Kultography

Szivárvány fából 2.0, hippi módra

Szivárvány fából 2.0, hippi módra

Blahó Dávid írása itt: - 2015-08-08 05:45

Egy zöld sziget a Szigeten: egy hely a természetnek, az elmélyedésnek, a művészeteknek. Ezt testesíti meg az idei fesztiválon is az ArtZone, akik megújult arculattal várják majd a kreatív vagy éppen kikapcsolni vágyó szellemeket. Az új látványról beszélgettünk az alkotóval, a VISART Művészeti Akadémia harmadéves tanulójával, Nagy Eszterrel, illetve az intézmény vezetőjével, Szigethy Annával.visart_kiemelt.jpg

visart_artzone_logo.jpgMilyen koncepció mentén láttál neki az ArtZone arculati elemeinek kidolgozásához?

Nagy Eszter: Tavaly – életemben először – voltam kint a Szigeten, és természetesen az ArtZone-t is felkerestük. Őszintén be kell valljam, hogy nekem az volt a kedvenc helyszínem. Természetközeli, tiszta terület, amit a látogatók is tiszteletben tartottak. Egyfelől ezt, másrészt pedig azt szerettem volna megfogni, hogy az ArtZone-t a pihenés és a kreatív energiák kiélése miatt keresik fel a Szigetelők. Adva volt, hogy nagyon színesnek, fiatalosnak kell lennie az arculatnak, és ehhez társítottam én egy hippis megközelítést. Így ötvöztem egymásba a béke és a szeretet szimbólumait, illetve különféle rúnákat, amik a természetet képviselik, de a föld, a víz és a levegő jelképei is megtalálhatók benne. Tavaly az ArtZone közepére egy fából készült szivárvány került (az Art of Freedom pályázatának nyertese, a brazil Guilherme Leick munkája – a szerk.), ami jó kiindulópontot jelentett, hiszen az egész arculat hátterébe színes deszkákat raktam, és ezek adták az alap mintát. Felhasználtam azokat a benyomásokat, amik tavaly értek, és szerettem volna kifejezni az ott uralkodó légkört, amiben én is nagyon jól éreztem magam.

Mennyi álmatlan éjszakádba került az ötletelés?

visart_nagyeszter.jpgNagy Eszter: Szerencsére egyáltalán nem kellett szenvednem vele. Tulajdonképpen ez egy iskolai feladat volt, amire 4 hetet kaptunk. Már a tavalyi Szigeten azon járt az agyam, hogy milyen jó lenne, ha jövőre azt kapnánk meg „házinak”, hogy tervezzük meg az ArtZone arculatát. Őszintén szólva, a tavalyi design nekem nem tetszett annyira, és azóta foglalkoztatott a gondolat, hogy én mit tudnék kihozni belőle. Ezért sem voltak álmatlan éjszakáim, lélekben már fel voltam készülve erre. Amikor aztán valóban megkaptuk a feladatot, akkor nagyon örültem neki (nevet).

A VISART életében mit jelent ez az elismerés, amely Eszter munkáját dicséri?

Szigethy Anna: Vadul dokumentáljuk majd, és természetesen minden irányból lefotózzuk (mosolyog). Törekszünk arra, hogy az iskolai órák mellett minél több plusz feladat, plusz pályázat jelentsen kihívást a diákjainknak. Az ArtZone arculatának megtervezése ennek értelmében színesíti a portfóliónkat, és nagy büszkeséggel tölt el minket. Kiemelt küldetésünknek tartjuk, hogy életközeli helyzetekbe hozzuk a diákjainkat. A művészeti egyetemek rendkívüli módon hajlamosak arra, hogy zárt üvegházak legyenek, viszont a VISART mindig is törekedett arra, hogy kitárjuk az ajtókat a való világ felé, és külsős megmérettetéseket biztosítsunk a tanulóknak. Fontos az életükben, hogy ezeknek a bizonyos ajtóknak a nyitogatásával a realitás friss szele is megérintse őket. Eszter pedig az élő példa, hogy azért a nagy álmok is valóra válhatnak nálunk.

És ez majd csak akkor válik igazán valóra, amikor kimész a Szigetre, és azt látod, hogy az ArtZone területéről a te munkáid köszönnek vissza.

Nagy Eszter: Hihetetlen ez az egész, biztosan nagy büszkés tölt majd el (nevet). Nagyon várom, hogy lássam élőben is, mert klassz az, hogy a suli falai között tervezgetünk, de hogy az végül testet is ölthet…! Sosem volt még ilyen élményem, és nagyon örülök, hogy hamarosan részem lehet ebben.

visart_csoportkep.jpgPont 10 éves a VISART Művészeti Akadémia, így aki kilátogat majd hozzátok a Szigeten, az egy szép jubileum kapcsán ismerkedhet meg veletek. Mivel készültök ebből az ünnepi alkalomból?

Szigethy Anna: A VISART 10 eseményeit dokumentáló rövidfilmet biztosan levetítjük. Egyébként nem ilyen könnycseppmorzsolós, szomorkásan nosztalgiázós szülinapot rendeztünk, hanem megmutattuk, hogy miről szólt eddig az iskola, mire vagyunk büszkék, most pedig ugyanilyen élettel telve csináljuk tovább a dolgunkat. Éppen ezért a VISART sátrában rendezünk egy mini kiállítást, amihez begyűjtöttük a többi ArtZone pályázó műveit is. Természetesen Eszter munkája kerül majd a fő helyre, de szeretnénk bemutatni a többiek alkotásait is. Amikor 12 ember tervez ennyire nagyszabású, ugyanakkor szabad és kreativitásra lehetőséget adó pályázati anyagokat, akkor már önmagában érdekes lehet ezeket egymás mellé rakni. Hihetetlen sokszínűséget jelent, hogy egy tucatnyi művész hogyan reagál ugyanarra a témára. Emellett ugyanazt a programot visszük, mint tavaly, csak egy kicsit csiszoltunk rajta. Meghirdettünk egy másik pályázatot, ahol a diákjainknak különböző grafikus hátteret kellett tervezniük. Egy applikáció segítségével készülnek majd a fotók, amikkel a látogatók teljesen mesebeli vagy képzeletbeli világokba léphetnek be. Jöhetnek egyesével, kettesével vagy nagyobb csoportokban, és mi biztosítjuk nekik a környezethet illeszkedő tárgyakat és eszközöket is. Kiválasztanak egy hátteret, majd beállnak a green box elé, végül az egész az applikációban áll össze teljes képpé, amit utána elküldünk e-mailben. Nem a kézműves tevékenységet helyezzük tehát előtérbe, hanem egy vidám, igazi Szigetes pillanatfelvétellel gazdagodnak nálunk. Ami megmarad pont egy évig – hogy aztán jövőre felkeressenek minket újra (mosolyog).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása