Kultography

Vasárnapi vegyes felvágott: halomban a hét hírei

Vasárnapi vegyes felvágott: halomban a hét hírei

Kultography írása itt: - 2014-11-23 13:49

slider_7.jpg

Izgalmas és friss hírek a sztárvilágból, film, színház és koncert ajánlók, könyvmegjelenések, gasztro, gyermek és szabadidős programok, hogy képbe kerülj a kultúrával. Kultography vasárnapi vegyes felvágott: vigyázat hírdömping!!!

Cinetrópia:

Foxcatcher.jpgA Foxcatcher (Foxcatcher, hazai bemutató 2015. január) fájt. Főszereplőjének, Channing Tatum-nak kétféleképpen is. Egyrészt azért, mert az idei Oscar-versenyben különösen esélyesnek tartott film főszereplőjeként egy válogatott birkózót kellett alakítania. "A bokszot el lehet szélhámoskodni. Ügyes vágással, sok gyakorlással az ember látszhat filmen kemény bokszolónak úgy, hogy megússza a felvételeket. De a birkózás nem ilyen. Ha jó filmet akartunk csinálni, muszáj volt párszor igazán a földhöz vágniuk engem. De ez még csak a fájdalom egyik része. A film ugyanis igen keményen néz szembe egy megtörtént, szörnyű esettel: egy kettős gyilkossággal. A sztori is fájdalmas, nemcsak a bunyó – nyilatkozta a színész. – Nagy átéléssel játszottuk, és a nap végére mindig kikészültem. Megtörtént eseményeket elevenítünk fel, de sokat hagyunk a nézők fantáziájára is. A végeredmény szép film lett, de nagyon kemény." A Foxcatcher főszerepeit Tatum mellett Steve Carell valamint Mark Ruffalo játssza, és érthető az elszántságuk. A rendező, Bennett Miller korábban A pénzcsináló mindkét főszereplőjét (Brad Pitt-et és Jonah Hill-t) Oscar-jelölésig, a Capote-ban Philip Seymour Hoffman pedig egészen a díjig vezette.

Ha a fiatal James Cameron nem megy Rómába náthásan, talán sosem születik meg a Terminátor. A rendező még harminc sem volt, amikor az olasz fővárosba utazott, ahol nyelvismeret nélkül, betegen nagyon kellemetlenül érezte magát. Annyira idegennek látta a várost, hogy az jutott eszébe, így érezheti magát egy olyan személy, aki hirtelen a jövőből csöppent oda. Az időutazó figurája beindította Cameron fantáziáját, és lassan ebből az ötletből formálódott a Terminátor sztorija. Mindez a Cbsnews összeállításából derül ki, amelyet az első Terminátor-film harmincéves jubileumára készítettek. A cikkből az is megtudható, hogy Cameron, aki addig még csak egy filmet rendezett - a Piranha 2-t -, takarékossági okokból a kocsijában lakott, amikor a Terminátor forgatókönyvét írta. Az ötödik Terminátor-film, a Terminator: Genisys egy újabb trilógia kiindulópontja lehet, amennyiben sikeres lesz. James Cameron ezzel kapcsolatban megjegyezte: érdemes a sorozat mélyebb üzenetére gondolni, miszerint a jövő kiszámíthatatlan. A hazai bemutató: 2015. július.

A Juan Pablo Zaramellából, Olga Pärnből és Kostil Danilából álló nemzetközi zsűri Esben Toft Jacobsen A túlon túl (Resan till Fjäderkungens Rike) című alkotásának ítélte a legjobb egészestés animációnak járó fődíjat az idei Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A skandináv gyerekfilmben a kedves, kíváncsi és kalandvágyó kisnyúl, Johan az élet szabályait tanulgatja. Alê Abreu A fiú és a világ (O Menino e o Mundo) című fantasztikus brazil animációját a zsűri különdíjjal jutalmazta. A rövidfilmek versenyében Nina Mihaila, Jana Slezáková és Marinov Gábor zsűrizte az alkotásokat. Ők Sonja Rohleder német művész a Hölgy kutyával című animációját találták a legjobbnak. A zsűri három különdíjat is kiadott a lengyel Ducki Tomek Fürdő, a szintén lengyel Izabela Plucinska Drágám, valamint Bucsi Réka Symphony No 42. című munkájának. Utóbbi kapta a közönségdíjat is.

Hang/szín:

játékkészítő.jpgKét világhírű szakember is részt vesz a legújabb hazai szuper pop-musical, A Játékkészítő koreográfiájának kialakításában. A West End-en és a Broadway-n egyaránt nagy sikert aratott munkái miatt méltán világhírű Anthony van Laast konzultánsként segíti A Játékkészítő színpadra állítását; állandó kolléganője, Nichola Treherne pedig már megkezdte a Tüskecsarnokban a koreográfusi munkákat, ő szintén megkerülhetetlen név a szakmában. Anthony és Nichola közös munkájára garancia – egyebek mellett - a Mamma Mia! című West End-musical 2008-as filmváltozatának koreográfiája is.

A kaliforniai hardcore-punk zenekar, az Ignite utoljára 2006-ban tartott Magyarországon klubkoncertet. Most az együttes - magyar származású énekese, Téglás Zoli vezetésével - visszatér, hogy egyből két klubfellépést is vállaljon Budapesten. Az első, január 31-én egy szokásosan zúzós buli a Barba Negrában; a második, február elsején egy meghittebb hangulatú, egészen különleges és egyedi akusztikus koncert az A38 Hajón. A zenekar jelenleg a 2015-ben megjelenő legújabb, kilenc év után az első stúdióalbumán dolgozik, amiből remek ízelítőt mutat a Falu című dal, aminek demóverziója pontosan fél évvel ezelőtt került fel a YouTube-ra. Az Ignite mindig is kiemelt turnéállomáésként kezelte Magyarországot, ami most sem lesz másként.

Az idén megjelent Easter Song és Closer után új dal (Give It to Me) premierjét hallhatták a rajongók a Petőfi Rádión a The Carbonfools zenekar most megjelenő, negyedik albumának, a Carbonbliss-nek felvezetéseként. A lemezbemutató koncert 2014. december 5-én pénteken az Akvárium Klub nagytermében lesz. Vendég a szintén új lemezét bemutató Muriel zenekar. A koncert sztárvendége a Punnany Massif frontembere Felcser Máté lesz, aki várhatóan a Fehér Balázzsal közös Ha nem mondod dalukat adja elő.

CFOOLS_04_1.jpg

Fotó: Horváth Kata

A szigetes fesztiválok szervezői már javában dolgoznak a következő évi rendezvényeken, s mint korábban is, a fellépők kiválasztásában a látogatók segítségét kérik. “Legfontosabb támpontunk a programok kialakításában, hogy kiket kérnek a látogatóink” – mondják a szervezők, ezért ismét indulnak a sziget.hu honlapon található kívánsággépek, ahova a javaslatokat várják, mely külföldi zenekarok lépjenek fel a jövő évi rendezvényen. Kívánsággépek itt: Sziget, VOLT, Balaton Sound.

Kalligraphy:

November 20-án megnyitotta kapuit a VAM Design Centerben Viola Szandra és Nánási Pál közös, Testreszabás című kiállítása. A költőnő versei testekre írva jelennek meg hazánk egyik legismertebb fotósának képein, ily módon tehát a testiség, az irodalom és a fotóművészet különös elegyét képezik. A kiállítás megnyitója egyúttal könyvbemutató is volt, ugyanis a versek és a képek már kaphatók az Atheneum Kiadó gondozásában megjelent Testreszabás című albumban. 

321_lindbergh.jpgA Partvonal Kiadó gondozásában végre magyarul is megjelent Torben Kuhlmann gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló, kalandokkal teli meséje, a Lindbergh, egy repülő egér kalandos története. A könyv 2014-ben megnyerte a legszebb gyermekkönyv díját Németországban. A kalandokkal teli, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló mesét Ifjabb Charles Augustus Lindbergh, amerikai pilóta hőstette ihlette, aki 25 évesen Spirit of St. Louis nevet viselő, egymotoros repülőgépével közbenső leszállás nélkül, egyedül repülte át az Atlanti-óceánt.

Jövő csütörtökön érkezik az Agave Kiadó gondozásában a boltokba A periféria a cyberpunk atyjától, William Gibsontól. A kötet alig négy hete jelent meg világszerte, és mindenhol elsöprő kritikai sikert arat. A Neurománc írója közel 15 év után tért most vissza a hagyományosabb sci-fi világába, és elképesztő víziót tár az olvasó elé a közeljövőről, legyen szó technológiai fejlődésről, a hétköznapi életről, vagy a bolygót és ezzel az egész emberiséget fenyegető veszélyekről. A periféria alighanem az év legfontosabb sci-fi megjelenése; nagy múltú szerzője meghatározta az előző három évtized tudományos-fantasztikus trendjeit, és úgy tűnik még 66 évesen is bizonyítja, hogy korunk nagy gondolkodója.

Gasztrography

Art & Wine Lover's Club: Bock Pince újborbemutató november 25-én. A Ludwig Múzeum programsorozata a kortárs művészetet a kiváló borokkal és a gasztronómiával köti össze. Novemberben a Bock Pince lesz vendégük, a borászatot Krenner Csaba sommelier képviseli. Az exkluzív est során a program résztvevői elsőként kóstolhatják meg a pince idén szüretelt újborát. A borkóstolóhoz a finom falatokat a Locanda Casanova Budapest olasz étterem kínálja. Igazi venetoi olasz ízek - a tulajdonos, Roberto Favaro ajánlásával. Az Art & Wine Lover's Club programjának ára: 3800 Ft. A programra előzetes regisztráció szükséges a demok.nora@ludwigmuseum.hu e-mail címen legkésőbb november 24-ig.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása