Kultography

Budapesti duplázással kezdte magyarországi turnéját a Moszkvai Városi Balett

Budapesti duplázással kezdte magyarországi turnéját a Moszkvai Városi Balett

Kultography írása itt: - 2014-11-26 15:10

hattyúk1 - Copy.jpg

 

November 23-án két előadás erejéig Budapestre látogatott  Oroszország legtöbbet utazó balett-társulata, hogy egy igazi klasszikussal, a Hattyúk tavával kápráztassák el a magyarországi közönséget. A méltán világhíres formációban ezúttal sem kellett csalódni.

hattyúk1 - Copy.jpg

Az 1988-ban Viktor Szmirnov-Golovanov orosz koreográfus által alapított társulat célja, hogy a  klasszikus táncszínház gyönyörű, nemes hagyományait a legszélesebb közönségrétegekkel, többek közt a fiatalokkal is megismertesse. Így lehetséges, hogy a már jól megszokott színházi környezet mellett a világhíres táncosok gyakran lépnek fel mind az öt kontinens sportcsarnokaiban és színházaiban egyaránt. Budapesti állomásuk helyszínéül a Papp László Sportaréna szolgált, ahol a talán legtöbbet játszott klasszikus balettmű mesés díszletei között Csajkovszkij  jól ismert zenei kísérete mellett elevenedett meg a jó és a rossz szellemek harcát bemutató orosz népmese története.

hattyúk2.jpg

A kétszer hatvan perces produkció két felvonásban, a tavaly elhunyt balettigazgató Victor Smirnov-Golovanov rendezésében és Elisaveta Dvorkina által tervezett kosztümökben került színpadra. Kettőjük zseniális munkájának hála mesés egységet alkotnak a klasszikus orosz mesevilágot idéző kosztümök és a táncosok virtuóz technikája.  Mindezeknek köszönhetően a látvány annyira magával ragadó, hogy az első néhány kép után a nézőt rögtön elvarázsolja a mesés látvány és könnyen belátjuk, miért pont az adventi időszakban játszzák legtöbbször Csajkovszkij legelső balettszerzeményét.

hattyuk3.jpg

 Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a különleges vendégelőadást, és akik lemaradtak a fővárosi előadásokról, az ünnepek előtt még több vidéki helyszínen, többek közt  Veszprémben és Debrecenben is pótolhatják.

 Fotók: Moszkvai Városi Balett

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása