Kultography

Chopinre harcművészkedik a Trónok harca Hegyomlása

Chopinre harcművészkedik a Trónok harca Hegyomlása

Kultography írása itt: - 2015-02-22 16:38

Vasárnapi hírösszefoglalónkban a Trónok harca egyik szereplője kel birokra egy másik markos legénnyel, miközben a háttérben Chopin szól; legendás előadókat jelentett be a Budapest Park és a Balaton Sound, a csúcsot ostromolja itthon a Szürke ötven árnyalata, 12 év után új lemezt ad ki a Blur, illetve megismerkedhetünk a country jógával - meg még több minden mással is.

hegy_harcol_a_landzsassal_kiemelt.jpg

Margaret Atwood: Az özönvíz éve

atwood_az_ozonviz_eve.jpg„Az özönvíz éve nem prófécia, de riasztóan közeli lehetőség.” Mint Atwood legtöbb regénye, Az özönvíz éve is disztópia, mely a maihoz hátborzongatóan hasonlatos, mégis idegen világban játszódik – egy olyan világban, amely minden elemében levezethető a jelen folyamataiból. A VadÁdám trilógia második részében a Guvat és Gazella „tökéletes” társadalmának egy eddig ismeretlen csoportját ismerhetjük meg: az erőszakmentesség elvét valló, zöld vallási szekta életmódját és rítusait elsősorban a közelgő világvégére való felkészülésnek rendeli alá. A világvége egy rejtélyes járvány képében érkezik, amely egymástól távol eső helyeken, egyidejűleg üti fel a fejét, és áldozatait először cseppfolyóssá teszi, majd kiszárítja. Az özönvíz éve 2015. február 26-án jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Chopinre harcművészkedik a Trónok harca Hegyomlása

hegy_izlandi_th.pngThe Chopin Project címmel jelenik meg márciusban a BAFTA-győztes izlandi zeneszerző, Ólafur Arnalds, és a fiatal német-japán zongorista lány, Alice Sara Ott közös albuma. Arnalds az új projektjében nem csak újragondolta Chopin gyönyörű melódiáit, de a klasszikus zongorafelvételek tradicionális rögzítési technológiáját is újraértelmezte. A március 16-án megjelenő albumon Chopin művei eredeti verziójukban hangzanak el, kiegészülve az Arnalds által megálmodott kompozíciókkal. A lemez előfutáraként máris elkészült a Reminiscence című dalhoz a klip is, amelyben a főszerep Hafþór Júlíus Björnssonnak jutott. Az Európa legerősebb emberének megválasztott Björnsson ismerős lehet a Trónok harca nézőinek, a sorozatban ugyanis a vérszomjas Gregor Clegane-t – más néven a ‘Hegy’ – alakítja.

Legendás bandák váltják egymást a Park színpadán

_igp2952.jpgJúlius 19-e erős napnak ígérkezik a Budapest Park életében: jön az Anti-Flag, a Skindred és a Less Than Jake. Az Anti-Flag háborúellenes, erős társadalomkritikát megfogalmazó dalairól híres banda, amely 1993 óta színesíti a punk rock zenei palettát. Hozzájuk hasonlóan az 1998-ban Newportban megalakult Skindredet (képünkön) sem kell sokaknak bemutatni. Rengeteg stílusból áll össze egyedi hangzásviláguk, a heavy metaltól kezdve a reggae-n át a drum and bass alapokig minden megtalálható dalaikban. Ráadásul a walesiek imádnak hozzánk járni, amire a legjobb bizonyíték, hogy tavaly a VOLT Fesztiválon és az Akvárium Klubban is felléptek. Utóbbi helyszínen sikerült is jól kikérdeznünk Benji Webbe énekest. Az este harmadik fellépője pedig az amerikai Less Than Jake, akik ugyancsak „évmilliárdok” óta koptatják a deszkákat: a ska-punk zenekar 1992 óta muzsikál változatlan felállásban. Az állítólag a dobos, Vinnie Fiorello kutyájáról elnevezett zenekar még sosem járt Magyarországon korábban, és most hatalmas show-val készülnek.

Jóga country a Trafóban

Az egyre népszerűbb és kultikusabb norvég jazz két zenekara, a Huntsville és a Cakewalk lép fel március 28-án Budapesten, a Trafóban. Koncertjeikből megtudhatjuk többek közt, hogy mi is az a jóga country, és milyen lenne a Radiohead Thom Yorke nélkül. A felettébb különlegesnek ígérkező estéről minden megtalálható ITT.

Újabb Balaton Sound fellépők!

netsky_03.jpgSorra érkeznek az újabb és újabb fellépők a Balaton-parti partyfolyam, a MasterCard Balaton Sound sztárlistájára: ezúttal itt a Faithless! Maxi Jazzék lassan intézménynek számítanak az elektronikus tánczene világában, több mint tizenötmillió lemezt adtak el, és idén húsz éve, hogy megalakultak. A kerek évforduló alkalmából csak olyan turnéállomásokat választottak, ahol a legnagyobb a rajongóbázisuk. A 2011-es Thank YOU and Goodbye turnét követően Maxi Jazz és állandó partnere, Sister Bliss csak alkalmanként lépett fel sound system üzemmódban: most, a nagy visszatérés alkalmából, valami sokkal elementárisabbra készülnek,és full zenekaros felállással érkeznek a magyar tenger partjára. Rajtuk kívül a következő Soundos fellépőket jelentették be a szervezők: Zedd, Kaskade, Laidback Luke, Flosstradamus, Netsky (képünkön), az Art Department, Dannic, Dyro, az Âme és a magyar Dave Martin és Sullivan alkotta StadiumX DJ-producer páros.

Sosem látott siker nálunk A szürke ötven árnyalata

Rekordszámú nézőt és rekordbevételt mondhat magáénak Magyarországon A szürke ötven árnyalata című erotikus film (Kultography-kritika). Eddig csaknem 240 ezer nézőnél tart és 316 millió forintos bevételt hozott. Hiába oszlanak meg a vélemények a világsikert aratott bestsellerről és a belőle készült filmről, úgy tűnik, a produkciót a nagyközönség mindenképpen látni akarja. A film összbevétele több mint 270 millió dollárra ugrott öt nap alatt, miközben a produkció mindössze 40 millióból készült. Mindez azt jelenti, hogy biztosan elkészül a másik két rész is, és a stúdió milliárdos nagyságrendű nyereségre tehet majd szert.

projekt_LULU - Jurányi Produkciós és Inkubátorház

 

A Manna és a szegedi Maszk közös produkciójában március 5-én mutatja be a Jurányi Produkciós és Inkubátorház (Budapest, II. Jurányi utca 1-3) Geréb Zsófi legújabb rendezését, a projekt_LULU-t. A Frank Wedekind századfordulós drámája alapján írt „dokumentarista szörnytragédia 1895–2015” a női egyenlőség, illetve egyenlőtlenség témáját járja körül – pontosabban azt, hogy itt az elmúlt több mint száz évben valójában nem történt elegendő változás. A darabban epizódok villannak fel Lulu, a klasszikus femme fatale életéből, akinek a sorsa a mellette levő férfiaktól függ, egészen addig, amíg nem próbál meg független életet élni. II. TITÁNium Színházi Szemle Jurányi-díjas előadásának címszerepét Sodró Eliza játssza, további szerepekben többek között Béres Miklós, Dér Zsolt és Kőszegi Mari látható.

 

Tizenkét év után új lemezt ad ki a Blur

 

Kanye West minden bizonnyal az elmúlt héten is megcsillogtatta fantasztikus intellektusát, a hét popzenei szenzációja mégsem ez volt, hanem az, hogy Blur bejelentette: új lemezzel jelentkezik. A britpop egyik élzenekara 12 év után ad ki új lemezt, klasszikus felállásában azonban 2001 óta az első lesz az április 27-én a boltokba kerülő The Magic Whip. Azt eddig is tudni lehetett, hogy az anyag 2013-ban elkészült, ám a héten jelentette be a négyes, hogy saját fiókjukon kívül mással is megosztják majd. Damon Albarn énekes az albumot David Bowie hetvenes években Berlinben készült zenéihez hasonlította, ha valóban így lesz, nem lehet majd okunk panaszra. A héten bemutatott első dal, a Go Out mindenesetre a zenekar felszabadultabb korszakát idézi – a videójából pedig megtudhatjuk, hogyan lehet fagyit készíteni. Az egyelőre nem tudni, követi-e turné a lemezt, az biztos, hogy június 20-án 2009-es visszatérése és a 2012-es olimpiát záró koncertje helyszínén, a Hyde Parkban lép fel a kvartett.

 

Skindred és Netsky fotók: Horváth Kata

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása