgihagyott lehetőséget pótolhatna, mennyi hibát kijavíthatna, hány álmát megélhetné! Abba viszont már kevésbé gondolunk bele, hogy ennek a romantikus fantáziának van sötét oldala is. Hiszen mi rossz lehet a sokszor annyi időben? Nos, a sokszor annyi fájdalom, tévedés, csalódás, bánat, bűntudat és megbánás. A sokszor annyi tudás, ami meggátol az ártatlan fiatalság átélésében. És az ezzel együtt járó, kéretlen, ám hatalmas felelősség. Különleges "időutazás" az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent könyv egy különleges főhőssel, egy vagyis inkább több különleges életről. Ami mindig más, mégis mindig ugyanaz, mindig új, mégis mindig megszokott. Változatlannak tetszik, mégis elég egy apró kis esemény, hogy az egészet a feje tetejére állítsa. És mindegy mennyit éltünk, bármikor bekövetkezhet a mi sorsfordító eseményünk. De hogy ez jó vagy rossz, azt már döntse el mindenki magának.  


Brian Doyle: Ne hagyd el a hajót! - menekülés melegebb éghajlatra

hajo.jpgIgazi szórakoztató, kikapcsolódást nyújtó olvasmány Doyle tengeri kalandregénye, különösen azoknak ajánlott, akik a (havas helyett) ködös téli szünetből melegebb égtájra eveznének. A Lille különös, kissé magának való kapitánya az egész világ elől menekülve hajózik ki a Csendes-óceánra, de a világ, annak minden szépségével, bánatával, bosszantó és kedves alakjavaival, örömével, humorával a csöpp hajóra is utána megy. A kalandokba pedig nem (csak) az utazás részeként, hanem a hajó egyre gyarapodó "legénysége" miatt keveredik O Donnell kapitány. Ha a karácsonyi zsongásból mi is elmenekülnénk, a Lille-lel távoli vizekre evezhetünk az ünnepek zsivajából. De ahogy a kis hajó megtelik utasokkal, kapitánya pedig megenyhül, talán az olvasó is karácsonyi(bb) hangulatba kerül. Ha mégsem, akkor viszont garantáltan megjön a kedve egy nagyobb utazáshoz. A Tarandus Kiadó könyve mellé könyvjelzőként akár repjegyet is mellékelhetünk. 

 

Michael Grant: Téboly - a nanotechnológia titkai világuralomra áhítozóknak

teboly.jpgHa valaha felmerült az olvasó fejében az ötlet, hogy vajon milyen lehet apró robotocskák szemén keresztül látni a világunkat, akkor íme a válasz: szörnyű. Michael Grant a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában megjelent regényében aprólékos és érzékletes képet kaphatunk nano-szemszögből mindenről, de leginkább az emberi testről. És a saját testünk még soha nem volt ennyire izgalmas és egyben undorító is. Grant sok szálon futó cyberpunk története rettentő okosan és szórakoztatóan fésüli össze a technológiát és a kalandot. Teljesen új világba repít, miközben végeredményben nem is megyünk sehová. A közeljövőben ugyanis a háborúkat nem hadseregek vívják hatalmas mezőkön, hanem nanobotok a szempillánkon. Legalábbis ha elég fontosak vagyunk ahhoz, hogy valaki el akarjon tenni láb alól. Ha viszont nem vagyunk a világ egyik nagyhatalmának vezetői sem, ám útjaink mégis keresztezik egy zseni ikerpár világuralomra törő terveit csak két út áll előttünk: behódolsz vagy ellenállsz. Ez a két út nyílik meg a regény főhősei előtt is, ők pedig választanak - ki-ki vérmérséklete szerint. A sok szálat, több dimenziót és cserélődő elbeszélőt követni egyáltalán nem annyira bonyolult, mint ahogy az hangzik, olyannyira, hogy csak az utolsó oldalak felé közeledve leszünk figyelmesek arra, hogy eltelt az idő. És reméljük, hogy nem egy nanobot mesterkedik éppen az agyunkban...

 

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány - kulisszatitkok film és fizika rajongóknak

d837c79a-139a-48a8-94d4-883242b96a2e.jpgChristopher Nolan Csillagok között című filmje sokakat lenyűgözött, ám akik nem konyítanak túlzottan a fizikához bizony jó pár plusz információ felett elsiklottak. Kip Thorne, a film szakértő konzultánsa ezért megírta Az Interstellar és a tudomány című könyvet, mely felfedi előttünk azokat az információkat és fizikai elméleteket, melyek után a film még teljesebb élményt nyújt. A könyvben a fekete lyukaktól, féregjáratoktól, görbült időtől és tértől kezdve a szingularitásokon, kvantumgravitáción, gravitációs anomáliákon keresztül az ötödik dimenzióig Thorne lendületesen mutatja be ennek a hollywoodi szuperprodukciónak az előkészületeit és a tudományos elméletek különböző megvalósulását. Az Európa Kiadó gondozásában megjelent kötet igazi csemege a film rajongóinak és a hobbi fizikusoknak egyaránt. 

 
Dániel András: A könyv, amibe bement egy óriás
- egy igaz mese az elfogadásról

Dávid András olyan mesekönyvet alkotott, amely nélkülözhetetlen a gorias.jpgyermekszobák polcairól. S hogy miért? Mert úgy mutatja be egy baleset tragikus következményét, hogy reményt ad, sőt bebizonyítja, hogy a fogyatékos emberek valójában semmivel sem kevesebbek, mint ép társaik. Történetünk főhőse Ozi, Szabó Ozor János, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok fekvenyomó, akinek 60 centis gigászi bicepsze van. Ozival tizenhét évesen egy szörnyű motorbaleset történik, amelyben elveszti az egyik lábát. A barátság erejének hála, azonban Ozi felülemelkedik a veszteségen és lemegy a konditerembe edzeni. Erejére ekkor figyelnek fel többen is. Évekkel később Ozi létrehoz egy saját konditermet, ahol ép és mozgássérült társaival edzenek, és készülnek a világ versenyekre. A Betűtészta Kiadó gondozásában megjelent könyv nemcsak a gyerekek számára teszi könnyebbé az elfogadást fogyatékos társaik iránt, de a felnőttek számára is sok tanulsággal bír.

 

Vétek György – Rosenstein Róbert: Sörkönyv - a folyékony kenyér nagy tisztelőinek

sor.jpgSokan és sokat beszélnek manapság „sörforradalomról”, amelynek nyomán végre Magyarországon is egyre változatosabb és jobb söröket ihatunk. A Sörkönyvben Vétek György és Rosenstein Róbert elmesélik, hogyan tört ki a sörforradalmi láz Amerikában, miként csapott át Európára, majd érkezett el hozzánk is az elmúlt években. Bemutatják a sörfőzés legújabb külföldi és hazai trendjeit, az új sörözőtípusokat, a különféle sörfajtákat és azt, hogy napjainkban miként válik a sör egyszerű tömegtermékből a gasztronómia kiemelt szereplőjévé. Könyvükből bárki megtanulhatja, hogyan kell sört kóstolni, szervírozni és azt is, hogy mihez lehet kezdeni a sörrel a konyhában, közel harminc izgalmas étel és néhány sörkoktél receptjén keresztül. A Corvina Kiadó gondozásában megjelent kötet igazi kulináris ínyencség, mely mellé egy jó pofa sör is dukál. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása