Kultography

Harmadszor is Olvasás Éjszakája - az este, amikor a fantázia elszabadul

Harmadszor is Olvasás Éjszakája - az este, amikor a fantázia elszabadul

Kultography írása itt: - 2015-10-09 19:36

Szombaton ismét a könyveké a főszerep, ugyanis október 10-én rendezik meg idén a harmadik Olvasás Éjszakáját. Az Olvasás Éjszakája nem csak az olvasásról szól, hanem közösségi élmény is, s minden korosztály számára tartogat érdekes és izgalmas programokat. Ezekből gyűjtöttünk most össze nektek egy csokorra valót pár remek könyvvel egyetemben.

olvasas.jpg12074616_718494071616229_4616910482528089612_n.jpgAz Olvasás Éjszakáját 2013-ban rendezték meg először a magyar könyvkiadókat és könyvterjesztőket összefogó Supka Géza Alapítvány kezdeményezésére. Október 10-én 18.00 órától másnap hajnalig a rendezvény négy főhelyszínén és a csatlakozó helyszíneken a könyv-, e-könyv-, és folyóiratkultúrához kapcsolódó látványos, zenés programok, interaktív produkciók szórakoztatják és művelik a közönséget. Ezen a napon az ország könyvesboltjainak egy része meghosszabbított nyitva tartással várják a vásárlókat.

Azonban nem csak az olvasásról, de a jótékonykodásról is szól ez az este. Az Alexandra Kiadó könyveket gyűjt az Olvasás Éjszakáján a beteg gyerekeknek, és meséket küld a mesedoktorok segítségével a weben. A Nyugati téren alakítják ki azt a kuckót, ahova bárki letelepedhet, hogy mesét olvasson a beteg gyerekeknek. Ezt videóra rögzítik, és eljuttatják országszerte 30 kórház gyermekosztályára. A mesélők táborához csatlakoznak a fellépő művészek is.

Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumán gyerekprogramokkal indul az Olvasás Éjszakája. Mikola Péter zenés játszótárs és Bíró Eszter Fonogram-díjas énekesnő mesél és zenél majd a gyerekeknek. A színpad ezután a szülőké lesz: Réz Anna a szülővé válásról és a kríziseken átsegítő praktikákról kérdezi Jónás Annát és Nagy Annát. A Lecsó című irodalmi vetélkedő a tavalyi Olvasás Éjszakájának köszönheti létrejöttét, s havonta egyszer az Alexandra Pódiumonjátszhat a közönség. Ezúttal Kiss Judit Ágnes, Nádasdy Ádám és Barna Imre feladványait fejthetik meg a nézők. Igazi csajos programmal készül Takács Nóra, aki az est háziasszonya is, Bauer Barbara pedig éjszakai repülésre várja az olvasókat.

A Libri Meseboltban a Duna Plazában gyerek(barát) programokkal várják az érdeklődőket. Fél hattól Fisch Gábor Lászlót Mirtse Zsuzsa szerkesztő kérdezi a Rapandi és az elveszett szoborcímű mesekönyvéről; Bányay Anna és Szita Barnabás, a kötet tervezői az illusztrációkról mesélnek, és képeket vetítenek a könyvből. Majd Gáll Viktória Emese a Ringató-mesék első kötetének zenés bemutatója következik. Este nyolctól pedig Márton, Micike és Winkler Róbert kalandjait ismerhetik meg kicsik és nagyok a tűzoltóságon. A Libri Allee Könyvesboltban este héttől Rados Virág olvas fel a Bipoláris című könyvéből, majd Závada Péterrel Simon Márton beszélget a MÉSZ című legújabb kötetéről. Este kilenctől a zenéé és a humoré lesz a főszerep, Dolák-Saly Róbert tart zenés könyvbemutatót felnőtteknek és gyerekeknek, majd Gárdos Péterrel beszélget Winkler Nóra a Hajnali láz című könyvéről.

Az Athenaeum Kiadó a Fókusz Könyváruház és Hátsó Kapuban is érdekes programokkal várja az érdeklődőket. Hat órától Gyémánt című zenés stand-up előadásával várja a látogatókat Tóth Vera, majd Spíró György "külpöl" beszélgetése és Cserna-Szabó András Sömmi című kötetének bemutatója következik. Nyolc órától Nyáry Krisztián Éjszakai hősök - legendás írók, írói legendák, fél kilenctől pedig Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva műsora a bevásárlócetlik egy házasságból következik. Kilenc órától Gézi János és Likó Marcell beszélget a Vad narancsoktól a Vad fruttikig címmel.

 

Ha pedig nem lenne kedvetek kimozdulni otthonról, íme három remek könyv, amivel csatlakozhattok az Olvasás Éjszakájához otthon a fotelben ülve is.

Neil Gaiman: Felkavaró tartalom

covers_349621.jpgGaiman az urban fantasy műfajának és úgy általában a hétköznapokat behálózó, szabadon száguldó fantázia egyik fő szerzőjeként képes arra, amire csak nagyon kevesen: úgy rángat ki a napi szürkeségből, hogy közben egyszerre ríkat és rémiszt meg, emel fel és késztet őszinte nevetésre. Az Agave Kiadó gondozásában megjelent Felkavaró tartalom névre keresztelt novelláskötete sem kivétel e varázslat alól. Sőt, a néhány tucat oldalanként váltakozó téma, hangvétel és olykor műfaj (találhatóak ugyanis versek is a válogatásban)  ha lehet még inkább felborzolja az ember idegvégződéseit, nem tudva, mire számíthatunk a következő oldalon. De legyen szó házinénis horrorról (ami lássuk be, sokunknak nem is annyira áll messze a valóságtól), a kiskamaszkori bizonytalanságnak emléket állító, nosztalgikus sztoriról vagy éppen a (jelen sorok írójának szívéhez nagyon közel álló) Doctor Who című sorozat világában játszódó, epizód hosszúságú "szösszenetről", mind magukon hordozzák azt a semmi mással össze nem téveszthető gaimanságot, amiért annyira lehet őt szeretni. Hiszen akármennyire mélyen vagy széleskörűen is kóborol el a fantázia feltérképezetlen dzsungeleibe minden egyes mondat mögött ott lapul a fő mozgatóerő: az ember. Saját múltjában vagy elméjében vájkálva, ismerősök történetei által, szerettei emlékeit továbbgondolva vagy csak egy vonatállomás által megihletve az ember, a lélek, az élet mindennapi szépségeit és mélységét keresi és találja is meg alkalmanként. Ahogy a gyerekek a tündérmesékben, úgy mi az ő meséiben elmélyedve fedezhetünk fel olyan dolgokat önmagunkban, amelyeknek a létezéséről sem volt fogalmunk. Már ha nem félünk szembenézni velük...  

Joséphine Dedet: Géraldine. Egy magyar nő Albánia trónján

unnamed_9.jpgApponyi Géraldine arisztokrata családban született, albán királyné lett és több mint hatvan évet élt száműzetésben. Joséphine Dedet személyes hangú, ugyanakkor alapos portrét fest erről a különleges sorsú asszonyról, aki az idén ünnepelné századik születésnapját. Apponyi Géraldine apja magyar gróf, anyja amerikai milliomoslány, akik az első világháború kitörése előtt találkoznak Párizsban, és egymásba szeretnek. Két kislányuk születik, mielőtt a világuk összeomlik: a vesztes háború után a feleség hadikölcsönbe fektetett vagyonának híre-pora se marad, a férj birtoka pedig immár Csehszlovákiában van. Apponyi Gyula még megéri, hogy fia születik, aztán tüdővészben meghal. Fiatal özvegye a három gyerekkel az anyjához költözik a Riviérára. A lányokat ide-oda rángatja apjuk családja és az édesanyjuk, aki közben ismét férjhez megy. Végül Géraldine és a húga, Virginia, Magyarországon telepszenek le. Virginia férjhez megy, és a lassan vénlánysorba kerülő Géraldine kezét az albán király kéri meg; ugyan politikai indokkal, de mindenki meglepetésére igaz szerelem ébred mindkettőjükben. A házasságkötés után alig egy évvel Olaszország lerohanja Albániát. A király és a királyné kétnapos fiukkal szökik át a görög határon, és innentől kezdve száműzetésben él. A második világháború után az albán kommunisták még az emléküket is igyekeztek eltörölni, de Géraldine és fia, Leka, megérte Enver Hoxha uralmának összeomlását. Visszatértek Tiranába, és a királyné ott halt meg nyolcvanhét évesen. Joséphine Dedet szabad hozzáférést kapott a királyné levelezéséhez, és sokat beszélgetett vele és húgával. A fényképekkel kiegészített könyvet Rácz Judit fordításában jelentette meg az Európa Könyvkiadó.

Potozky László: Éles

2399614_5.jpgHatározottan eljutottunk abba a korba, amikor nem ciki többé kortárs magyar irodalmat olvasni. A lesajnáló mosolyoktól és gúnyos megjegyzésektől eljutni idáig nem volt rövid az út, de megérte rá várni. Ezt a büszkeség fűtötte érzetet csak növeli a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Potozky László regény, ami után viszont biztosan nem lesz kedvünk mosolyogni. Mert olyan ez a könyv, mint a címe. Vagy mint a körömolló, amivel a főszereplő karcolgatja a combját. Kínjában? Igen. Lelki kínjában. Merthogy idejekorán rájön, hogy a szív gyötrelmeire a legjobb fájdalomcsillapító a test fájdalma. Gondolhatnánk, milyen problémái lehetnek egy egyetemistának? Hát lehetnek. Amiből egy csomó mindent ő választ magának, de mindeközben azért a fene nagy magyar valóságból sem tudja kivonni magát. Nem mondom, hogy teljes generációs térképet skiccelt fel Potozky, mert azért remélem, hogy nem ennyire semmibe révedő, kallódó, társfüggő, a szerelmet a birtoklással összekeverő a mai magyar ifjúság nagy része. De hogy a lélek- és hangulatábrázolásból valamit nagyon elcsípett a szerző, az tagadhatatlan. Már az első oldalon megszorongatja a torkot, és nem is ereszt, amíg csak az utolsó oldalra nem érsz. És a szó nemes értelmében vett enyhülést akkor sem ad. Húsba metszően realista és kíméletlen regény az Éles, középpontjában egy tanácstalan és cél nélküli korcsoporttal. Egy éjszaka alatt kiolvasható, lebilincselő könyv. Senki se várjon utána édes álmokat. Csak napnál világosabb (rá)ébredést.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása