Kultography

Halálparancs: szaftos poszt-apokaliptikus előzmény az Útvesztőhöz

Halálparancs: szaftos poszt-apokaliptikus előzmény az Útvesztőhöz

Mádai Adrienn írása itt: - 2015-10-07 10:21

Az Útvesztő-könyvsorozat újabb taggal bővült, mely végre felfedi az olvasók előtt a Kitörés vírus eredetét, és elmeséli az elejétől kezdve, hogyan változott az általunk ismert világ napkitörésekkel sújtott siralomvölggyé. James Dashner új kötete kellő mértékben félelmetes és szaftos ahhoz, hogy az ember egy-két nap alatt kiolvassa, majd borzongva rejtse el a könyves polca egy eldugott zugába.

slider_15.jpg742887f.jpgAz elmúlt időszak egyik nagy sikere, mind könyvben, mind filmvásznon az Útvesztő-trilógia. Az izgalmas poszt-apokaliptikus történet nem csak a fantasy szerető közönséget, de a fiatalokat és az időseket egyaránt bevonzotta a mozikba, és a könyves boltokba. Ezt a sikerhullámot meglovagolva James Dashner megírta a történet előzményét, mely hangulatában a harmadik kötetet idézi, mivel ahhoz hasonlóan kellő mennyiségű vér folyik benne, és félelmetes akció jelenetekből sincs hiány. 

Történetünk még a VESZETT megalakulása előtt kezdődik. Mark, Trina, Alec és Lana túlélte a New Yorkot sújtó napkitöréseket, és az elképesztő sugárzás után újra otthonra találtak a hegyekben felépült egyik telepen. S mikor már épp kezdenének hozzá szokni új életükhöz, és feltámad bennük a remény, hogy kezdenek a dolgok helyre állni, egyik nap egy berg jelenik meg a kicsiny telep felett és a Kitörés vírussal fertőzött lövedékekkel támadják a védtelen embereket. Hőseinknek pedig eldöntik, hogy felkutatják ki áll az ügy hátterében. Útjukat azonban őrült szekták, fertőzött, megőrült emberek és a halál bűze kíséri.

James Dashner a Halálparanccsal megalkotta az Útvesztő-könyvsorozat legütősebb darabját. A könyv letehetetlen, legalábbis számomra az volt, ugyanis annyira féltem és féltettem hőseinket, hogy képtelen voltam abba hagyni az olvasást. A történt kerek és feszes, nincsenek benne lyukak, nem ül le egy másodpercre sem. Sőt amikor két akciójelenet között végre van pár nyugisabb oldal, az valódi fellélegzés az olvasónak is, a szereplőkről már nem is beszélve. A karakterek egyszerűek és kicsit kidolgozatlanok, de ez jelen esetben nem is akkora probléma. Dashner elérte, hogy pont annyira kedveljük meg Markot, Trinát, Alecet és Lanat, hogy végig izguljuk értük a regényt, de esetleges elvesztésük nem okoz a kellőnél nagyobb felháborodást. 

A Cartaphilus Könyvkiadónál megjelent regény pont olyan, mint amilyennek egy előzmény kötetnek lennie kell. Az Útvesztő alatt felmerült kérdéseinkre választ kapunk, sőt még olyan információkat is megoszt velünk a szerző, amire nem is számítanánk. A csavaros történet tele van meglepetésekkel, de a végén ott a pont, nincsenek elvarratlan szálak. Persze az előzmény és a trilógia után roppant kíváncsi lennék arra is, hogy mi történt Thomassal és Teresával a Halálkúra után. A nagy sikeren felbuzdulva, hátha erről is születik majd egy kötet a közel jövőben. Vagy ha az nem is, remélem Hollywood a Halálparancsban is lát akkora potenciált, hogy filmvászonra vigye. Más dolgunk pedig már nincs is, mint várni, s az alatt újraolvasni, nézni a sorozat már megjelent tagjait.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása