Kultography

Amikor két nő találkozik

Amikor két nő találkozik

gyukerim írása itt: - 2014-12-19 23:26

toev2.jpgMéltó ellenfelet talált magának Tóth Evelin, amikor Maria João-val lépett fel a Művészetek Palotájában. A versenyben alulmaradt, a közönség azonban jól járt így is.

 

Egy koncert nem versengés, ám ha két erős egyéniség követi egymást a színpadon, óhatatlan az összehasonlítás. Nem volt ez másképpen csütörtök este sem, amikor a Müpa Fesztivál Színpadán Tóth Evelin és Maria João lépett fel. A magyar énekesnő széles repertoárjában most a portugál néplélek szívfájdító műfaja, a fado kapta a főszerepet. Így persze adta magát, hogy a Magyarországra vissza-visszatérő Maria João-t válassza partnerének – annál is inkább, mivel igazából mindketten csupán alapnak tekintik a fado énektechnikáját, stílusát, azt szabadon elegyítik bármivel, ami éppen az eszükbe jut.

 

Akármennyire szeretjük a fadót, meg kell hagyni: annak csak örültünk, hogy kísérleteztek vele. Tóth Evelinnél leginkább a gitáros, Kardos Dániel képviselte a hagyományt, ütőse, Szalai Péter már egzotikusabb, keleti hangzást hozott, az énekesnő pedig, hogyan is fogalmazzunk, magát. Dívaként uralta a színpadot, és éteri világába csak picit hatolt be bármi más – sokáig nem tudtuk igazán eldönteni, ezért jó vagy rossz pontot szánunk neki.

 

toev.jpg

 

Amikor azonban Maria João tűnt fel a színpadon, sajnos megválaszoltatott ez a kérdés is: az örökmozgó énekesnő olyan könnyedséggel játszott a hangjával, olyan barátságosan fordult közönsége felé, hogy mellette Evelin modorosnak tűnt, fantasztikus hangja is eltörpült a portugál énekesnő orgánuma mellett.

 

Pedig Maria João sem a könnyebb utat választja: szokásos partnere, Joao Lagingha zongorista helyett az elektronikus Ogre csapat (João Farinha és André Nascimento) élén mindenféle szempontból kilépett a fado vagy a dzsessz komfortzónájából. Ennek ellenére egy pillanatra sem látszott rajta az erőlködés, nekünk meg nem hiányzott a gitár. (Persze amikor Kardos Dániel a végén beszáll, azért tagadhatatlanul teltebbé válik a hangzás, még az is eszünkbe jut, milyen jó lett volna, ha az Ogre másik két zenészét, a dobost és a zongoristát is elhozza Maria João.)

 

mj_shrek.jpg

 

Az igazán elhibázott lépés azonban nem ez volt, hanem a finálé, ahol dzsessz-sztenderdeket és egy amúgy gyönyörű Madredeus-dalt adott elő a két énekesnő. Amíg az előbbieknél csak az tűnt fel, milyen óriási különbség van még két ilyen előadó között is, az utolsó emellett még fölösleges is volt: ha majdnem három óráig tudtuk úgy megidézni a portugál szellemet, hogy nem mentünk el a szuvenírboltokig, kár volt az utolsó három percben mégis megtenni ezt.

 

Fotók: Tóth Evelin és Maria João honlapjai.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása